fitness-food.pl zdrowa żywność

Fitness Food

Wpływ stresu na tkankę tłuszczową

Stres jest nieodłącznym elementem naszego życia. Nie możemy go wykluczyć, zamknąć przed nim drzwi i żyć w błogim spokoju. Nie zapominajmy, że jest on także czynnikiem mobilizującym, a więc jego obecność jest konieczna. Gorzej, gdy występuje stale, utrudnia nam pracę, wykonywanie obowiązków, paraliżuje w nieoczekiwanych momentach, aż w końcu wywołuje kaskadę zaburzeń rozpoczynając od gospodarki hormonalnej, po cukrową, a także trawienie, regulację płynów w organizmie i wiele, wiele więcej.   Z reguły stres jest kojarzony z egzaminem, z traumatycznymi wydarzeniami w życiu, wysokim skokiem poziomu adrenaliny. Tymczasem może być obecny nawet teraz, gdy czytasz ten artykuł, siedzisz wygodnie i pijesz kawę. Stres i odpowiedź organizmu na jego obecność może wywierać wpływ na zgromadzoną tkankę tłuszczową.

Jak organizm rozpoznaje stres?

Oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (p-p-n) jest odpowiedzialna za wykrycie źródeł wewnętrznego i zewnętrznego stresu. Sami jesteśmy w stanie rozpoznać kilka powodów stresu niemalże natychmiast, ale czasem jest to niemożliwe, a czynniki mogą świadczyć o złym stanie zdrowia: stan zapalny, alergie, toksyny, reakcje układu odpornościowego, a nawet problemy trawienne.

Kiedy oś p-p-n identyfikuje stres, wysyła sygnał do innych części organizmu po to, aby przygotować organizm na walkę, ucieczkę lub przetrwanie. Jak to się dzieje?

  1. Podwzgórze wysyła sygnał do przysadki, aby ta zaczęła wydzielać hormon adrenokortykotropowy (ACTH).
  2. ACTH sygnalizuje nadnercza, by te produkowały kortyzol.
  3. Kortyzol mobilizuje organizm, aby ten był gotowy do walki, obrony lub ucieczki.
  4. Glikogen ulega rozłożeniu w celu otrzymania glukozy potrzebnej organizmowi do ewentualnej ucieczki, obrony lub walki.
  5. Glukoza dostaje się do krwioobiegu.
    Trójglicerydy również dostają się do krwioobiegu w razie, gdyby zabrakło organizmowi glukozy.
  6. Następuje zaburzenie wydzielania insuliny, która jest antagonistą kortyzolu, co ma zapobiec przedwczesnemu usunięciu glukozy z krwiobiegu.
  7. Organizm zaczyna gromadzić wodę, po to, by w razie utraty krwi woda utrzymała nas dłużej przy życiu.
  8. Wzrasta ciśnienie krwi.
  9. Hormon odpowiadający za sen (melatonina) jest blokowany po to, aby pozostawić organizm w ciągłej czujności.

 

Jak widzimy, rozpoznanie stresu pociąga za sobą wiele zdarzeń, a to może mieć wpływ na nasze efekty w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Jak stres wpływa na tkankę tłuszczową?

Po zdarzeniu, które było dla nas dużym stresem organizm jest zmęczony ze względu na ubytek energii, której potrzebował do zmierzenia się i poradzenia sobie z niekorzystną sytuacją. W związku z tym bardzo często wzrasta apetyt, który wynika z uszczuplonych zapasów glikogenu, a także trójglicerydów. Skoro brakuje glukozy (CUKRU) i trójglicerydów (TŁUSZCZU), wówczas mamy ochotę na słodycze, przekąski węglowodanowo-tłuszczowe takie jak np. czekolada, ciastka, krakersy, batoniki. Co więcej, stres powoduje także uszczuplenie zapasów ważnych dla nas elementów: m.in. magnezu, a więc często sięgamy po większe ilości jedzenia po to, aby uzupełnić brakujące makro- i mikroelementy.

Trwała ekspozycja na stres np. wykonywanie morderczych i wykańczających treningów, a także zamartwianie się błahymi sprawami może prowadzić do dysregulacji m.in. gospodarki glukozowej, wzrostu apetytu, zaburzeń rozpoznawania sytości po posiłku, wahania poziomu energii. Glukoza otrzymana z rozpadu glikogenu w trakcie sytuacji stresowej jest chętnie gromadzona przez organizm w formie tkanki tłuszczowej zwłaszcza w obrębie brzucha. Na ten skutek narażone są w większym stopniu kobiety, ale mężczyźni również.
Wniosek jest taki, że chroniczny stres w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej jest niekorzystny, gdyż, może powodować:

  • głód (niekoniecznie fizyczny),
  • wzrost apetytu,
  • brak właściwego rozpoznania sytości po posiłku,
  • a w konsekwencji mogą pojawiać się napady głodu, będziemy jeść więcej, a więc utrata tkanki tłuszczowej będzie dużo trudniejsza.

 

 

Źródła:

  1. Stress and the HPA Axis, Mary Ann C. Stephens, Ph.D.Gary Wand, M.D.Alcohol Res. 2012; 34(4): 468–483.
  2. Stress and abdominal Fat: Preliminary Evidence of Moderation by the Cortisol awakening Response in Hispanic Peripubertal Girls, Carrie J. Donoho, Marc J. Weigensberg,B. Adar Emken, Obesity (Silver Spring). 2011 May; 19(5): 946–952.
  3. Stress-induced cortisol response and fat distribution in women., Moyer AE, Rodin J, Grilo CM, Cummings N, Larson LM, Rebuffé-Scrive M., Obes Res. 1994 May;2(3):255-62.
  4. Stress-induced cortisol, mood, and fat distribution in men., Epel EE, Moyer AE, Martin CD, Macary S, Cummings N, Rodin J, Rebuffe-Scrive M., Obes Res. 1999 Jan;7(1):9-15.

 

 

Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

Leave A Comment

CommentLuv badge

Obserwuj nas na: