fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Drób

Drób

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, którego w dodatku nie trzeba za bardzo „pilnować”. Piecze się samo w piekarniku, a my w tym czasie zajmujemy się innymi czynnościami. Można wykorzystać mięso które zostało nam z poprzedniego dnia albo przygotować je na świeżo. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie”, którą zresztą bardzo polecamy!

Składniki: Continue reading

Drób

Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową

Większość znajomych z którymi rozmawiam na tematy odżywiania nie jest w stanie zaakceptować wątróbki w swoim menu. Jedni mają związane z nią przykre wspomnienia z dzieciństwa, innym nie pasuje jej struktura, inni twierdzą że podroby są nic nie warte. Inni jak mantrę powielają mit o tym, że jest ona zbiornikiem toksyn, co jest nieprawdą bo faktycznie wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Sugerując kolegom z siłowni włączenie wątroby do menu słyszałem już również że „ma za mało białka”, co znów jest nie prawdą, bo 100g wątróbki drobiowej to ok 19g białka, przy czym pierś z kurczaka ma go ok. 21g… że nie wspomnę o cenie ok 3zł za kilogram wątróbki :)

Ja podroby uwielbiam od dziecka. Wątróbka była zawsze moim numerem jeden. Lubiłem również żołądki i serca przygotowywane przez babcię i choć sam przyrządzać ich jeszcze nie umiem, mam zamiar to w najbliższym czasie zmienić.

Continue reading

Drób

Jak usmażyć pierś z kaczki

Pieczona kaczka od zawsze była moim ulubionym daniem. Cały czas kojarzy mi się z różnymi świętami i uroczystościami kiedy to babcia przygotowywała ją w brytfannie z jabłkami i majerankiem. Do tego obowiązkowo pyzy i modra kapusta oraz genialny sos. Dziś nadal o czasu do czasu szykuję kaczkę wg tego przepisu ale zdecydowanie częściej griluję samą pierś i zjadam ją z nieco mniej kalorycznymi dodatkami, tak jak np. dziś w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków. Ponieważ mięso to jest bardzo delikatne i wymaga specjalnego traktowania, wielu z was pyta jak usmażyć pierś z kaczki. Ja od zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu Gordona Ramseya (video) i jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu oraz trzymam się kilku zasad.

Przygotowanie: Continue reading

Drób

Kurczak zapiekany w szynce parmeńskiej z bakłażanem i pomidorkami

Kolejny szybki i dietetyczny przepis na blogu fitness-food.pl to propozycja zapieczenia piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej z dodatkami warzyw i przypraw charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i pozwalające poczuć kulinarny klimat Włoch lub Grecji o każdej porze roku, nawet w taki dzień jak dziś, kiedy prawie w całym kraju zaczyna się za oknem prawdziwa szara, mokra i zimna jesień…

Składniki

Continue reading

Drób

Mięso mielone zapiekane z cukinią i bakłażanem

Dziś udajemy się w kulinarną podróż do Grecji. Na naszym stole zawitają smaki i aromaty znane wszystkim z tamtejszych restauracji i tawern. Aromatyczny bakłażan, soczysta cukinia, pieczony ser feta oraz zioła charakterystyczne dla tej wspaniałej śródziemnomorskiej kuchni – wszystko to na jednym talerzu, a właściwie w jednej miseczce podanej prosto z piekarnika…

Składniki

Continue reading

Drób

KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI NA MLEKU KOKOSOWYM

Dziś proponuję Wam ciekawy ale bardzo prosty i nie wymagający zbyt wielu składników pomysł na przygotowanie kurczaka. Oprócz mięsa potrzebne nam będą świeży imbir, mleko kokosowe, suszone pomidory i kolendra. Reszta składników raczej powinna być dostępna w każdej kuchni ale o tym poniżej…

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 4 porcje
Continue reading

Drób

Ryż z kurczakiem i warzywami

Po dłuższej przerwie wracamy do Was z ciekawym pomysłem na obiad. Składniki bardzo standardowe, bo po raz kolejny ryż i kurczak oraz brokuł ale tym razem, w nieco innej „aranżacji” ;) Wykorzystamy również fasolkę szparagową, która cały czas dostępna jest świeża na bazarach i w warzywniach, ulubioną przyprawę marki Ten Smak i sos sojowy, który zastąpi nam tutaj sól.

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 1 porcja
Continue reading

Drób

KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI

Dawno nas tutaj nie było. Wakacje to jednak nie zawsze odpoczynek. Było dużo pracy ale dziś wracamy z przepisami na bloga. Na pierwszy ogień danie obiadowe. Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i grzybami.
Może na zdjęciu nie wygląda to za ciekawie ale połączenie smaków, które tu uzyskujemy dzięki zapiekaniu sera i kaszy powoduje, że w prosty sposób możemy przygotować całkiem oryginalny obiad. Tymianek odgrywa tu duża rolę, nie zapominajcie o nim.

Generalnie takie zapiekane obiady dają nam duże pole manewru. Kaszę możemy zamienić na ryż lub makaron, możemy żonglować różnymi gatunkami mięs, warzywami i przyprawami.
Zawsze jednak zostawiłbym cebulę, czosnek i żółty ser. Za kilka dni kolejne pomysły na zapiekany obiad :)

Continue reading

Drób

PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I MIELONYMI MIGDAŁAMI

Wracając do przepisów na dania z drobiu (najchętniej czytane na blogu) publikujemy dziś bardzo szybki i łatwy sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Makaron razowy, pokrojona w kostkę pierś, duszone pieczarki, mielone migdały i aromatyczne suszone pomidory tworzą razem całkiem oryginalny smak, który z pewnością będzie miłą odmianą dla potrawy z drobiu przygotowywanej przez Was na co dzień.

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 1 porcja
Continue reading

Drób

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE MOLE Z PESTKAMI DYNI

Dziś po raz kolejny danie z drobiu lecz tym razem w nieco bardziej oryginalnym wykonaniu. Jest to danie meksykańskie, w którym jednym z głównych składników są praktycznie nie wykorzystywane w naszej rodzimej kuchni pestki dyni. W internecie i meksykańskich książkach kucharskich często można znaleźć przepis na kurczaka mole, w którym występuje czekolada. Ja dziś nie będę aż tak bardzo eksperymentował i przedstawię Wam trochę inną odmianę tego meksykańskiego dania.

Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina gotowania
Składniki 4-6 porcji
Continue reading

Drób

KURCZAK Z ANTYLII PASCALA (Kuchnia Lidla)

Głośną kampanię reklamową (kulinarną) rozpoczął niedawno mój ulubiony dyskont spożywczy – Lidl. Reklamy z udziałem dwóch popularnych w TV kucharzy są właściwie wszędzie. Postanowiłem osobiście sprawdzić co ciekawego polecają. Trafiłem do Lidla wczoraj, akurat „w menu” Pascala można było znaleźć Kurczaka z Antylii. Pomysł bardzo ciekawy, mamy tu sporo orientalnych smaków, kokos, ananas, świeża kolendra. Składniki potrzebne do przygotowania całej potrawy wychodzą nieco drożej niż można przeczytać w reklamach ale sporo z nich jest obecne w naszej kuchni na co dzień, poza tym raz kupiony krzaczek tymianku, kolendry czy np. olej rzepakowy starczy nam na przygotowanie jeszcze kilkunastu innych potraw. Oryginał przepisu wraz z wideo możecie znaleźć na stronach http://kuchnialidla.pl/ a poniżej moje minimalnie zmienione wykonanie.

Danie ma z pewnością sporo kalorii (ok. 850 kcal na dużą porcję) i nie nadaje się do każdej diety. W okresie budowania masy mięśniowej będzie zdecydowanie ok ale osoby na dietach redukcyjnych powinny traktować tą potrawę raczej jako oszukany posiłek i sporadyczną odskocznię od codziennych lekkich potraw. Kaloryczność można obniżyć poprzez zmniejszenie ilości mleka kokosowego ale należy się liczyć z tym, że potrawa straci nieco na swoim aromacie.

Continue reading

Drób

PIERŚ GOTOWANA NA PARZE, SOS TZATZIKI

Przerzuciłem się ostatnio na pierś z kurczaka gotowaną na parze, smażona i grillowana powoli mi się nudzą. Jeden ze sposobów przygotowania takiej potrawy przedstawię poniżej. Mięso jest chyba smaczniejsze bardziej soczyste od np. grillowanego i na pewno szybsze w przygotowaniu, nie trzeba piersi kroić, mieszać na patelni czy przewracać na grillu. Wrzucamy pierś do piętrowego garnka (lub parowaru), ustawiamy czas na 25 minut i możemy zająć się innymi obowiązkami.

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 1 porcja
Continue reading

Drób

Kurczak nadziewany kaszą i jabłkiem

Kolejny przepis na nadziewanego kurczaka na naszym Blogu Kulinarnym. Tym razem zamiast makaronu użyjemy kaszy, dodamy jabłka oraz świetnie komponującego się z nim majeranku. Kurczak będzie oczywiście odpowiednio zamarynowany w ziołach i czosnku, a po wyjęciu z piekarnika, co zresztą widać na zdjęciach, jego skórka będzie złocista i uwierzcie na słowo, chrupiąca. Nadzienie zaś nadawać będziemy naszej potrawie słodko ziołowego smaku. Polecamy!

Czas przygotowania: marynowanie 12 godzin + 10 min przygotowania + 80 min pieczenia minut
Składniki 4 porcje
Continue reading

Drób

RISOTTO Z KINDZIUKIEM

Dziś po raz pierwszy na blogu przepis na risotto, czyli nieco inny od tradycyjnego sposób na ugotowanie ryżu. Danie oprócz ryżu i mięsa z piersi kurczaka bogate jest w warzywa, paprykę, groszek, fasolkę szparagową i ciecierzycę. Wszystkie te składniki razem kindziukiem tworzą pożywne i bardzo aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest ono bardzo syte, dlatego dobrze wziąć to pod uwagę przy dobieraniu ilości składników. No ale do rzeczy…

Czas przygotowania:
Składniki 3-5 porcji
Continue reading