fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Kanapki i przekąski

Kanapki i przekąski / Przepisy

Jak zrobić czipsy z topinamburu

Dziś przepis dla wszystkich tych którzy widząc w marketach tajemnicze bulwy o nazwie topinambur zastanawiają się co to jest i jak można to ugryźć. Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty uprawiany jest w Polsce juz od początku XVIII wieku, teraz za sprawą rozmaitych programów kulinarnych przechodzi swój renesans. Z wyglądu przypomina trochę korzeń imbiru, smakowo to coś pomiędzy ziemniakiem a pasternakiem z delikatną orzechową nutą. Topinambur poza swoimi walorami smakowymi, cechuje się również właściwościami zdrowotnymi. W przeciwieństwie do ziemniaków, zawiera inulinę zamiast skrobi więc jest polecany dla diabetyków. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę nerek i jest pomocny w walce ze stresem.

Topinambur nie jest łatwo dostępnym produktem, należy szukać go w sklepach typu Alma lub Piotr i Paweł. Cena waha się w okolicach 10 zł/kg. My mieliśmy szczęście otrzymać go od znajomego leśnika który zdradził, że topinambur jest sadzony w okolicach pól uprawnych aby zmniejszyć straty spowodowane przez dziki, które są prawdziwymi smakoszami topinamburu.
Co ciekawe topinambur w postaci czipsów zawiera więcej błonnika pokarmowego niż jego świeży odpowiednik. Może być więc świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych czipsów podawanych podczas imprez ze znajomymi.

Continue reading

Kanapki i przekąski / Przepisy

SZYBKA PRZEKĄSKA nr 1

Każdemu z nas z pewnością od czasu do czasu zdarza się bardziej zabiegany dzień. Nieplanowana wizyta u mechanika lub u dentysty, korki, nadgodziny, trudny klient itp. Harmonogram dnia zostaje zaburzony, wypada nam któryś posiłek. Dlatego właśnie rozpoczynamy serię wpisów z pomysłami na szybką przekąskę. Dziś proponujemy Wam wafle ryżowe z masłem orzechowym, awokado, jagodami goji oraz nasionami chia.

Kanapki i przekąski / Przepisy

KANAPKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

Przygotowanie takiej kanapki jest banalne, jak to zazwyczaj ma miejsce przy tworzeniu kanapek ;-) Zdjęcie powyżej wystarczy każdemu jako instrukcja. Nie podaje również wartości odżywczych, ilości produktów jakich użyjecie są zupełnie dowolne, ktoś może lubić więcej tuńczyka, ktoś więcej jajek… Kanapka to węglowodany (pieczywo) i białko (jajko, tuńczyk). Smacznego!

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki

Continue reading

Kanapki i przekąski / Pasty i nabiał

PASTA JAJECZNA Z TUŃCZYKIEM

Dziś na naszym kulinarnym blogu kolejny dietetyczny przepis na bazie jaj. Jajka (szczególnie białka jaj) to produkt bardzo często występujący w dietach sportowców. Jajecznice, omlety to praktycznie codzienność. Dziś przepis na błyskawiczną pastę jajeczną z tuńczykiem. Idealna do posmarowania kanapek jak i również do spożycia solo. Zapraszam.

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (1-2 porcje)

Continue reading

Kanapki i przekąski / Przepisy

JAJKA Z PASTĄ Z TUŃCZYKA

Dziś kolejna błyskawiczna i efektowna przekąska na każdą okazję. Aromatyczna przystawka bogata w białko i jednocześnie z niską zawartością węglowodanów (dla osób na dietach low carb) czyli jajka nadziewane pastą z tuńczyka. Farsz jest generalnie kwestią zupełnie dowolną, także zapraszam do eksperymentowania z innymi nadzieniami i dzieleniem się efektami w komentarzach poniżej lub na facebook’u.

Czas przygotowania: 10 min
Składniki

Continue reading

Kanapki i przekąski / Przepisy

BRUSCHETTA

Bruschetta (wł. antipasto) to tradycyjna włoskach przystawka, której podstawą jest chrupiące i przypieczone, najlepiej pełnoziarniste pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawana jest z świeżymi, soczystymi pomidorami i ziołami.

Aktualnie wiosna w pełni więc na pewno nie zabraknie świeżych pomidorów i ziół. Kanapka jest rewelacyjna, miałem ostatnio okazję spróbować jej we włoskiej knajpce i ta wersja z przepisu poniżej jest prawie tak samo pyszna jak tamta we Włoszech. Naprawdę polecam!

Czas przygotowania: 10 min.
Składniki na 4 porcje

Continue reading

Kanapki i przekąski / Przepisy

SZYBKA KANAPKA CAPRESE

Caprese to włoska sałatka pochodząca z regionu Kampania. Jej przygotowanie polega przekładaniu na przemian plastrów sera mozzarella, pomidorów, liści bazylii oraz polaniu wszystkiego oliwą z oliwek i posypiania świeżym pieprzem oraz solą. Kolorystyka tej sałatki odzwierciedlać ma włoską flagę. Dziś szybka przekąska po włosku czyli wersja „kanapkowa” sałatki caprese.

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 2 kanapki

Continue reading

Obserwuj nas na: