fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko migdałowe z ciecierzycy z kremem

Ciastko migdałowe z ciecierzycy z twarożkiem bananowo-orzechowym. Najlepsze ciecierzycowe ciacho jakie zrobiłam – serio! Bardzo proste w przygotowaniu choć co prawda potrzebujecie trochę więcej niż kilka składników.

Masa:

  • 130g ciecierzycy z puszki (bonduelle na parze),
  • 1 jajko,
  • 20g płatków migdałowych,
  • 10g masła klarowanego
  • pół łyżeczki kakao,
  • 4-5 tabletek słodzika lub pół łyżeczki stewii,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • aromat migdałowy (kilka kropel),
  • łyżka sosu od WK o smaku milky whey.


Na wierzch:

 

Przygotowanie:

Ciecierzyce, słodzik i jajko blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników (w tym tez sos od WK), blendujemy ponownie. Pieczemy w piekarniku przez 30minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Po 30 minutach wyjmujemy ciastko z kokilki i zostawiamy chwile w zamkniętym piekarniku (5minut około). Potem wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy w poprzek. Do środka dodajemy rozgnieciony twaróg z bananem, masłem orzechowym i odrobiną wody. Polewamy ulubionym sosem i wcinamy.

 

Przepis autorstwa: Kasia Nadolska

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: