fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

DIETETYCZNE CZEKOLADOWE KULKI

Na jednym z zagranicznych kanałów telewizyjnych trafiłem ostatnio na program kulinarny, którego autorka przygotowując dietetyczny deser wykorzystała produkt, na którego wykorzystanie chyba sam bym nigdy nie wpadł. Formując dietetyczne czekoladowe kulki nie użyła ani grama mąki czy też otrębów. Ugotowała 2 szklanki fasoli i przygotowała z niej puree. Z czystej ciekawości musiałem sam sprawdzić ten patent i oto jest jego rezultat. Dietetyczne czekoladowe kulki, bardzo mocno przypominające sklepowe Ferrero Roche. ;)

Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania
Składniki (ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)

Przygotowanie

Fasole zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do garnka dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone.

Zamiast pokruszonych orzechów możesz użyć bakalii, możesz wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne. Wszystko zależy od Twojej fantazji :)

Wartości odżywcze

Białko: 94g
Węglowodany: 324g
Tłuszcz: 93g
Kalorie: 2311 kcal

Blog kulinarny - Dietetyczne przepisy - Dietetyczne kulki czekoladowe - Rafaello

23 Comments DIETETYCZNE CZEKOLADOWE KULKI

  1. Karol

    Mi wystarczyła duża łyżka miodu ale ja jestem fanem gorzkiej czekolady itp. więc faktycznie, dla niektórych może być za mało słodkie. Wtedy albo więcej miodu, albo stevia, syrop klonowy czy co kto lubi.

  2. Martyns

    Tak! Widzialłam je na kuchnia.tv i tam robili dwa rodzaje- jedne obtaczane w kokosie a drugie w kakao. Fasola z puszki tez może być, mam zamiar jutro zrobić :-)

  3. Cyganka

    ja dodalam troche naturalnego slodziku Stewia,i naprawde jako alternatywa slodkosci mega!

  4. fitnessfoodpl

    Stewia to świetna sprawa. Niestety dużo ludzi szuka jak najtańszej wersji przez co kupują stewię nie 100% ale z dodatkami. Jej smak niestety nie jest doskonały i później w internecie ludzie narzekają na smak tego naturalnego słodziku który nie ma kalorii.

  5. angelika

    moja tesciowa robi na swieta tort fasolowy. brzmi dziwnie?? to jest najpyszniejszy tort na swiecie!!!!! slowo daje!!!, z orzechami, kawą (ma posmak kawowo-orzechowy, tej fasoli jako tako nie czuc w smaku) sprobuje dzisiaj kuleczki fasolowe;)))

  6. angelika

    no wiec zrobilam, moj blender malo co sie nie spalik. kulki mi nie smakowaly;( wygladaja dobrze, ale smakuje okropnie

  7. paulina

    Zrobiłam dzisiaj te kulki.Osobiście uważam że do Ferrero rocher jeszcze im „trochę” brakuje,jednak jak na deser który ma zawierać stosunkowo niewiele kalorii jest do zjedzenia.Moja rada:jezeli chcecie używać blendera jeszcze po wykonaniu tych kulek to najlepiej zmieszajcie te wszystkie składniki w melakserze.Podziwiam autora bloga jeżeli faktycznie zrobił tą masę blenderem i go nie zajechał ponieważ w moim przypadku fasola zaklejała się między ostrzami i blender wydawał dziwne odgłosy.Zamiast jednej łyżki miodu dodałam trzy ponieważ masa wydawała mi się totalnie nie słodka.Pozdrawiam

  8. marta78

    Bardzo ciekawy przepis. Jestem ciekawa jak smakuje ta masa fasolowa..
    Można w przepisie dodać że osoby które są uczulone na kakao mogą zrobić wersję z karobem. Jest słodszy od kakao i bardziej karmelowy w smaku. nie kosztuje dużo, ale najłatwiej go znaleźć w internecie.
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe przepisy =)

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: