fitness-food.pl zdrowa żywność

Koktajle i napoje

Korzyści zdrowotne koktajli z superfoods

Pogoda w tym roku jest dość kapryśna, ale w końcu mamy lato. Mamy pełnię sezonu świeżych owoców i warzyw, a co za tym idzie: sezon na koktajle owocowo-warzywne. Te koktajle niosą za sobą wiele korzystnych właściwości oraz witaminy i minerały, których potrzebujemy na co dzień. Jak w ciekawy sposób “ulepszyć” szejki, by niosły za sobą jeszcze więcej korzyści zdrowotnych? Można dodać do nich wiele sproszkowanych roślin, które dodadzą jeszcze więcej mikroelementów niezbędnych dla naszej diety.

Mogą to być  między innymi:

Spirulina, czyli jeden z bardziej znanych superfoodsów, jest jedną z najstarszych form życia na ziemi. Jest jednym z najbogatszych pokarmów, które poznaliśmy do tej pory.  Zaczynając od makroskładników: jest bogata w białko pełnowartościowe, które zwykle ciężko jest znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego. Zawiera również kwas GLA, który ma działanie przeciwzapalne.

Spirulina zawiera również:

Jak widać, spirulina to bogactwo witamin i minerałów; może wzmacniać system odpornościowy i nerwowy oraz funkcjonowanie mózgu. Wspiera też pracę serca, wątroby i nerek. Jest naturalnym detoksykantem – pomaga oczyścić ciało z toksyn – oraz wspiera trawienie.

 

Chlorella, czyli kolejny superfoods z rodziny alg, jest jednym z najczęściej używanych suplementów w Japonii; jest bogata w pełnowartościowe białko.

Zawiera również:

  • witaminę A,
  • witaminy B2, B3 oraz B6,
  • żelazo, magnez, cynk i fosfor.

Działa detoksyfikująco, zwłaszcza po promieniowaniu i chemioterapii oraz wobec metali ciężkich. Wspiera układ odpornościowy poprzez aktywację komórek NK (natural killer). Reguluje układ hormonalny, poziomy cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy, dzięki czemu wspiera utratę wagi. Redukuje stres oksydacyjny, wspiera regenerację skóry i poprawia jej wygląd. Niektóre badania pokazują, że może być pomocna w walce z rakiem.

 

Korzeń maca to roślina z peruwiańskich Andów, rosnąca dość wysoko. Ten korzeń stosowany jest od dawna w medycynie ajurwerdyjskiej, więc warto się przyjrzeć z jakiego powodu.

Jest adaptogenem – pozwala obniżyć poziom kortyzolu i zwalczać zespół chronicznego zmęczenia.

Reguluje układ hormonalny – wpływa na płodność i funkcje seksualne. Łagodzi objawy PMS, menopauzy i PCOS. Zwiększa poziom testosteronu i płodność u mężczyzn. Jest silnym antyoksydantem oraz wspiera pamięć i pracę mózgu. Do tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, wapń, magnez, cynk, selen i żelazo.

 

Żeń-szeń syberyjski jest rośliną pochodzącą z północnej Ameryki i wschodniej Azji; od wieków jest używany w Chinach. Jego efekty można zobaczyć na wielu polach, między innymi:

  • poprawa pamięci,
  • zmniejszone odczuwanie zmęczenia,
  • poprawa wrażliwości insulinowej,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zwiększone libido u mężczyzn,
  • podniesiona wydolność

Zaobserwowano również pozytywne efekty u osób chorych na osteoporozę – żeń-szeń działał ochronnie na tkankę kostną. Wpływał również pozytywnie na układ krążenia i działał immunostymulująco. Zaobserwowano również działanie przeciwnowotworowe.

 

Lucerna to dość zapomniana roślina, kojarząca się głównie z paszą dla zwierząt. Do niedawna była wykorzystywana tylko w medycynie ludowej. Po badaniach naukowych okazało się, że jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę K i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. Lucerna jest stosowana przy walce z anemią – wspomaga przyswajanie składników mineralnych, ponieważ zawiera odpowiednie ku temu enzymy. Mówi się, że pomaga regulować poziom glukozy we krwi u diabetyków, chociaż z drugiej strony pobudza apetyt i przyrost wagi. Zawiera dużo chlorofilu, który w połączeniu z witaminą A ma działanie przeciwzapalne. Łagodzi również PMS oraz bóle reumatyczne. Pobudza układ odpornościowy do pracy.

 

Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, jest ostatnio jednym z najbardziej popularnych superfoodsów. Dzięki nim wychodzą ładne puddingi na mleku kokosowym z suszonymi owocami, których zdjęcie można wrzucić na instagrama. Ale co dobrego daje nam chia poza ładnym wyglądem?

  • zawiera dużą ilość kwasów omega 3 – w przewadze nad omegą 6!
  • zawiera dużo wapnia, miedzi, fosforu, potasu i cynku i żelaza,
  • ma witaminy A, E, D oraz te z grupy B,
  • działa przeciwstarzeniowo na skórę i regeneruje ją (z racji dużej ilości antyoksydantów),
  • wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia (dzięki witaminom i odpowiedniej ilości omegi 3),
  • zwiększa energię,
  • wspiera zdrowie kości,
  • jest dobrym źródłem białka; działa pozytywnie na osoby trenujące, uzupełniając straty minerałów po treningu,
  • dzięki wapniu, fosforze, witaminie A i cynku wspiera zdrowie zębów

Tak bogaty zestaw witamin i minerałów idzie w parze ze świetnymi właściwościami kulinarnymi.

 

Siemię lniane, konsumowane od około 6 tysięcy lat, jest dobrze nam znane i dość powszechne. Z gastronomicznego punktu widzenia, tworzy konsystencję żelu, a to przekłada się zdrowotnie na nasz układ pokarmowy – działa łagodząco na przełyk i żołądek, powlekając go śluzem. Oprócz tego zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 – co prawda w formie ALA, czyli w formie bardziej dostępnej dla mężczyzn. Siemię jest bogate w magnez, mangan, fosfor, selen i witaminę B1 oraz B6. Zawiera również żelazo, potas, miedź i cynk. Dzięki tym minerałom oraz witaminom z grupy B pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Siemię lniane jest również bogate w antyoksydanty (ligniny), które także poprawią wygląd skóry.

 

Nasiona konopi to od niedawna popularny, często mylony z innym znanym produktem, superfoods. Zawierają dużo witaminy E, są również bogate w magnez, cynk, żelazo i mangan. Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, regulują również stężenie cholesterolu we krwi. Mają pozytywny wpływ na włosy i wygląd skóry dzięki dużej ilości minerałów. W postaci oleju działają łagodząco na wszelkie schorzenia skórne.

Nasiona konopi działają hamująco na apetyt. Obniżają bóle stawów i objawy artretyzmu. Zawierają kwas tłuszczowy GLA, którego działanie jest powiązane z niwelowaniem objawów ADHD, pozytywnym wpływem na glikemię u diabetyków, regulowaniem ciśnienia krwi, łagodzeniem objawów SM i pozytywnym wpływem na alergie skórne.

 

Młody jęczmień w medycynie datuje się nawet na 7000 lat przed naszą erą – oczywiście w starożytnej Azji. Historycznie używało się go na skórę, ale również dla zdrowia wątroby i regulacji ciśnienia krwi. Teraz wiemy, że jest bogaty w antyoksydanty, dzięki czemu wspiera walkę z reumatyzmem, artretyzmem i dną moczanową. Mówi się, że zapobiega rozwojowi nowotworów. Jest również bogaty w witaminę K, witaminę C oraz witaminę A. Zawiera sporo magnezu, żelaza i wapnia.

 

Kurkuma, zawierająca w swoim składzie kurkuminę, jest potężna bronią przeciwko wielu schorzeniom.

  • Wpływa na jasność umysłu – poprawia pamięć oraz jest dobrym wsparciem dla osób cierpiących na Alzheimera.
  • Pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi.
  • Łagodzi stany zapalne i redukuje stres oksydacyjny.
  • Zmniejsza stany zapalne w stawach oraz w przypadku osteoporozy niweluje sztywność stawó
  • Działa antykancerogennie.

Ponadto kurkuma zawiera duże ilości witaminy C, witaminę E, witaminę K, niacynę, folian i cholinę. Jest bardzo bogata w żelazo, magnez, potas, wapń i cynk.

 

Kakao, zwłaszcza surowe, ma niesamowitą ilość antyoksydantów, o wiele większą niż np. w owocach jagodowych. Ma również wysoką zawartość żelaza, magnezu i bardzo wysoką zawartość wapnia – w ilości wyższej na 100 gramów niż mleko! Substancje zawarte w kakao poprawiają nastrój poprzez stymulację neuroprzekaźników; mogą działać również jako afrodyzjak i łagodzić objawy PMS. Kakao lekko rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi. Dzięki zawartości magnezu i kofeiny, jednocześnie odświeża i relaksuje oraz dodaje energii. Kakao świetnie wpływa na silne paznokcie i wzmacnia włosy – to działanie zawdzięczamy zawartej w nim siarce. Ciekawostka: okazuje się, że kakao działa lepiej na próchnicę niż fluor.

 

Cynamon cejloński pełni rolę regulatora poziomu glukozy we krwi. To świetna wiadomość dla osób kochających cynamon, a mających problem z insulinoopornością (chociaż zawsze można dostać go w tabletkach  ). Do tego cynamon wspomaga procesy trawienia i przyspiesza przemianę materii. Cynamon działa również antygrzybiczo, zwłaszcza przy candidzie. Zawiera duże ilości manganu oraz wapń, żelazo i witaminę K. Jest dobrym antyoksydantem i działa przeciwzapalnie. Wspiera pracę serca i funkcje mózgu. Może działać antykancerogennie.

 

Imbir to kolejny korzeń godny uwagi. Działa redukująco na stany zapalne i zmniejsza odczuwanie bólu. Poprawia trawienie, ale jednocześnie łagodzi nudności (szczególnie polecany jest dlatego kobietom w ciąży). Może być używany przy przeziębieniach, gdyż może łagodzić ich przebieg. Dodatkowo działa rozgrzewająco, co w lecie będzie miało efekt odwrotny – dzięki temu poczujemy się znacznie chłodniej! Ponadto, imbir poprawia ukrwienie mózgu przez co zwiększa naszą koncentrację.

 

Z drobnych dodatków możesz dorzucić:

 

  • olej kokosowy, zapewniający sytość i dający zastrzyk energii; dodatkowo działa antybakteryjnie,
  • ksylitol, który nie tylko da słodki posmak, ale będzie przeciwdziałał próchnicy.

 

Jak widać, taki wiosenno-letni szejk może być bombą witaminową, wspierającą cały organizm. W okresach, gdy intensywniej się pocisz możesz dodać wodę kokosową – uzupełni elektrolity, które tracisz wraz z potem.

 

 

Co więcej, wszystkie wyżej wymienione superfoodsy, przyprawy i nasiona, możecie z powodzeniem wykorzystać przygotowując soki w wolnoobrotowej wyciskarce. My zdecydowaliśmy się na orzeźwiający koktajl z dodatkiem spiruliny.

Dzięki zawartości owoców jest on lekko kwaskowaty, a dodatek ogórka sprawia że cała kompozycja idealnie orzeźwia. Dzięki odpowiedniej gęstości, koktajl świetnie sprawdzi się jako przekąska w pracy lub na plaży, jeśli tylko w końcu pojawi się w naszym kraju prawdziwe lato ;)

 

 

Na zakończenie proponujemy Wam szybki przepis z zastosowaniem superfoods oraz z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrootowej ChamberG21, ze zdjęcia powyżej, którą jak wiece, testujemy już dobrze ponad pół roku.

Wszystkie składniki oprócz spiruliny, przepuszczamy przez wyciskarkę. Gotowy sok przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy spirulinę i miksujemy na wysokich obrotach. Przelewamy do szklanek i gotowe.

Składniki:

  • pół pęczka selera naciowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 kiwi
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka spiruliny

 

 

10% rabatu!

Przypominamy, że cały czas mamy dla Was 10% rabatu na zakup dowolnego urządzenia ze sklepu vitamoc.pl . Nie musi to być wyciskarka, możecie wykorzystać zniżkę na wysokiej klasy blender lub suszarkę do owoców. Kod „fitnessfood” wpisać należy w pole KUPONY przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym vitamoc.pl. Pole KUPONY pojawi się w lewej dolnej części ekranu, po dodaniu produktu do koszyka, a przed formularzem pytającym o dane do wysyłki.

 

Autorka, Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje, a wszystkie weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.

 

1 Comment Korzyści zdrowotne koktajli z superfoods

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: