fitness-food.pl zdrowa żywność

Fitness Style

Zaawansowane produkty glikacji białek (AGE)

Co to są AGE?

Zaawansowane produkty glikacji białek (AGE = advanced glycation end products) to związki, które powstają w procesie przetwarzania żywności, a także substancje, które nasz organizm sam wytworzy. Związki te powstają w wyniku reakcji białek z cukrami. Zdrowy organizm potrafi usunąć je z obu źródeł. Schemat powstawania AGE jest następujący:

(źródło: wiekbiologiczny.pl)

 

Dlaczego powinniśmy bać się AGE?

Jeśli stężenie AGE w organizmie staje się nadmierne, może to spowodować uszkodzenie niemalże każdej komórki, tkanki i narządu (1). Co więcej, wywołują one chroniczny, chociaż stosunkowo niski stan zapalny, przez co spada zdolność organizmu do samoregeneracji i walki z niepożądanymi substancjami, patogenami. To tak, jakbyśmy codziennie drapali się w miejscu, gdzie nas swędzi. Drapiemy się dzisiaj, jutro, pojutrze, a skóra staje się coraz bardziej zaczerwieniona, aż w końcu pojawia się krew. Analogicznie działa na nasz organizm sytuacja, gdy mamy “w sobie” stany zapalne na skutek nadmiernych ilości AGE.

 

Jakie sytuacje powodują wzmożoną glikację (wytwarzanie AGE) w naszym organizmie?

  • jedzenie przetworzonej żywności, która wyzwala szkodliwe wolne rodniki,
  • niedostateczne spożywanie antyoksydantów (m.in. selen), które mają za zadanie zmniejszać aktywność wolnych rodników w organizmie,
  • niedostateczna produkcja antyoksydantów (glutation),
  • problem z detoksem w organizmie,
  • zaburzenia gospodarki lipidowej,
  • wahania poziomu cukru we krwi, insulinooporność,
  • zaburzenia pracy nerek, wątroby, stany zapalne wątroby.

 

W jaki sposób AGE działają w naszym organizmie?

AGE wiążą się z receptorami zwanymi RAGE (2). Receptory poprzez interakcje z białkami naszego ciała zmieniają ich strukturę i funkcje. Ekspresja receptorów (RAGE) powoduje modulację układu odpornościowego, w wyniku której pojawiają się m.in. cytokiny prozapalne (w skrócie – stan zapalny). Czy teraz jest jasne, dlaczego wysokie stężenie AGE w naszym organizmie należy kojarzyć z wieloma chorobami przewlekłymi?

 

Jaki jest związek AGE ze stanem zdrowia?

Udowodniono, że produkty glikacji białek (AGE) mogą przyspieszać rozwój wielu chorób przewlekłych takich, jak:

  • cukrzyca typu 2 (3),
  • wysokie ciśnienie i problemy sercowo-naczyniowe (4),
  • niewydolność nerek (5),
  • choroba Alzheimera (6),
  • alergie i choroby o podłożu autoimmunologicznym (7),
  • choroby zapalne jelit – choroba Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa (8),
  • i wiele, wiele innych.

 

Jak unikać AGE?
Dobrą informacją dla nas jest fakt, że możemy unikać AGE z żywności. Dzięki temu znacznie obniżymy stan zapalny. Badania na zwierzętach sugerują nawet, że poprzez ograniczenie spożycia żywności z wysokim udziałem AGE możemy przedłużyć życie zwierząt (9).

 

Które produkty zawierają duże stężenie AGE?

Spójrzmy na tabelkę z zawartością związków na 100g produktu

(źródło: thepaleodiet.com).

Generalnie powyższe dane można uprościć w kilku podpunktach.

Produkty zawierające dużo AGE to:

  • produkty zawierające cukier: cukierki, ciasteczka, herbatniki, ciasta, napoje gazowane, pasty i sosy,
  • przetworzone mięso takie jak wędliny, przetwory i konserwy mięsne,
  • przetworzony nabiał,
  • tłuszcze trans – margaryny, kremy,
  • wysoce smażone produkty typu faworki, frytki, etc.

Produkty zawierające mało AGE to:

  • świeże warzywa,
  • świeże owoce,
  • owoce morza,
  • produkty poddawane obróbce termicznej w sposób krótki,
  • surowa i nieprzetworzona żywność.

 

Warto również wiedzieć, że sposób przyrządzenia potraw ma wpływ na obecność AGE. Co robić, aby zmniejszyć AGE?

  • gotować w wolnowarze,
  • gotować produkty wrzucając je do wrzątku i możliwie jak najkrócej,
  • gotować na parze,
  • używać niskich temperatur do obróbki,
  • używać dużo świeżych lub suszonych ziół i przypraw,
  • marynować produkty w occie jabłkowym, cytrynie, sosach opartych na cytrusach (cytryny, limonki, etc.).

 

 

Źródła:

 

 Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

1 Comment Zaawansowane produkty glikacji białek (AGE)

  1. Pingback: Zaawansowane produkty glikacji białek – bać się czy nie?

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: