fitness-food.pl zdrowa żywność

Omlety i naleśniki

Omlet owsiany a’la szarlotka

Pozostając jeszcze w śniadaniowej atmosferze rozwiązanego w piątek konkursu przedstawiamy dziś kolejny pomysł na ciekawy omlet. Tym razem dodamy do niego starte jabłka i przyprawy, które sprawią że przypominał on będzie szarlotkę. Całość uzupełni waniliowy izolat białka serwatkowego o najwyższej szybkości wchłaniania, nie zawierający tłuszczów ani węglowodanów a mianowicie Isolate 100 firmy Trec.

Czas przygotowania:
Składniki

  • 100g płatków owsianych
  • 20g żurawiny
  • 2 białka jaj
  • odrobina mleka
  • 30g odżywki waniliowej Trec
  • cynamon, imbir
  • jogurt naturalny
  • 2 średnie jabłka

Przygotowanie

Płatki owsiane (najlepiej zmielone) mieszamy w misce z żurawiną, białkami jaj i odrobiną mleka. Dodajemy starte jabłko i przyprawy oraz porcję odżywki waniliowej Isolate 100. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kilka minut przygotowując w tym czasie sos z jogurtu, kolejnego startego jabłka, cynamonu i imbiru. Omlet smażymy tak każdy inny na patelni do naleśników z rozgrzanym tłuszczem kokosowym (ewentualnie na odrobinie oliwy z oliwek ze sklepu fitness-food.pl). Po usmażeniu smarujemy omlet sosem, układamy kilka kawałków jabłka i obsypujemy cynamonem.

Wartości odżywcze

Białko: 48g
Węglowodany: 68g
Tłuszcz: 9g
Kalorie: 552 kcal

10 Comments Omlet owsiany a’la szarlotka

  1. Anna B.

    Wyszło mi pysznie, dodałam kilka pastylek słodziku bo lubie mega słodkie. Do tego podałam gałkę sorbetu malinowego z grycana (40 kcal w gałce tylko hihih) i ten deser zrobił furrore na imieninach mojej mamy! dzięki wielkie za przepis :))

  2. majty

    mam tylko pytanie, czy we wszystkich przepisach wymagane jest użycie tych odżywek i białek? czy można to jakoś zastąpić lub zrezygnować? wszystko wygląda mega apetycznie, dlatego chcę wypróbować przepisy (:

  3. Karol

    Odżywki białkowe używamy w celu zwiększenia ilości białka w potrawie i dla smaku. Jeśli nie chcemy białka, smak czekoladowy można uzyskać dzięki kakao. Waniliowy już racze tylko poprzez starcie laski wanilii lub aromat waniliowy.

  4. yoka

    W większości odżywek białkowych pod wpływem wysokich temperatur białko się rozkłada więc nie ma sensu ich stosować, chyba, że dla smaku

  5. Karol

    To dawno obalony mit. Nie mogę w tej chwili odnaleźć badań na temat ale jak dobrze poszukasz, dowiesz się, że obróbka termiczna odżywki białkowej nie zmienia jej właściwości.

  6. Hubert

    Wartości odzywcze sa chyba troche zaniżone wychodzi ok. 100g białka i 800kcal

  7. Mart

    Super omlet! Tylko ja zrezygnuje z imbiru, bo mi nie siada. Dodałam odzywke czekoladowa, bo taka mam-wyszło smacznie.

  8. Szwensy

    Przecież nie trzeba żadnej odżywki białkowej. Wystarczy 100 gram owsianych – 12 g białka, 4 jajca całe – 6-8 gram białka na 1 jajco, jogurt naturalny – 8 g białka. Wychodzi plus minus 45 – 50 g białka bez żadnej odżywki :)

  9. Karol

    Odżywka białkowa dodaje przede wszystkim smaku. Poza tym, białko z płatków czy jogurtu to nie to samo. Są różne szkoły. Ja układając dietę, do puli białka wliczam tylko białko pochodzenia zwierzęcego + z odżywki.

Leave A Comment

CommentLuv badge