fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

Odchudzony świąteczny makowiec

Święta, zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia to raj dla wielbicieli słodkości. Serniki, keksy, makowce –  wszystko jest tak smaczne, że można by nie odchodzić od stołu. Niestety każdy z tych wypieków zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezliczone kalorie. Jeśli trafiłeś na naszego bloga, jasne jest, że unikasz tych elementów. Dlatego poniżej propozycja odchudzonego makowca, która jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego kultowego wypieku. Odchudzenie tego makowca nie odnosi się co prawda do jego kaloryczności ale do składników już jak najbardziej!

Baza ciasta:
  • dwa banany
Masa
  • mak 
  • dwa starte jabłka

 

Przygotowanie:
Zblenduj banany z masłem orzechowym – proporcje według uznania, tak aby ciasto było gęste. Ja na cała blachę zrobiłam z dwóch bananów i słoika masła orzechowego. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie zetrzyj na tarce dwa jabłka, odciśnij je z wody. Pokrusz orzechy i suszone owoce. Możesz też zmielić mak lub po prostu dodać go po uprzednim namoczeniu i lekko zblendować. 

 

Po 15 minutach wyłóż masę na podstawę. Wyrównaj górę. Na wierzch możesz nałożyć ubita pianę z białek jaj. Piecz kolejne 15-20 minut.

 

To tyle. Ciasto jest bajecznie proste, nie do końca dietetyczne, ale smaczne i idealnie wpasuje się w menu Świąt Wielkanocnych – bez glutenu, bez cukru, bez laktozy :) 

 

Autorka, Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje, a wszystkie weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: