Your message has been sent, you will be contacted soon

Call Me Now!

Zamknij
Strona główna » Omlety i naleśniki » DIETETYCZNE NALEŚNIKI BIAŁKOWE Z ŻURAWINĄ

DIETETYCZNE NALEŚNIKI BIAŁKOWE Z ŻURAWINĄ

Dziś mała odmiana, coś zupełnie bez mięsa ale mimo to z dużą ilością białka. Dietetyczne białkowe naleśniki na słodko. Nadzienie z twarogu i jogurtu + żurawiny i cynamon to świetne i oryginalne połączenie. W przepisie podaje uniwersalny przepis na ciasto do naleśników.

Oprócz twarogowego nadzienia można podawać naleśniki z bez cukrowym dżemem (stoiska/sklepy ze zdrową żywnością), gęstą odżywką białkową czy jeść na sucho. Opcji jest wiele. Smacznego!

Czas przygotowania: 40 min
Składniki ok. 10 porcji

6 białek
1 żółtko
250g chudego twarogu
75g mąki razowej
50ml mleka
mały jogurt naturalny
pół szklanki żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
3 ziarenka słodziku

Do przygotowania naleśników potrzebne będą również:
cienka patelnia teflonowa, robot kuchenny (mikser i blender)

Przygotowanie

Białka jaj, przy użyciu robota kuchennego ubij niezupełnie na sztywno (dobrze dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia). Żółtko, mąkę, mleko i na końcu wodę (w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji ciasta do naleśników – około 1 szklanki) wymieszaj razem w misce. Dodaj do miski ubite wcześniej białka, skruszone ziarenko słodziku i dokładnie wymieszaj (jeśli zbyt gęste dodaj wody).
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), wylewając na patelnie równomiernie ciasto. Gdy naleśnik zetnie się od spodu i sam będzie odchodził od powierzchni patelni przerzuć go na drugą stronę (używając drewnianej łopatki lub po prostu podrzucając patelnią).

Przygotowanie farszu polega na dodaniu do twarogu jogurtu, 2 ziarenek słodziku, sparzonej wcześniej żurawiny oraz łyżeczki cynamonu. Usmażone naleśniki zawijaj w rulony z nadzieniem. Całość polać możesz sosem z jogurtu, słodzika i cynamonu.

Wartości odżywcze

Białko: 91g
Węglowodany: 70g
Tłuszcz: 12g
Kalorie: 768 kcal



Tagi:

7 komentarzy

  1. Gytek

    dietetyczne ? mąka
    zdrowotne ? słodzik
    a 5 żółtek wywalamy przez okno ?
    Jak podajesz taki przepis to zasugeruj co zrobić z pozostałymi składnikami.

  2. Mąka? Razowa i to 75g. Słodzik w ilości 3 ziarenek (!) – dietetyczny i zdrowszy od szklanki cukru. Przy 10 sztukach naleśników, zakładając że porcja to 2-3 sztuki wychodzi 1 do 1,5 ziarenka na porcję/osobę. Żółtka (majątek) – nie dietetyczne więc wywalamy przez okno. Jak bardzo chcesz to zrób sobie z nich Ajerkoniak ale na Dietetycznym Blogu przepisu na niego nie znajdziesz. No i chętnie przeczytam Twoją wersję przepisu na dietetyczne naleśniki, najlepiej bez mąki i jakichkolwiek słodkich dodatków, na pewno będą pyszne :)

  3. Kacha

    Jeśli chodzi o dietetyczne naleśniki, to ja robię to nieco inaczej: mąka (ale tortowa, z razową nie próbowałam), szczypta soli, woda o temp. ok. 60stC, miksuję – robię konsystencję jak śmietana. Smażę jak normalne naleśniki, czyli na patelni tylko raz wysmarowanej pędzelkiem olejem. Twaróg mieszam tylko z jogurtem naturalnym i dodaję jeden drobno pokrojony lub zmiksowany owoc, taki na jaki akurat mam ochotę. Myślę że te moje są mimo jasnej mąki nieco lżejsze (ale może się mylę).

  4. Aneta

    Przepis fajny mam zamiar dzisiaj wypróbować :) haha do kolegi wyzej … możesz sobie z tych żółtek maseczke na włosy zrobić jak taki oszczędny jesteś hahaha …

  5. M

    z żółtek jak nic maseczka na twarz i włosy. xD

  6. A

    ja naleśniki robię ze skrobi kukurydzianej… żółtka można dać psu :P ja daje czasami jedno do sera.

  7. Pati

    A ja wlasnie zrobilam je…i niebo w gebie!!! pycha !!! i jak dla mnie sa one jak najabrdziej dietetyczne,a nie od dzis interesuje sie gotowaniem w takiej formie ;) pozdr!

Leave a Comment

CommentLuv badge