fitness-food.pl zdrowa żywność

Artykuły

Zaburzenia gospodarki cukrowej – czy mamy na to wpływ?

Obecnie zaburzenia gospodarki cukrowej organizmu nie są czymś rzadkim czy niespotykanym. Coraz częściej osób cierpi na różnorodne problemy, związane z poziomem glukozy bądź insuliny we krwi. Najczęstszymi zaburzeniami są stany jak hiperglikemia czy hipoglikemia, do tego dochodzi nieprawidłowa tolerancja glukozy, insulinooporność oraz cukrzyca.

Najczęstszym zaburzeniem jest insulinooporność. Jest to stan występujący przed cukrzycą lub współwystępujący z nią. Jeśli chodzi o insulinooporność, to wyróżniamy różne typy oporności – przedreceptorowa, receptorowa i postreceptorowa. Jak nazwy wskazują – przedreceptorowa, nie dotycząca bezpośrednio receptora, czyli związana z budową cząsteczek insuliny lub obecnością jej antagonistów we krwi (kortyzol, glukagon, GH). Receptorowa – zmniejszenie receptorów insuliny na skutek mutacji. Postreceptorowa – zaburzenia w transmisji sygnału wewnątrzkomórkowego.

W tych czasach największy wpływ ma na to styl życia. Jeśli mamy skłonności genetyczne, wystarczy parę czynników powodujących ekspresję tych genów. Są to zła dieta, stres, otyłość, przewlekłe stany zapalne, niedobór snu oraz brak aktywności fizycznej. Nawet jeśli nie jesteśmy obciążeni genetycznie, a elementy życia wymienione powyżej nas dotyczą, mamy bardzo duże szanse na problemy z gospodarką cukrową organizmu.

Warto pamiętać, że to właśnie my mamy na to wszystko wpływ – każdego dnia decydujemy co zjemy, czy będziemy bardziej aktywni fizycznie czy też nie, o której położymy się spać i jak poradzimy sobie ze stresem. To, co możemy zrobić nie wymaga od nas wiele. Czasami wystarczy zastąpić auto spacerem lub komunikacją miejską (bo do niej trzeba przecież podejść), przejść się na basen, jogę lub siłownię. Aktywność fizyczna odpowiednio dobrana do organizmu świetnie wpływa na uwrażliwienie komórek na glukozę, a tego właśnie potrzebujemy. Dobrze jest też przejrzeć swoją dietę, wyeliminować produkty prozapalne, zawierające cukier, przetworzone i zawierające bardzo dużo dodatków do żywności. Dodatkowo organizm z pewnością nam podziękuje za odpowiednią porę snu i wysypianie się – kiedy nie śpimy, nasze ciało zachowuje się tak, jakbyśmy cierpieli na cukrzycę typu 2! Ważnym elementem jest również zadbanie o pracę nad stresem i relaksowanie się.

Dodatkowo, dietetycznym wsparciem dla organizmu będzie cynamon i związki, które zawiera.

Dlaczego akurat cynamon? W badaniach wykazano wiele jego działań na korzyść gospodarki cukrowej organizmu. Stwierdzono, że cynamon jest inhibitorem alfa glukozydazy oraz cukrazy, czyli enzymów odpowiadających za rozpad wiązań pomiędzy cząsteczkami glukozy w cukrach złożonych, tym samym opóźniając ich trawienie, czyli szybsze podniesienie poziomu glukozy we krwi. Jeden ze związków w cynamonie, MHCP, działa jako mimetyk insuliny. Cynamon wspiera samo działanie insuliny, ale również poprawia wrażliwość komórek na insulinę (nie tylko poprzez obniżanie poziomu glukozy).

Przykładowym badaniem jest badanie 14-dniowe, gdzie podawano mężczyznom 3 g cynamonu. Wykazano, że znacznie poprawił się poziom glukozy we krwi na czczo, a do tego poprawie uległa reakcja organizmu na test tolerancji glukozy. Wzrosła również wrażliwość organizmu na insulinę. Krótkie badanie, a i tak bardzo dobre efekty!

W innym badaniu skupiono się głównie na polifenolach i wykazano, że wpłynęły one pozytywnie na wrażliwość insulinową w badaniach in vitro nie tylko u zwierząt, ale i u ludzi. Ponadto u osób z cukrzycą typu 2, po 40 dniach suplementacji od 1 do 6 gramów cynamonu, zanotowano spadek glukozy we krwi na czczo, poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL. U osób z syndromem metabolicznym zaobserwowano spadek poziomu glukozy na czczo, obniżenie ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie. Wodny ekstrakt cynamonu, bogaty w polifenole poprawiał również tolerancje glukozy oraz poprawę wrażliwości na insulinę u kobiet z IO i PCOS.

Biorąc pod uwagę jeszcze kwas cynamonowy*: w badaniach potwierdzono jego pozytywne działanie na sekrecję insuliny, poprawę funkcjonowania komórek beta trzustki, hamowanie glukoneogenezy, zwiększony wychwyt glukozy oraz opóźnienie trawienia węglowodanów, co skutkuje wolniejszym wzrostem glukozy we krwi.

* Kora cynamonowca zawiera od 4 do 10% kwasu trans cynamonowego. Wyciąg alkoholowy z kory może więc być źródłem kwasu cynamonowego (nalewka 1:5 – 2 razy dz. po 10 ml). Goździki przyprawowe zawierają około 6% kwasu cynamonowego. W kwas cynamonowy bogaty jest także kuklik  –Geum (kłącze i ziele), kora i gałązki olchy (Alnus), pączki sosny (Pinus).

 

Warto postawić na cynamon z dobrego źródła – cynamon cejloński zawiera najmniejszą ilość hepatotoksycznej kumaryny, dlatego przez wielu uznawany jest za jego najlepszy rodzaj.

Jak widać mamy w zasięgu ręki dobre możliwości walki z regulacją gospodarki cukrowej. Podstawą jest odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna, jak i również zadbanie o odpowiedni sen i eliminację stresu. Można dodać do tego cynamon, zarówno ekstrakt jak i przyprawę. To z pewnością wpłynie pozytywnie na poziom glukozy we krwi oraz poprawę wrażliwości na insulinę.

 

 

Autorka, Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje, a wszystkie weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.

2 Comments Zaburzenia gospodarki cukrowej – czy mamy na to wpływ?

  1. Adrian

    Nigdy wcześniej nie słyszałem o takich właściwościach cynamonu. Muszę wypróbować jego działanie. Pozdrawiam :)

Leave A Comment

CommentLuv badge