fitness-food.pl zdrowa żywność

Przepisy / Wołowina

Tajine z wołowiną

Tajine to sycąca i aromatyczna potrawa jednogarnkowa, a właściwie jest to nazwa glinianego naczynia w którym się je przygotowuje. Postanowiliśmy je przygotować gdy zobaczyliśmy przepis w nowej książce Kuchni Lidla. W składzie jest dużo warzyw co jest zdecydowanym plusem, a duża ilość aromatycznych przypraw mówiła mi że danie będzie na pewno smaczne. Lubię potrawy jednogarnkowe bo właściwie poza pokrojeniem warzyw i mięsa nie ma przy nich za dużo pracy, robią się praktycznie same. Tajin będzie idealne na leniwe niedzielnie popołudnie kiedy chcielibyśmy zjeść coś nowego, pysznego i nieskomplikowanego. Potrawa potrzebuje czasu żeby wydobyć wszystkie smaki z warzyw, a mięso nabrało odpowiedniej delikatności dlatego nie spieszcie się, powinniście przeznaczyć co najmniej 2 godziny na gotowanie na wolnym ogniu. Proponuje podwoić ilość mięsa, wtedy można się będzie cieszyć takim obiadem przez 2 dni i zaoszczędzicie trochę czasu, taka też ilość składników podajemy poniżej 😊

Składniki:

  • Mięso wołowe 600 g (u nas krzyżowa, ale myślę że zwykła pieczeniowa też będzie dobra)
  • 100 ml oliwy  z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 duża marchew/2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • ¼ główki modrej kapusty
  • Garść daktyli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy baharat
  • Szczypta tymianku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka ciecierzycy

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ,smażymy na dużej patelni na połowie oleju. Gdy mięso będzie już zarumienione przekładamy je do naczynia w którym będziemy przygotowywać nasze tajine. Kroimy wszystkie warzywa na mniejsze części, przekładamy je na patelnie na której podsmażaliśmy mięso, dodajemy pozostałą część oleju i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przekładamy warzywa do mięsa. Zalewamy całość passatą, i dusimy na małym ogniu około 2 godzin. 15 minut przed upływem tego czasu dodajemy ciecierzycę odsączoną z płynu i mieszamy. Potrawę można jeść samodzielnie, ale świetnie będzie smakowała również z kaszą kuskus, ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko czy też z chlebkiem pita. Smacznego

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: