fitness-food.pl zdrowa żywność

Omlety i naleśniki / Przepisy / Warzywa

Placuszki z cukinią

Zgodnie z wczorajszą obietnicą z naszego Facebook’owego Fan Page przedstawiamy kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Była już cukinia w spaghetti, były cukinie gotowane na parze, w kolejce czeka cukinia po bolońsku zapiekana w piekarniku a dziś w menu placuszki z cukinią. Cukinia jest obecnie bardzo tanim i dobrze dostępnym warzywem, za dwie średnie sztuki zapłaciłem wczoraj w markecie 1,40 zł więc będzie to przepis na każdą kieszeń. Bardzo prosty w przygotowaniu – właściwie wszystkie użyte tu składniki powinny być dostępne w każdej kuchni. Co więcej, jest bardzo lekkie i niskokaloryczne danie, dlatego powinno zainteresować nasze czytelniczki. Panowie dostaną niedługo coś konkretniejszego ;)

Czas przygotowania: godzina oczekiwania + 15 minut
Składniki ok 20 sztuk

  • 2 średnie cukinie
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • 20g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka chilli
  • pieprz ziołowy, sól
  • łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

Przygotowanie

Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę, płatki owsiane, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę aby cukinia puściła wodę. Po godzinie odsącz z masy wodę po cukinii, dodaj jajko, przyprawy i koperek. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem kokosowym smaż małe placuszki, podobne do „placków Diany”, które opisywaliśmy jakiś czas temu. Jak zwykle uważaj aby nie przypalić placków i w odpowiednim momencie przewróć je na drugą stronę. Podawać możesz z sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego (jogurt, starta cukinia/ogórek, czosnek, sól, pieprz).

Wartości odżywcze

Białko: 18g
Węglowodany: 41g
Tłuszcz: 8g
Kalorie: 312 kcal

Blog kulinarny - Dietetyczne przepisy - Placki z cukinią

15 Comments Placuszki z cukinią

  1. Ewela

    Właśnie zjadłam je na obiad coś pysznego polecam! ja dodałam jeszcze trochę szynki i sera zółtego na to koncentrat pomidorowy cos wyśmienitego :)

  2. Karol

    Wartość kaloryczna podana jest zawsze dla wszystkich składników użytych w przepisie. Nie dzielimy tego na porcję, bo każdy usmaży innej wielkości placek, nałoży sobie inną porcję ryżu, sałatki, mięsa itd.

  3. Paulina

    Czy koperek można czymś zastąpić? i..czy chilli też jest wymagane? :)

  4. Ania

    Zawsze mam problemy z tymi proporcjami! Gdybym wiedziała ile to 20g płotków owsianych

  5. Kuba

    Coś robię chyba nie tak…
    Czy cukinie mają wyjść surowe w środku ?
    Mi wychodzą surowe, nie wiem jak temu zaradzić, jak robię cieniutkie placki to z kolei całe się rozlatują…

  6. Karolina

    2 średnie cukinie to pojecie względne, czy możesz podać gramaturę cukinii jaka powinna nadać się do tego przepisu? Mam jedną większa cukinię, która wraz ze skórka waży 1100g. Ile placków przypada na jedną porcję dla jednej osoby? Z góry dziękuje :-)

  7. Karol

    Średnia cukinia to wg mnie 500-600g. Z tych składników które podałem w przepisie wyszło ok. 20 sztuk. Ile nazwiesz porcją dla jednej osoby to już zależy od jej apetytu ;)

  8. Karolina

    Hehehe, no tak, kwestia apetytu jest sporna, ale pod względem kaloryczności posiłku, a raczej porcji kalorii jaka przypada na obiad ile placuchów powinno się zjeść?;-)

  9. Karol

    No właśnie o to chodzi. Apetyt to prawie to samo co zapotrzebowanie kaloryczne. Ja mogę zjeść na posiłek 5 takich placków a będąc po treningu zjem 8. Ktoś inny, na diecie z ujemnym bilansem zje na posiłek 2-3 placki. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć ;-)

  10. Piotr

    Dobrze posolić przed odstawieniem na godzinę, wtedy cukinia naprawdę puści soki :)

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: