Your message has been sent, you will be contacted soon

Call Me Now!

Zamknij
Strona główna » Przepisy » JAK UPIEC ŁOSOSIA

JAK UPIEC ŁOSOSIA

Kiedyś jadany wyłącznie od święta i na specjalne okazje, dziś coraz bardziej popularny, przyrządzany na co dzień i na wiele sposobów. Gotowany, smażony, pieczony, grillowany, a także podawany na surowo – łosoś – pyszny pod każdą postacią. Najbardziej popularny w Polsce jest łosoś norweski, aczkolwiek w półkach sklepowych najczęściej pojawia się jego hodowlana odmiana. Niezależnie od odmiany jest to bardzo wartościowa ryba. Bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, a jej największą zaletą są cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Poniżej prosty przepis na łososia pieczonego w piekarniku.

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 1 porcja

Przygotowanie

Na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej układamy kilka plastrów czerwonej cebuli a na niej filet łososia obsypany przyprawą do ryb i wyduszonym ząbkiem czosnku. Na wierzch układamy 2 gałązki pietruszki i plasterek cytryny. Całość dokładnie zawijamy w sreberko i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wartości odżywcze

100g świeżego łososia to:
21,5g białka
8,4g tłuszczów
0g węglowodanów
162 kcal

Dorada to nie pierwsza i nie ostatni rybka na moim blogu. Więcej pomysłów na przygotowanie tych pysznych i zdrowych wodnych stworzeń możecie znaleźć tutaj.



Tagi:

Jeden komentarz

  1. XYZ

    Wyszedł idealny!

Leave a Comment

CommentLuv badge