fitness-food.pl zdrowa żywność

Przepisy

Przepisy na zdrowe i szybkie dipy z awokado

Znaczenie tłuszczów w diecie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zmieniło się diametralnie. Z diet niskotłuszczowych przeszliśmy do epoki diety o wysokim jego udziale w żywieniu. Obecny trend wydaje się przemawiać za zbilansowaną dietą o umiarkowanej podaży tego makroskładnika w diecie. Bez względu na modę, niepodważalnym faktem jest to, że tłuszcz z pożywienia jest potrzebny dla zdrowia każdej osoby.

Istnieje wiele podziałów tłuszczów. Jednym z ważniejszych kryterium jest podział ze względu na wiązania chemiczne występujące w ich budowie:

  1. tłuszcze nienasycone, które dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone i rozróżnia się w nich kwasy omega-3 i omega-6, a znajdziemy je m.in. w orzechach, awokado, nasionach, pestkach, rybach, tranie, jajkach,
  2. tłuszcze nasycone – znajdziemy je m.in. w takich produktach jak produkty mleczne, jajka, mięso, masło, masło klarowane, smalec, olej kokosowy, kakao.
  3. tłuszcze trans – szkodliwe tłuszcze, które są zawarte w margarynach, przetworzonych rafinowanych produktach (słodycze, ciastka, słodkie pieczywo, przekąski, frytki, etc.).

Człowiek potrzebuje tłuszczów nienasyconych i nasyconych, a tłuszczów trans powinien się wystrzegać jak ognia.

Awokado jako przedstawiciel tłuszczu nienasyconego jest najbardziej tłustym znanym owocem na świecie. Ten wyjątkowy produkt zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym, regulującym poziom cholesterolu we krwi. Jest bogactwem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, luteiny. Słowem – jest to produkt niemalże doskonały.

Ze względu na charakterystyczny smak awokado bywa tak, że albo je kochamy albo unikamy nie chcąc nawet poczuć jego smaku. Całe szczęście można znaleźć różnorodne przepisy, które przekonają niejednego antyfana tego owocu do umieszczenia go w diecie. Awokado świetnie nadaje się jako składnik zdrowych sosów do wielu potraw, a także może stanowić uzupełnienie pełnowartościowej przekąski z warzywami. Zobaczcie, jakie pyszne dipy można zrobić z tego tłuszczu. Wystarczy wziąć dojrzałe awokado i zmiksować z pozostałymi składnikami. Gwarantuję, że w wielu dipach smak awokado będzie niewyczuwalny.

 

 

 

 

Dipy tłuszczowe
Dip klasyczny guacamole

2 awokado

1 łyżka soku z limonki

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki soli himalajskiej

Dip bazyliowy

1 awokado

10 listków świeżej bazylii

2 zielone cebulki

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

Dip ziołowy

1 awokado

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka koperku

1 łyżka majeranku

2 łyżki soku z limonki

½ łyżeczki soli

Dipy białkowo-tłuszczowe
Dip z fetą

1 awokado

120g fety

4 łyżki soku z limonki

1 cebula szczypiorowa

4 gałązki natki pietruszki

1 łyżeczka pieprzu czarnego

Pasta twarogowa z awokado

1 awokado

100g twarogu półtłustego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka pieprzu czarnego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka siemienia lnianego (całe nasiona)

Czekoladowy dip low-carb

2 awokado

30g odżywki białkowej

5 łyżek kakao

⅓ szklanki erytrytolu

⅓ szklanki oleju kokosowego

 

Dipy węglowodanowo-tłuszczowe
Miodowa nutella

1 awokado

1 łyżka miodu

2 łyżki kakao lub karobu

20g orzechów laskowych

1 łyżka wody

Mango Guacamole

3 awokado

1 mango

1 mały pomidor

½ papryczki chilli

4 łyżki soku z limonki

½ łyżeczki soli

Mus gruszkowy

1 awokado

1 dojrzała gruszka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sezamu

Dipy węglowodanowo-białkowo-tłuszczowe
Dip z fasolą

½ awokado

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka pieprzu czarnego

puszka czerwonej fasoli (opłukać pod zimną wodą)

 

Dip z odżywką i bananem

1 awokado

1 duży dojrzały banan

20g odżywki białkowej

 

Bakaliowy krem

½ awokado

30g odżywki białkowej

2 łyżki awokado

1 duży dojrzały banan

3 łyżki rodzynków

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki wody

 

 

 

 Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze

http://www.jadlonomia.com/przepisy/guacamole-idealne/

https://greatist.com/eat/healthy-dip-recipes

 

 

 Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: