fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Ciastka i desery

Ciastka i desery / Przepisy

Brownie z buraka

Dłuuugi czas przymierzałam się do wypieku z burakiem. Bardzo długi. Zdecydowanie ZA długi. Kiedy zobaczyłam zdjęcie brownie u @mehowthe (jeszcze nie wiedząc, ze jest z buraka) totalnie przepadłam i musiała zdobyć na to przepis… No i mam. Z burakiem! Po małych modyfikacjach powstało coś, co totalnie mnie zaskoczyło, ogromnie zasmakowało i będę do tego przepisu absolutnie wracać. Bo zdecydowanie WARTO.


Cale ciasto ma 30g Białka, 45g Węglowodanów i 30g Tłuszczy. Jak podzielicie na pol i podzielicie się z chłopakiem, mamą, przyjaciółka, kimkolwiek (jest dość syte) to kalorii będzie naprawdę niewiele! Co jest oczywiście mega plusem tego ciacha!.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko migdałowe z ciecierzycy z kremem

Ciastko migdałowe z ciecierzycy z twarożkiem bananowo-orzechowym. Najlepsze ciecierzycowe ciacho jakie zrobiłam – serio! Bardzo proste w przygotowaniu choć co prawda potrzebujecie trochę więcej niż kilka składników.

Masa:

  • 130g ciecierzycy z puszki (bonduelle na parze),
  • 1 jajko,
  • 20g płatków migdałowych,
  • 10g masła klarowanego
  • pół łyżeczki kakao,
  • 4-5 tabletek słodzika lub pół łyżeczki stewii,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • aromat migdałowy (kilka kropel),
  • łyżka sosu od WK o smaku milky whey.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Takie przepisy powstają kiedy nie możesz się zdecydować czy masz ochotę na jabłecznik czy na bananowca 😁 takie połączenie idealne na chłodne dni. Zapach jabłek i bananów unoszący się w całej kuchni natychmiast ogrzewa klimat.  Nie mogło też obyć się bez czekolady! Ja wybrałam czekoladę firmy Cocoa cappuccino z morwą, która najzdrowsza z czekolad! Warto doczytać o jej właściwościach na naszym blogu.

 

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Bezy – najprostszy deser na świecie

Dziś mamy dla Was jeden z najprostszych przepisów na całkiem dietetyczny deser, do przygotowania którego potrzebować będziecie jedynie trzech składników, które z pewnością każdy z Was ma zawsze pod ręką!

Składniki:

Oddziel starannie białka od żółtek. Żółtka możesz później wykorzystać w innym przepisie lub dodać do jajecznicy. Czyste białka jajek ubij (możesz to zrobić ze szczyptą soli). Stopniowo dodawaj erytrytol do smaku. Kiedy piana jest już sztywna i ubita, wyłóż ją na papier. Możesz to zrobić łyżką lub wyciąć otwór w rogu papieru do pieczenia i uformować bardziej finezyjne bezy.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Naturalne lody owocowe

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza… Nie zrażając się tym faktem prezentujemy wam przepis na naturalne lody owocowe, tak zwane sorbety. 100% owoców, bez żadnych dodatków smakowych. Do ich zrobienia oprócz oczywiście owoców, będziemy potrzebowali blendera lub wyciskarki do soków. My zrobiliśmy je w wyciskarce ponieważ tak było nam wygodniej – i tak cały czas jest w użyciu 😊

Owoce możemy dobrać według własnych upodobań, jednak najlepiej wybrać owoce pozbawione tzw. włókien jak np. pomarańcze czy grapefruity.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasteczka quinoa

Dziś mam dla Was przepis na po treningowe wiosenne ciasteczka bogate… No właśnie! Bogate w komosę ryżowa, która najpierw weźmiemy pod lupę! Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Co ciekawe! Quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób ograniczających spożycie mięsa.

 

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko z pianką kokosową i borówkami

Sezon na truskawki już właściwie w pełni a sezon na borówki już za chwilę! Dlatego dziś przepis z wykorzystaniem tego wartościowego, leśnego owocu. Przybliżę kilka zdrowotnych właściwości, które posiadają borówki. Borówkę amerykańską charakteryzują wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.

Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Wielowarstwowy tort z masłem orzechowym

Dziś mamy dla Was przepis pełen słodkości! Co prawda wszystkie te składniki w połączeniu razem stworzą niezłą bombę kaloryczną ale raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na małe szaleństwo ;-)
Najważniejszym składnikiem tego przepisu jest uwielbiane przez wszystkich masło orzechowe Maslove. Możecie oczywiście użyć innego, ale zawsze wybierajcie takie 100%, bez dodatków tłuszczu palmowego, cukru, soli i innych dotatków.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Bezglutenowa, dietetyczna tarta truskawkowa

Odkąd na rynku pojawiły się truskawki nie mogę powstrzymać się aby ich nie dodawać ich do przygotowywanych deserów! Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze. Są bardzo bogate w witaminę C, są również źródłem innych witamin: kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Owoce działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Są niskokaloryczne – 100 g truskawek dostarcza jedynie ok. 32 kcal.Truskawki w połączeniu z pysznym bezglutenowym budyniem truskawkowym smakują wyśmienicie! A propos budyniu! Za dziecka uwielbialiśmy go wszyscy ale wraz z wiekiem niestety przestajemy go doceniać… Dlatego dziś spróbuję przekonać Was do tego składnika ponieważ jest pyszny, szybki w przygotowaniu i doskonale zastępuje wysoko kaloryczne kremy :)

Potrzebne składniki:
* 200g namoczonych przez noc daktyli
* 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców
* 2 łyżki kakao
* 120g płatków owsianych
* 40g płatków jaglanych
* 50g słonecznika
* 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
Budyń truskawkowy bezglutenowy
* Ok 150g truskawek
* 1 czubata łyżka lejącego miodu
* 1 łyżeczka czubata erytrytolu
Mleko kokosowe Real Thai (najlepsze, bo z największą aż 85% zawartością kokosowa i bez innych dodatków) – dobrze schłodzone – najlepiej całą noc.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Odchudzony świąteczny makowiec

Święta, zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia to raj dla wielbicieli słodkości. Serniki, keksy, makowce –  wszystko jest tak smaczne, że można by nie odchodzić od stołu. Niestety każdy z tych wypieków zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezliczone kalorie. Jeśli trafiłeś na naszego bloga, jasne jest, że unikasz tych elementów. Dlatego poniżej propozycja odchudzonego makowca, która jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego kultowego wypieku. Odchudzenie tego makowca nie odnosi się co prawda do jego kaloryczności ale do składników już jak najbardziej!

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Dietetyczne babeczki

Za oknem robi się coraz cieplej i ładniej więc podrzucam szybki przepis na babeczki, które ulepszą Wasz #coffeetime bez konieczności zbyt długiego przesiadywania w kuchni i przygotowywania całości… Zawiera sporo pestek łuskanych słonecznika, które mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość witaminy E. Nasiona słonecznika są również skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Przepis na kokosanki (bez cukru i bez mąki)

Znacie ten moment kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego ? Jeśli jeszcze do tego dochodzi lenistwo i nie chce nam się nawet wyjść do sklepu, z pomocą pojawiają się te oto proste  4-składnikowe kokosanki.  Zakładam, że każdy z was ma w domu jajka. Masło klarowane również powinno mieć swoje stałe miejsce w kuchni szanującego się fit maniaka ;-).
Ksylitol można zastąpić erytrolem, stewią lub miodem. Ciacha są proste w wykonaniu i razem z pieczeniem czas ich przygotowania to 20 minut. Właściwie wystarczy wymieszać składniki  i uformować ciacha, a za 15 minut możemy się już cieszyć pachnącymi w całym domu pysznymi kokosankami.

Składniki:
65g masła klarowanego ghee
50g ksylitolu
200g wiórków kokosowych
2 białka jaj

Continue reading

Obserwuj nas na: