fitness-food.pl zdrowa żywność

Sałatki

Przepis na sałatkę z komosą ryżową

Dziś szybki przepis na sałatkę z komosą ryżową zainspirowany wpisem od Agaty z Dietetycznych Fananberii. Świeże liście szpinaku, krótko smażony brokuł i aromatyczne dodatki takie jak pleśniowy ser, suszone pomidory i prażone ziarna słonecznika tworzą bardzo ciekawe połączenie i z pewnością nacieszą Wasze kubki smakowe.

Składniki

– 150g komosy ryżowej czarnej (quinoa)
– jeden mały brokuł
– opakowanie świeżych liści szpinaku
– 50g sera pleśniowego lazur
– 4 suszone pomidory z oliwy
– garść ziaren słonecznika
– 10 zielonych oliwek

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Quinoa jest gotowa kiedy jej ziarna puszczają małe, białe kiełki. Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy przez kilka minut bukieciki brokuła, po czym dodajemy 100 ml ciepłej wody i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki tak krótkiej obróbce brokuł zachowa swój kolor, będzie lekko chrupiący a przede wszystkim nie straci wartości odżywczych. Pozostałe składniki, czyli ser, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Gdy wszystkie ciepłe składniki ostygną, mieszamy całość w misce. Możemy dodać też odrobiny sosu. Ja do tego typu sałatek wybieram najczęściej najprostszą opcję, czyli oliwek z oliwek, sok z cytryny, ulubione zioła i ewentualnie odrobinę octu balsamicznego, choć tu akurat nie każdemu będzie on pasował.

Quinoa czyli komosa ryżowa

Komosa ryżowa to roślina o wyjątkowych właściwościach. Nie tylko smakowych. Nazywana bywa również złotem Inków. W naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało popularna ale naprawdę warto się nią zainteresować. Jest doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem diety, szczególnie bezglutenowej, natomiast jako element odmiany w naszym menu z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.

Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera duże ilości lizyny i izoleucyny, czyli aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Z całą pewnością można więc powiedzieć, że komosa ryżowa w przeciwieństwie zawiera pełnowartościowe białko.

Kolejnym pozytywnym atrybutem komosy jest bogactwo zdrowych tłuszczów. Zawiera dwukrotnie więcej niż pszenica, a co warto podkreślić, są to tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Dieta bogata w nie obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Jak widzicie, nie bez powodu quinoa zalicza się do tzw. super foods i oprócz walorów smakowych posiada szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Komosę ryżową, zarówno czarną, jak i białą oraz czerwoną w różnych gramaturach możecie zakupić w naszym sklepie KLIKAJĄC TUTAJ. A jeśli spodobał Wam się przepis na sałatkę, podzielcie się nim ze znajomymi klikając lubię to pod zdjęciem poniżej :)

przepis na sałatkę

Leave A Comment

CommentLuv badge