fitness-food.pl zdrowa żywność

Omlety i naleśniki / Przepisy

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bez wątpienia smak dzieciństwa, smażone na oleju rzepakowym (bo w tych czasach nikt nie słyszał o oleju kokosowym:), podawane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Zaraz po naleśnikach było to moje ulubione danie obiadowe. Było, ponieważ choć placki są pyszne, są też niestety bardzo kaloryczne. Można oczywiście przygotować ich lżejszą wersję pieczoną, ale to już nie to samo.
Dzisiaj podamy przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, nazywane u Wielkopolsce plyndzami:) Placki mają to do siebie, że zjadamy ich znacznie więcej niż ziemniaków. Dlatego współczuć można tylko osobie która będzie musiała ucierać ziemniaki na tarce. Próbowałam kiedyś zmiksować je w blenderze, ale w efekcie uzyskałam tylko mało zachęcającą papkę, z której ni jak nie dało się odcedzić wody. Przygotowując ostatnio sok w naszej wyciskarce wolnoobrotowej zwróciłam uwagę na pojemnik w którym są resztki wyciśniętych owoców i warzyw. Są one prawie zupełnie suche i rozdrobnione co natchnęło mnie do małego eksperymentu.

A gdyby tak przepuścić przez wyciskarkę ziemniaki?

Nie zastanawiałam się zbyt długi ale zabrałam się do pracy, obrałam ziemniaki, pokroiłam je na mniejsze kawałki i uruchomiłam naszą cudowną machinerę ChamberG21. Z 800g ziemniaków, została wyciśnięta cała szklanka wody i wytłoczyny, które idealnie nadają się na ciasto do placków ziemniaczanych. Całość z obraniem ziemniaków i wyciśnięciem ich zajęła mi niecałe 8 minut. Placki wyszły leciutkie, puszyste, chrupiące, dokładnie takie jak w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu i patentu z wyciskarką. Jeśli takowej nie posiadacie zapraszamy do odwiedzenia sklepu sklepu vitamoc.pl , w którym możecie wykorzystać kod „fitnessfood” uprawniający Was do zakupu dowolnego urządzenia z oferty o 10% taniej.

Przechodząc do konkretów…

Składniki :

  • 800g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowania:

Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez wyciskarkę do soku lub ścieramy na tarce. Odciskamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, całość mieszamy. Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz gęsi lub bezzapachowy olej kokosowy, nakładamy łyżką małe placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Niestety placki chłoną duże ilości tłuszczu, dlatego warto je po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie jego część. Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem lub na wytrawnie z gulaszem.

 

10% rabatu!

Przypominamy, że cały czas mamy dla Was 10% rabatu na zakup dowolnego urządzenia ze sklepu vitamoc.pl . Nie musi to być wyciskarka, możecie wykorzystać zniżkę na wysokiej klasy blender lub suszarkę do owoców. Kod „fitnessfood” wpisać należy w pole KUPONY przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym vitamoc.pl. Pole KUPONY pojawi się w lewej dolnej części ekranu, po dodaniu produktu do koszyka, a przed formularzem pytającym o dane do wysyłki.

 

 

3 Comments Tradycyjne placki ziemniaczane

  1. Weronika

    Tradycyjne placki, to co mój chłopak lubi najbardziej. U nas zawsze się z cukrem je takie placki, wiem że to nie zdrowo, ale no cóż wszystko zdrowe być nie może. :P

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: