fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Drób

Drób / Przepisy

Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową

Większość znajomych z którymi rozmawiam na tematy odżywiania nie jest w stanie zaakceptować wątróbki w swoim menu. Jedni mają związane z nią przykre wspomnienia z dzieciństwa, innym nie pasuje jej struktura, inni twierdzą że podroby są nic nie warte. Inni jak mantrę powielają mit o tym, że jest ona zbiornikiem toksyn, co jest nieprawdą bo faktycznie wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Sugerując kolegom z siłowni włączenie wątroby do menu słyszałem już również że „ma za mało białka”, co znów jest nie prawdą, bo 100g wątróbki drobiowej to ok 19g białka, przy czym pierś z kurczaka ma go ok. 21g… że nie wspomnę o cenie ok 3zł za kilogram wątróbki :)

Ja podroby uwielbiam od dziecka. Wątróbka była zawsze moim numerem jeden. Lubiłem również żołądki i serca przygotowywane przez babcię i choć sam przyrządzać ich jeszcze nie umiem, mam zamiar to w najbliższym czasie zmienić.

Continue reading

Drób / Przepisy

Jak usmażyć pierś z kaczki

Pieczona kaczka od zawsze była moim ulubionym daniem. Cały czas kojarzy mi się z różnymi świętami i uroczystościami kiedy to babcia przygotowywała ją w brytfannie z jabłkami i majerankiem. Do tego obowiązkowo pyzy i modra kapusta oraz genialny sos. Dziś nadal o czasu do czasu szykuję kaczkę wg tego przepisu ale zdecydowanie częściej griluję samą pierś i zjadam ją z nieco mniej kalorycznymi dodatkami, tak jak np. dziś w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków. Ponieważ mięso to jest bardzo delikatne i wymaga specjalnego traktowania, wielu z was pyta jak usmażyć pierś z kaczki. Ja od zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu Gordona Ramseya (video) i jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu oraz trzymam się kilku zasad.

Przygotowanie:

Continue reading

Drób / Przepisy / Sałatki

Przepis na sałatkę Cezar

Generalnie jedną z większych zalet sałatek jest krótki czas potrzebny na ich przygotowanie. Dziś jednak mam dla Was przepis na sałatkę, przy której z pewnością spędzicie trochę czasu. Gwarantuję jednak że warto. Kilku jej składników będzie musieli trochę poszukać, ponieważ nie w każdym sklepie znajdziecie wędzoną paprykę i sos worcester ale kiedy już je nabędziecie przydadzą się Wam one do kolejnych ciekawych potraw.

Składniki:

Continue reading

Drób / Przepisy

Kurczak zapiekany w szynce parmeńskiej z bakłażanem i pomidorkami

Kolejny szybki i dietetyczny przepis na blogu fitness-food.pl to propozycja zapieczenia piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej z dodatkami warzyw i przypraw charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i pozwalające poczuć kulinarny klimat Włoch lub Grecji o każdej porze roku, nawet w taki dzień jak dziś, kiedy prawie w całym kraju zaczyna się za oknem prawdziwa szara, mokra i zimna jesień…

Składniki

Continue reading

Drób / Przepisy

Mięso mielone zapiekane z cukinią i bakłażanem

Dziś udajemy się w kulinarną podróż do Grecji. Na naszym stole zawitają smaki i aromaty znane wszystkim z tamtejszych restauracji i tawern. Aromatyczny bakłażan, soczysta cukinia, pieczony ser feta oraz zioła charakterystyczne dla tej wspaniałej śródziemnomorskiej kuchni – wszystko to na jednym talerzu, a właściwie w jednej miseczce podanej prosto z piekarnika…

Składniki

– 500g mięsa mielone z indyka
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1/3 kostki sera feta
przyprawa grecka
– słodka papryka
– pieprz, sól

Przygotowanie

Na patelni z rozgrzanym olejem ryżowym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy mięso jest już prawie usmażone dodajemy pokrojoną cukinię, bakłażan, wyduszony czosnek oraz przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dusimy całość pod przykryciem ok 10 minut, po czym nakładamy do żaroodpornym naczyń. Na dno naczynia oraz na wierzch potrawy układamy po kawałku sera feta i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekamy wszystko przez ok 20 min. Podajemy z ulubionym źródłem węglowodanów np. z kaszą kus kus, komosą ryżową lub ryżem jaśminowym.

Mielona zapiekane z cukinią

Drób / Przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami

Po dłuższej przerwie wracamy do Was z ciekawym pomysłem na obiad. Składniki bardzo standardowe, bo po raz kolejny ryż i kurczak oraz brokuł ale tym razem, w nieco innej „aranżacji” ;) Wykorzystamy również fasolkę szparagową, która cały czas dostępna jest świeża na bazarach i w warzywniach, ulubioną przyprawę marki Ten Smak i sos sojowy, który zastąpi nam tutaj sól.

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 1 porcja
Continue reading

Drób / Przepisy

KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI

Dawno nas tutaj nie było. Wakacje to jednak nie zawsze odpoczynek. Było dużo pracy ale dziś wracamy z przepisami na bloga. Na pierwszy ogień danie obiadowe. Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i grzybami.
Może na zdjęciu nie wygląda to za ciekawie ale połączenie smaków, które tu uzyskujemy dzięki zapiekaniu sera i kaszy powoduje, że w prosty sposób możemy przygotować całkiem oryginalny obiad. Tymianek odgrywa tu duża rolę, nie zapominajcie o nim.

Generalnie takie zapiekane obiady dają nam duże pole manewru. Kaszę możemy zamienić na ryż lub makaron, możemy żonglować różnymi gatunkami mięs, warzywami i przyprawami.
Zawsze jednak zostawiłbym cebulę, czosnek i żółty ser. Za kilka dni kolejne pomysły na zapiekany obiad :)

Continue reading

Drób / Przepisy / Sałatki

Przepis na sałatkę z gruszką i rukolą

Ostatnio trochę zaniedbaliśmy naszego Bloga ale już do Was wracamy. Wracamy z nowymi dietetycznymi przepisami. Będzie więcej ryb, dietetycznych koktajli, a dziś, na pierwszy ogień delikatna i szybka, dietetyczna sałatka z grillowanej piersi kurczaka, rukoli i gruszki. Świetne połączenie smaków, które powinno zadowolić każde podniebienie. Idealna jako dodatek do mięs lub jako lekka przystawka. Oto przepis na sałatkę z gruszką i rukolą

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki 3-4 porcje

Continue reading

Drób / Przepisy

PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I MIELONYMI MIGDAŁAMI

Wracając do przepisów na dania z drobiu (najchętniej czytane na blogu) publikujemy dziś bardzo szybki i łatwy sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Makaron razowy, pokrojona w kostkę pierś, duszone pieczarki, mielone migdały i aromatyczne suszone pomidory tworzą razem całkiem oryginalny smak, który z pewnością będzie miłą odmianą dla potrawy z drobiu przygotowywanej przez Was na co dzień.

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 1 porcja

Continue reading

Drób / Przepisy

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE MOLE Z PESTKAMI DYNI

Dziś po raz kolejny danie z drobiu lecz tym razem w nieco bardziej oryginalnym wykonaniu. Jest to danie meksykańskie, w którym jednym z głównych składników są praktycznie nie wykorzystywane w naszej rodzimej kuchni pestki dyni. W internecie i meksykańskich książkach kucharskich często można znaleźć przepis na kurczaka mole, w którym występuje czekolada. Ja dziś nie będę aż tak bardzo eksperymentował i przedstawię Wam trochę inną odmianę tego meksykańskiego dania.

Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina gotowania
Składniki 4-6 porcji

Continue reading

Drób / Przepisy

KURCZAK Z ANTYLII PASCALA (Kuchnia Lidla)

Głośną kampanię reklamową (kulinarną) rozpoczął niedawno mój ulubiony dyskont spożywczy – Lidl. Reklamy z udziałem dwóch popularnych w TV kucharzy są właściwie wszędzie. Postanowiłem osobiście sprawdzić co ciekawego polecają. Trafiłem do Lidla wczoraj, akurat „w menu” Pascala można było znaleźć Kurczaka z Antylii. Pomysł bardzo ciekawy, mamy tu sporo orientalnych smaków, kokos, ananas, świeża kolendra. Składniki potrzebne do przygotowania całej potrawy wychodzą nieco drożej niż można przeczytać w reklamach ale sporo z nich jest obecne w naszej kuchni na co dzień, poza tym raz kupiony krzaczek tymianku, kolendry czy np. olej rzepakowy starczy nam na przygotowanie jeszcze kilkunastu innych potraw. Oryginał przepisu wraz z wideo możecie znaleźć na stronach http://kuchnialidla.pl/ a poniżej moje minimalnie zmienione wykonanie.

Danie ma z pewnością sporo kalorii (ok. 850 kcal na dużą porcję) i nie nadaje się do każdej diety. W okresie budowania masy mięśniowej będzie zdecydowanie ok ale osoby na dietach redukcyjnych powinny traktować tą potrawę raczej jako oszukany posiłek i sporadyczną odskocznię od codziennych lekkich potraw. Kaloryczność można obniżyć poprzez zmniejszenie ilości mleka kokosowego ale należy się liczyć z tym, że potrawa straci nieco na swoim aromacie.

Continue reading

Drób / Przepisy / Warzywa

NADZIEWANA CUKINIA GOTOWANA NA PARZE

Blog kulinarny, Dietetyczne przepisy - Nadziewana cukinia gotowana na parze

Ostatnio bardzo często próbuję różnych wersji przygotowywania cukinii. Jej duża zaletą jest to, że można ją wydrążyć i nadziewać na różne sposoby, a później zapiekać (wkrótce), smażyć, czy tak jak dziś, gotować. Gotować na parze. Dodatkowo taka wersja przygotowania cukinii jest bardzo prosta i bardzo szybka a rodzaj nadzienia ograniczony jest tylko i wyłącznie Waszą wyobraźnią. Ja osobiście jeszcze ani razu nie powtórzyłem identycznego nadzienia. Jedną z jego wersji przedstawię Wam poniżej.

Continue reading

Drób / Przepisy / Sałatki

SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM

Polecam Wam dziś dietetyczny przepis znaleziony na innym Blogu kulinarnym, a dokładnie na Degusto. Miałem okazję spróbować ostatnio tej sałatki i muszę przyznać, że tak oryginalne połączenie smaków spotyka się dość rzadko. Ostra rukola, słodki sos na bazie miodu i delikatny ogórek oraz ser. Jeśli chodzi o sałatki lub też opcję przygotowania piersi z kurczaka, od dziś mój numer 1. Sprawdźcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie.

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki 4-6 porcji

Continue reading

Obserwuj nas na: