fitness-food.pl zdrowa żywność

Drób

Jak usmażyć pierś z kaczki

Pieczona kaczka od zawsze była moim ulubionym daniem. Cały czas kojarzy mi się z różnymi świętami i uroczystościami kiedy to babcia przygotowywała ją w brytfannie z jabłkami i majerankiem. Do tego obowiązkowo pyzy i modra kapusta oraz genialny sos. Dziś nadal o czasu do czasu szykuję kaczkę wg tego przepisu ale zdecydowanie częściej griluję samą pierś i zjadam ją z nieco mniej kalorycznymi dodatkami, tak jak np. dziś w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków. Ponieważ mięso to jest bardzo delikatne i wymaga specjalnego traktowania, wielu z was pyta jak usmażyć pierś z kaczki. Ja od zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu Gordona Ramseya (video) i jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu oraz trzymam się kilku zasad.

Przygotowanie:

  • po pierwsze wyciągam pierś z lodówki ok 30 minut przed smażeniem,
  • nagrzewam piekarnik do 200 stopni i obsypuję pierś z obu stron solą i pieprzem,
  • na zimną patelnię (bez dodatku tłuszczu) układam skórą do dołu pierś i powoli czekam aż zwiększająca się stopniowo temperatura wypali cały tłuszcz,
  • po ok 3-4 minutach przekładam pierś na drugą stronę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty,
  • następnie całą patelnię przekładam do piekarnika i piekę w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, od 6 do 10 minut – na zdjęciu widzicie pierś dobrze wysmażoną (10 min w piekarniku) (jeśli nie macie patelni w 100% żaroodpornej, przełóżcie pierś na blachę lub inne żaroodporne naczynie, pamiętając aby było ciepłe – najlepiej z piekarnika),
  • po upieczeniu wyjmij pierś z piekarnika i ułóż skóra do góry – koniecznie daj jej odpocząć przez pokrojeniem aby nie wypłynęły z niej wszystkie aromatyczne soki – czas odpoczynku min. 5 minut

Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Całkiem dobrze sprawdzają się tutaj pieczone ziemniaki – moga to być również bataty – oraz wszelkiego rodzaju sałatki, najlepiej ze świeżych wiosennych warzyw.

6 Comments Jak usmażyć pierś z kaczki

  1. Mango

    Pieczone ziemniaczki z pewnością świetnie się komponują z taką kaczką, a co z ich kalorycznością? Chyba, że takie danie się zje raz w tygodniu jako „niespodziankę”. Wtedy nie powinna wejść w boczki:)

  2. Karol

    Już nie demonizujmy tak tych ziemniaków :) Aktywny człowiek musi odpowiednio jeść aby funkcjonować i trenować. Nawet na redukcji można jeść ziemniaki – codziennie. Ważne aby przez cały dzień posiłki były odpowiednio ułożone i dobrane pod nasze potrzeby. Do tego żadnego podjadania, oszukiwania itd. a nikomu „w boczki” nie pójdzie :)

  3. Ilona

    Kocham kaczkę, jednak zawsze szukam bardziej „zdrowych” metod do jej przyrządzania. Cenię sobie zdrową żywność, dlatego nie przemycam do diety zbyt dużo tłuszczów. Więc kaczka nie pojawia się na moim talerzu zbyt często. Ale gdy już się pojawi, to delektuję się kazdym kawałeczkiem.

  4. Adam

    Muszę przyznać, że nie jestem fanem kaczki, ale to danie zapowiada się smacznie. Przy najbliższej okazji sprawdzę. :)

  5. Piotr

    Pieczone ziemniaki (bez tłuszczu) są bardzo nisko kloryczne i dziwi mnie ze ludzie unikają ich w trakcie diety.. Natomiast ta kaczka wygląda bardzo smakowicie i na pewno sprawdzę ten przepis :)

Leave A Comment

CommentLuv badge