fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko z pianką kokosową i borówkami

Sezon na truskawki już właściwie w pełni a sezon na borówki już za chwilę! Dlatego dziś przepis z wykorzystaniem tego wartościowego, leśnego owocu. Przybliżę kilka zdrowotnych właściwości, które posiadają borówki. Borówkę amerykańską charakteryzują wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.

Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.

Samo zdrowie!

A co jeśli można ją połączyć z chrupiącym, słodkim spodem i śmietanką kokosową?

Chyba nie może być lepiej! :)

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy (nie gotujemy) ściągamy z ognia i dodając surowe kakao mieszamy na jednolitą masę. Następnie dokładamy pokrojone i namoczone wcześniej daktyle, mieszamy. Kolejnymi składnikami, które dorzucimy do masy jest pokruszony, usmażony wcześniej omlet (powinien być cienki i wystudzony) oraz ekspandowana kasza jaglana. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do silikonowej formy. Wkładamy do zamrażarki.

Mocno schłodzone mleczko kokosowe miksujemy na śmietanę ( najlepiej wstawić do zamrażarki na jakieś 2-3h ). Dekorujemy borówkami, malinami – najlepiej mało słodkimi owocami.

 

Autorka przepisu, Klaudia – CandySquat – pasjonatka zdrowego trybu życia.

Uwielbia crossfit i podnoszenie ciężarów.

Kocha kombinować w kuchni, czego dowodem są przepisy takie jak ten. 

 

2 Comments Ciastko z pianką kokosową i borówkami

  1. Milena

    wow jeden przepis a tyle nowych dla mnie pomysłów…co na pewno wypróbuję:
    – miksowanie mleka kokosowego do postaci śmietanki! (już nie mogę się doczekać, mam w głowie tyle pomysł do czego mogę wykorzystać taką pyszną śmietankę)
    – wykorzystywanie oleju kokosowego do polewy kakaowej na ciasta! Olej kokosowy po ostudzeniu przyjmuje postać stałą.

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: