fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Grill

Grill / Przepisy

Jak upiec ziemniaki

Ziemniak, kiedyś obowiązkowy punkt obiadu dziś niestety trochę demonizowany przez zawartość skrobi i rzekomą kaloryczność, a szkoda. Ziemniaki tak naprawdę mają mało kalorii bo w 100 g tylko 75 kcal, ale w połączeniu z ciężkimi sosami pieczeniowymi są istną bombą kaloryczną. Najzdrowsza forma ziemniaka to gotowany w mundurkach lub pieczony,  mam taką opinię że cokolwiek jest upieczone w piekarniku zawsze będzie smaczne więc właśnie taką formę wam dzisiaj zaprezentuje. Ważne jest aby nie obierać ziemniaków ze skóry gdyż to ona ma najwięcej witamin i przy okazji potrawa wygląda lepiej wizualnie.

 

Continue reading

Drób / Grill / Przepisy

SZASZŁYKI Z GRILLA

Jeszcze jeden pomysł na danie z grilla. Oczywiście dietetyczne ale dziś bardzo popularne. Szaszłyki, z tym że kilka wersji. Klasyczne, warzywne i trochę bardziej oryginalne bo szaszłyki po hawajsku, czyli z ananasem. Jak każde szaszłyki szybkie w przygotowaniu i chętnie konsumowane przez większość Pań, także panowie do dzieła, macie pole do popisu ;)

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki

Continue reading

Grill / Przepisy / Warzywa

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

Dziś szybkie w przygotowaniu, wegetariańskie danie z grilla, lekkie i smaczne, czyli grillowany bakłażan. Przyprawiony aromatycznymi ziołami z odrobiną czosnku i pieprzu ziołowego. Danie bardzo lekkie, bo to przecież warzywo. Sam osobiście traktuje to tylko i wyłącznie jako dodatek do konkretnego mięsnego grillowania i prawdopodobnie podobnie potraktują ten przepis wszyscy panowie czytający ten blog. Wiem jednak, że wśród czytelniczek jest duże zainteresowanie na delikatne i lekkie, niekoniecznie mięsne grillowanie – stąd właśnie ten dietetyczny przepis.

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki 2 porcje

Continue reading

Grill / Przepisy / Ryby i owoce morza

PSTRĄG Z GRILLA

Po artykule na temat zdrowego grillowania i kilku przepisach na marynaty, zaczynamy z prawdziwymi daniami z grilla. Żeby nie zaczynać zbyt standardowo od piersi z grilla lub szaszłyków, na pierwszy ogień pójdzie ryba, a dokładniej pstrąg. Jedna z moich ulubionych słodkowodnych ryb o pysznym i delikatnym mięsie. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Zresztą sami zobaczcie.

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 1 porcja

Continue reading

Grill / Przepisy

MARYNATY DO MIĘS Z GRILLA I NIE TYLKO

Jeśli chcemy aby nasze grillowanie udało się w stu procentach, powinniśmy zawsze pamiętać o odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Nie ma nic gorszego niż zorganizowanie grilla, zaproszenie znajomych, zrobienie dużych zakupów i wrzucenie na ruszt mięsa dopiero co posypanego przyprawami. Prawie na pewno nie będzie ono soczyste, odpowiednio pikantne i będzie zbyt jałowe. Marynaty do grilla to podstawa udanego i smacznego grillowania. Dzięki marynatom mięso robi się bardziej miękkie, aromatyczne i soczyste.
Z przypraw i składników dostępnych w każdym domu lub najdalej dostępnych na wyciągnięcie ręki możemy stworzyć naprawdę oryginalne i wyraziste marynaty do mięs, warzyw lub ryb. Mogą być one ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub na bazie oliwy z oliwek. Ja osobiście przeważnie stosuje marynaty na bazie oliwy, ponieważ dzięki niej pieczone produkty nie przywierają do tacki.

Poniżej przedstawię Wam kilka pomysłów na marynaty i zachęcam do podawania w komentarzach Waszych ulubionych recept na grillowe marynaty. Przedstawione poniżej ilości składników podałem dla 1 do 1,5kg mięsa, co nie znaczy że nie możecie ich modyfikować w dowolny sposób. To tylko sugestie, które akurat u mnie sprawdzają się od lat. Możecie oczywiście zawsze skorzystać z gotowych miksów przypraw do grilla ale po pierwsze nie macie gwarancji, że w środku nie znajdziecie glutenu, glutaminianu sodu lub konserwantów, a możecie znaleźć często np. cukier, a po drugie satysfakcja z marynaty przygotowanej własnoręcznie i pochwały znajomych, są z pewnością warte poświęcenia tych paru chwil na przygotowanie własnej marynaty ;)

Continue reading

Fitness Style / Grill

Zdrowe grillowanie z Fitness-Food.pl

Sezon grillowy rozpoczęliśmy chyba na dobre. Długi weekend przywitał nas, chyba we wszystkich rejonach Polski piękną pogodą i wysokimi temperaturami. Woda w jeziorach i w morzu jest co prawda za zimna na kąpiel ale na rozpalenie grilla jest wręcz idealna. Chyba każdy z nas w minionych dnia, bez względu gdzie akurat przebywał, miał okazję zjeść kawałek mięsa z grilla lub chociaż poczuć jego zapach. Takich okazji będzie teraz coraz więcej. Grillowanie z rodziną bądź znajomymi to bardzo popularna wśród Polaków forma spędzania czasu w ciepłe popołudnia i wieczory. Poniżej postaramy się przedstawić kilka wskazówek, które pozwolą Wam ograniczyć szkodliwość obróbki termicznej grillowanego mięsa. Artykuł ten jest również wpisem otwierającym cykl przepisów i artykułów dotyczących grillowania, także zaglądajcie tu regularnie, będzie sporo ciekawych pomysłów na potrawy, które przez najbliższe miesiące będziecie mogli przygotowywać na świeżym powietrzu.

1. Przede wszystkim, produkty które które mamy zamiar grillować powinny być świeże. Dotyczy to zarówno mięs, ryb jak i warzyw. Mocne przyprawienie i przypieczenie nieświeżego mięsa nie sprawi, że nie zaszkodzi ono naszemu żołądkowi.

Continue reading

Obserwuj nas na: