fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery

Cynamonowe naleśniki z mąki gryczanej

Wolne dni dają więcej czasu na to by pokombinować w kuchni. Dodatkowo off-season pozwala na spożywanie większej ilości rożnych składników :) Takich jak np. twaróg (sama jem tylko ten bez laktozy i czuje się po nim dobrze, wiec dlaczego by go unikać?). Stąd też dzisiejsze naleśniki na bazie mąki gryczanej! A co właściwie się w nich kryje?


Sam naleśnik powstał z mąki gryczanej i cynamonu cejlońskiego. Farsz to twaróg bez laktozy, banany. Wierzch? Polewa z odżywki białkowej i masła migdałowego. Całość posypana nerkowcami/migdałami i cynamonem. Czyż nie brzmi to pysznie?


Do przygotowania naleśników użyłam:

  • 1 jajko
  • 20g maki gryczanej
  • 5g oleju kokosowego nierafinowanego
  • wodę
  • cynamon cejloński (wyszły z tego dwa naleśniki)

Do farszu:

  • pół banana
  • 70g chudego twarogu bez laktozy (można całość dosłodzić dowolnym słodzikiem)

Na wierzch:

Musze powiedzieć, ze będę do tych naleśniczków jeszcze wracać.

 

Przepis autorstwa: Kasia Nadolska https://www.youtube.com/channel/UC_n6gh9xna9tw7HCiefpNdA

1 Comment Cynamonowe naleśniki z mąki gryczanej

  1. Beata

    Naleśniki wyglądają bardzo fajnie :) Jeżeli dodaję gdzieś cynamon to zawsze wybiorę go do jabłek – pycha.

Leave A Comment

CommentLuv badge