fitness-food.pl zdrowa żywność

Makarony

Spaghetti jak z Piccolo czyli Tagliatelle alla bolognese

Sos bolognese swoją nazwę zawdzięcza miastu z którego pochodzi czyli Bolonii, pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w średniowieczu. Tradycyjnie wykonywany z kilku rodzajów mięs( wołowego i wieprzowego),boczku, włoszczyzny, oliwy, czerwonego wina i pomidorów. Jest to typowy sos mięsny a warzywa stanowią tylko dodatek smakowy, dlatego nie powinno się bazować na dużej ilości passaty pomidorowej. We Włoszech możemy spotkać go pod nazwą Ragu która znaczy ni mniej ni więcej jak: sos mięsny. Mało kto wie, że powinno podawać się go z makaronem pappardelle lub tagliatelle, a nie ze spaghetti jak robi to większość z nas. Przyznaję się bez bicia że ja też tak robiłam, a później dziwiłam się że sos nie trzyma się na makaronie… Na koniec dobrze jest oczywiście posypać makaron twardym serem typu parmezan, ja osobiście lubię nasz krajowy Bursztyn, Rubin lub Szafir. Długo eksperymentowałam aby uzyskać smak chociaż zbliżony do tego który jest sprzedawany w popularnej sieciówce Piccollo. Po wielu próbach udało mi się, więc dzielę się z wami tymi przepisem na spaghetti jak z Piccolo.

Jak zrobić sos do spaghetti jak z Piccolo

Podstawą udanego sosu bolognese jest po prostu czas, nie da się zrobić dobrego sosu w 15 minut, więc jeśli zależy ci na szybkim obiedzie lepiej odpuść i zrób po prostu pesto. Zaznaczam, że nie oznacza to 3 godzin stania przy garach, 20 min to pokrojenie i podsmażenie mięsa z warzywami, a później sos robi się praktycznie sam.

Minimalny czas jaki jest potrzebny do przygotowania go to 2 godziny, a najlepiej troszkę dłużej, ja zwykle duszę go 3 godziny i zostawiam na wyłączonej płycie. Jako że jestem urodzoną poznanianką i oszczędność to moje drugie imię robię sos z potrójnej porcji mięsa, który po przygotowaniu dzielę na porcje i zamrażam😊 Bardzo polecam ten patent.
Następnym elementem obowiązkowym jest mięso, powinna być to mielona wołowina, można oczywiście zrobić wersję z wieprzowiną lub mieszanym mięsem ale zdecydowanie nie będzie to już ten smak o jaki nam chodzi. W oryginalnym przepisie znajduje się pancetta czyli oryginalny włoski dojrzewający boczek. My możemy z powodzeniem użyć boczku wędzonego, różnica nie będzie zbyt duża.

Zawsze zastanawiało mnie jaki składnik sosu nadaje tej specyficznej słodkości? Okazało się że było to połączenie startej cebuli, marchwi i selera naciowego. Te składniki są naprawdę obowiązkowe i zaręczam że smak jaki dadzą w połączeniu z długo duszonym mięsem was pozytywnie zaskoczy.

No to co, startujemy z przepisem ?

Spaghetti jak z Piccolo – składniki (3 porcje) 

  • mięso wołowe – 500g
  • oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa i warzyw
  • wino czerwone półwytrawne – pół kieliszka
  • boczek wędzony – 100g
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • passata pomidorowa- 500 ml
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • makaron tagliatelle – 450g
  • ser twardy np. Szafir

Przygotowanie:

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażamy na oliwie, przekładamy go do garnka i na tej samej patelni podsmażamy drobno starte warzywa (cebulę, marchew, seler naciowy). Następnie zabieramy się za mieloną wołowinę, którą po kilku minutach także przekładamy do garnka z boczkiem i warzywami. Dodajemy czerwone wino, koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby sos delikatnie pracował. Mieszamy co jakiś czas i zapominamy o sosie na 3 godziny. Podajemy z makaronem tagliatelle, świeżo startym serem i listkami bazylii.

Wartości odżywcze*:

  • Wartość energetyczna: 2860 kcal
  • Białko 199g
  • Tłuszcz: 61g
  • Węglowodany: 328g

*Wyliczono dla wszystkich podanych wyżej składników, tj. na min. 3 porcje.

 

Dobrej jakości makarony, zarówno pszenne, orkiszowe oraz bezglutenowe, we wszystkich możliwych kształtach kupisz oczywiście tutaj: https://www.fitness-food.pl/14-makarony

Leave A Comment

CommentLuv badge