fitness-food.pl zdrowa żywność

Ciastka i desery / Przepisy

Czekoladowo orzechowe ciastko z ciecierzycy

Najczęściej gdy wymyślę sobie jakiś przecudowny posiłek – w moim domu brakuje polowy składników. Tak zadziało się oczywiście dziś, ale… poradziłam sobie po swojemu. 😬Oryginalny przepis podpatrzyłam na profilu Jadlonomia na Instagramie i zmodyfikowałam pod siebie i wyszło… właśnie to ;)
W mojej wersji użyłam:

  • 140g ciecierzycy z puszki (bonduelle na parze)
  • 20g gorzkiej czekolady 
  • 15g masła migdałowego (oryginalnie zwyczajne orzechowe)
  • 15g nerkowców (oryginalnie orzechy ziemne)
  • 10g białka o smaku białej czekolady
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 tabletki słodzika rozpuszczone we wrzątku (1/4 szklanki około) – możecie użyć dowolnego zamiennika miód/syrop z agawy/ksylitol/erytrytol cokolwiek lubicie lub macie pod ręką.

 

Czekoladę i nerkowce siekacie. Ciecierzycę, odżywkę, masło migdałowe, proszek do pieczenia, słodzidło z woda (jeśli dajecie inny słodzik, koniecznie dodajcie odrobinę wody, inaczej ciecierzyca z reszta składników się Wam nie zblenduje), szczypta soli – wszystko blendujecie w blenderze. Dodajecie pokruszoną czekoladę z nerkowcami (cześć zostawcie do posypania na wierzchu), mieszacie. Wykładacie do malej foremki uprzednio natłuszczonej . Posypujecie pozostałą czekolada i orzeszkami. Pieczecie 25-30minut w nagrzanym piekarniku (góra-dół 180 stopni). Polewacie zimne (!) ciacho ulubionym sosem (u mnie oczywiście biała czekolada z WK sklepu) i wcinacie!
Ciecierzyca to absolutnie wdzięczny stwor❤️

 

 

Przepis autorstwa: Kasia Nadolska

2 Comments Czekoladowo orzechowe ciastko z ciecierzycy

  1. Edziaa

    Wygląda pysznie :) Czy nadaje się do jedzenia na zimno i zabrania gdzies poza dom? :) Czy tylko na ciepło?

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: