fitness-food.pl zdrowa żywność

Zdrowa żywność

Imbir i jego właściwości

Imbir to bylina z pewnością bardziej popularna od kurkumy. Stosowany jest już na dobre w polskiej kuchni, nie tylko podczas przygotowywania orientalnych dań. Ponieważ działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie używamy go często w profilaktyce i łagodzeniu przeziębienia, jako element rozgrzewającej herbaty lub past. Imbir łagodzi również bóle żołądka ale może również hamować apetyt, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę jelit.

Imbir można zakupić w postaci surowej, zmielonej, kandyzowanej, suszonej (w całości, nie w proszku) lub marynowanej. Ten ostatni, obok pasty wasabi jest stałym towarzyszem sushi. Imbir może z powodzeniem stanowić dodatek do kawy, herbatek, konfitur czy piwa. Imbir razem z cynamonem, kardamonem oraz goździkami doskonale współgra ze skórką pomarańczową przy urozmaicaniu bożonarodzeniowych potraw i słodkości. Ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak i lubi też występować z innymi ostrymi przyprawami np. czosnkiem, pieprzem lub chilli.

Właściwości imbiru

  • działa profilaktycznie w leczeniu przeziębienia ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych;
  • ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm ponieważ olejek zawarty w jego kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia;
  • działa rozgrzewająco, dlatego w okresie jesienno-zimowym stanowi idealny dodatek do herbaty z miodem i cytryną;
  • poprzez rozgrzewanie całego organizmy polepsza krążenie krwi,
  • zwiększa koncentrację, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
  • leczy infekcje jamy ustnej poprzez wydzielanie śluzu, odkaża i odświeża oddech.

 

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: