fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery

Przepis na lekkie muffiny kokosowe

Dietetyczne muffiny kokosowe to kolejny na naszym blogu kulinarnym deser, do którego przygotowania użyliśmy odżywki białkowej Trec Protein Concentrate. Białko o smaku czekoladowo kokosowym, o stosunkowo niskiej cenie idealnie nadaje się do wypieków. Do pieczenia ciastek, muffinów oraz omletów. Przygotowanie tego dietetycznego deseru zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest bardzo proste. Zapraszamy!

Czas przygotowania: 10 min
Składniki 12 sztuk

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 45g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate o smaku hawaiian chocolate
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml olej MCT Gold
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • odrobina słodziku/łyżka miodu/2 łyżeczki cukru brzozowego – do wyboru

Przygotowanie

W misce połącz ze sobą wszystkie sypkie produkty: mąkę, płatki owsiane, odżywkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Roztrzep jajo i połącz z olejem oraz mlekiem. Połącz składniki sypkie z mokrymi, dodaj substancję słodzącą i dobrze wymieszaj tworząc masę do muffinów. 12 sztuk papierowych papilotów napełnij do trochę ponad połowy uzyskaną masą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Wartości odżywcze

Białko: 75g
Węglowodany: 151g
Tłuszcz: 155g
Kalorie: 1929 kcal

dla 1 sztuki

Białko: 6g
Węglowodany: 13g
Tłuszcz: 13g
Kalorie: 190 kcal

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

Dietetyczne muffiny kokosowe - www.fitness-food.pl Blog Kulinarny

4 Comments Przepis na lekkie muffiny kokosowe

  1. Maria

    czy faktycznie trzeba używać tej odżywki białkowej?
    można ją pominąć lub czymś zastąpić?

  2. Karol

    Odżywka białkowa pełni tutaj dwie role, podnosi ilość białka co jest ważne dla osób ćwiczących, które w swoich dietach potrzebują go stosunkowo dużo oraz nadaje smaku muffinom. Gdybym miał na szybko zastąpić odżywkę innym składnikiem byłoby to naturalne kakao i miód. Proporcje musisz dostosować sama. Pozdrawiam

  3. Karol

    Oczywiście, aczkolwiek wybrałbym olej rzepakowy, ma łagodniejszy smak – bardziej pasuje do ciastek , muffinów itp. Oliwa z oliwek jest jednak często dość ostra.

Leave A Comment

CommentLuv badge