fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

Wielowarstwowy tort z masłem orzechowym

Dziś mamy dla Was przepis pełen słodkości! Co prawda wszystkie te składniki w połączeniu razem stworzą niezłą bombę kaloryczną ale raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na małe szaleństwo ;-)
Najważniejszym składnikiem tego przepisu jest uwielbiane przez wszystkich masło orzechowe Maslove. Możecie oczywiście użyć innego, ale zawsze wybierajcie takie 100%, bez dodatków tłuszczu palmowego, cukru, soli i innych dotatków.

Niezbędne składniki:
Biszkopt:
1  warstwa ‚kremu’
‚Biszkopt’ 2
  • 30g daktyli drobno pokrojonych i namoczonych
  • 40g kakao
  • 30g kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 1 łyżka dipu karmelowego zerokalorii
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
2 warstwa ‚kremu’
  •  1/2 czekolady mlecznej bezglutenowej
  •  1 łyżka oleju kokosowego
Do ozdoby dodałam ciastka oreo o smaku masła orzechowego oraz kawałki czekolady jednak można to wymienić np na owoce, które sprawia, że ciasto będzie mniej słodkie lub inne dowolne dodatki (orzechy, daktyle etc)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo erytrytol oraz żółtka a następnie kakao, miksujemy. Gdy powstanie odpowiednia masa dokładamy mąki  i wanilię – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w 180stopniach w formie wyłożonej papierem ok 20-30min (sprawdzać patyczkiem)
Biszkopt 2
Do garnka wrzucamy olej kokosowy, erytrytol i dip karmelowy. Rozpuszczamy na ogniu, ale nie gotujemy. Następnie ściągamy z ognia, dokładamy kakao oraz odcedzone kawałki daktyli. Mieszamy aż powstanie w miarę jednolita masa. Wrzucamy kasze jaglana i mieszamy. Powstała masę wykładamy na foremkę (najlepiej silikonowa) gdy ostygnie wstawiamy do zamrażarki na ok 30min.
Gdy biszkopt będzie gotowy i ostygnie smarujemy go warstwa masła orzechowego i posypujemy pokrojonymi w kosteczkę kawałkami czekolady. Kolejną warstwą będzie wcześniej włożona do zamrażarki płytka z kasza jaglana ekspandowana (polecam również wyłożyć chwile wcześniej aby nie była tak bardzo zmrożona). W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym, które stanowią już ostatnią część naszego deserku :) smarujemy nią górę ciasta i dekorujemy dowolnymi przysmakami, smacznego!!

Autorka przepisu, Klaudia – CandySquat – pasjonatka zdrowego trybu życia. Uwielbia crossfit i podnoszenie ciężarów. Kocha kombinować w kuchni, czego dowodem są przepisy takie jak ten. 

 

1 Comment Wielowarstwowy tort z masłem orzechowym

  1. Kanko

    Tort wygląda obłędnie. Nie przepadam za masłem orzechowym ale w takiej wersji na pewno by mi posmakował :)

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: