fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Omlety i naleśniki / Przepisy

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bez wątpienia smak dzieciństwa, smażone na oleju rzepakowym (bo w tych czasach nikt nie słyszał o oleju kokosowym:), podawane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Zaraz po naleśnikach było to moje ulubione danie obiadowe. Było, ponieważ choć placki są pyszne, są też niestety bardzo kaloryczne. Można oczywiście przygotować ich lżejszą wersję pieczoną, ale to już nie to samo.
Dzisiaj podamy przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, nazywane u Wielkopolsce plyndzami:) Placki mają to do siebie, że zjadamy ich znacznie więcej niż ziemniaków. Dlatego współczuć można tylko osobie która będzie musiała ucierać ziemniaki na tarce. Próbowałam kiedyś zmiksować je w blenderze, ale w efekcie uzyskałam tylko mało zachęcającą papkę, z której ni jak nie dało się odcedzić wody. Przygotowując ostatnio sok w naszej wyciskarce wolnoobrotowej zwróciłam uwagę na pojemnik w którym są resztki wyciśniętych owoców i warzyw. Są one prawie zupełnie suche i rozdrobnione co natchnęło mnie do małego eksperymentu.

A gdyby tak przepuścić przez wyciskarkę ziemniaki?

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasteczka quinoa

Dziś mam dla Was przepis na po treningowe wiosenne ciasteczka bogate… No właśnie! Bogate w komosę ryżowa, która najpierw weźmiemy pod lupę! Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Co ciekawe! Quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób ograniczających spożycie mięsa.

Składniki:
– 2 szklanki quinoa ekspandowana
– 1 banan
– 12 szt daktyli
garść morwy białej
– 2 jajka
– 2 łyżki sezamu
– 1 łyżeczka kakao
– 2 łyżeczki miodu pomarańczowego
– kilka listków mięty

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Owocowy zawrót głowy

Jak zapewne zauważyliście od dobrego pół roku w naszej kuchni korzystamy z wyciskarki wolnoobrotowej Chamber G21. Dostaliśmy ją w ramach współpracy od firmy Vitamoc i po przetestowaniu oraz napisaniu recenzji przeszła ona na naszą własność. Przez całą zimę i pierwsze tygodnie wiosny, która niestety nie rozpieszczała prawdziwie wiosenną pogodą królowały u nas soki warzywne. Teraz, kiedy na rynku pojawia się coraz więcej świeżych i sezonowych owoców, nie sposób nie wykorzystać ich przy przyrządzaniu prawdziwych multiwitaminowych bomb!

Co będzie nam potrzebne?

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko z pianką kokosową i borówkami

Sezon na truskawki już właściwie w pełni a sezon na borówki już za chwilę! Dlatego dziś przepis z wykorzystaniem tego wartościowego, leśnego owocu. Przybliżę kilka zdrowotnych właściwości, które posiadają borówki. Borówkę amerykańską charakteryzują wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.

Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Wielowarstwowy tort z masłem orzechowym

Dziś mamy dla Was przepis pełen słodkości! Co prawda wszystkie te składniki w połączeniu razem stworzą niezłą bombę kaloryczną ale raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na małe szaleństwo ;-)
Najważniejszym składnikiem tego przepisu jest uwielbiane przez wszystkich masło orzechowe Maslove. Możecie oczywiście użyć innego, ale zawsze wybierajcie takie 100%, bez dodatków tłuszczu palmowego, cukru, soli i innych dotatków.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Bezglutenowa, dietetyczna tarta truskawkowa

Odkąd na rynku pojawiły się truskawki nie mogę powstrzymać się aby ich nie dodawać ich do przygotowywanych deserów! Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze. Są bardzo bogate w witaminę C, są również źródłem innych witamin: kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Owoce działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Są niskokaloryczne – 100 g truskawek dostarcza jedynie ok. 32 kcal.Truskawki w połączeniu z pysznym bezglutenowym budyniem truskawkowym smakują wyśmienicie! A propos budyniu! Za dziecka uwielbialiśmy go wszyscy ale wraz z wiekiem niestety przestajemy go doceniać… Dlatego dziś spróbuję przekonać Was do tego składnika ponieważ jest pyszny, szybki w przygotowaniu i doskonale zastępuje wysoko kaloryczne kremy :)

Potrzebne składniki:
* 200g namoczonych przez noc daktyli
* 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców
* 2 łyżki kakao
* 120g płatków owsianych
* 40g płatków jaglanych
* 50g słonecznika
* 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
Budyń truskawkowy bezglutenowy
* Ok 150g truskawek
* 1 czubata łyżka lejącego miodu
* 1 łyżeczka czubata erytrytolu
Mleko kokosowe Real Thai (najlepsze, bo z największą aż 85% zawartością kokosowa i bez innych dodatków) – dobrze schłodzone – najlepiej całą noc.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Odchudzony świąteczny makowiec

Święta, zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia to raj dla wielbicieli słodkości. Serniki, keksy, makowce –  wszystko jest tak smaczne, że można by nie odchodzić od stołu. Niestety każdy z tych wypieków zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezliczone kalorie. Jeśli trafiłeś na naszego bloga, jasne jest, że unikasz tych elementów. Dlatego poniżej propozycja odchudzonego makowca, która jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego kultowego wypieku. Odchudzenie tego makowca nie odnosi się co prawda do jego kaloryczności ale do składników już jak najbardziej!

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Dietetyczne babeczki

Za oknem robi się coraz cieplej i ładniej więc podrzucam szybki przepis na babeczki, które ulepszą Wasz #coffeetime bez konieczności zbyt długiego przesiadywania w kuchni i przygotowywania całości… Zawiera sporo pestek łuskanych słonecznika, które mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość witaminy E. Nasiona słonecznika są również skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Przepis na kokosanki (bez cukru i bez mąki)

Znacie ten moment kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego ? Jeśli jeszcze do tego dochodzi lenistwo i nie chce nam się nawet wyjść do sklepu, z pomocą pojawiają się te oto proste  4-składnikowe kokosanki.  Zakładam, że każdy z was ma w domu jajka. Masło klarowane również powinno mieć swoje stałe miejsce w kuchni szanującego się fit maniaka ;-).
Ksylitol można zastąpić erytrolem, stewią lub miodem. Ciacha są proste w wykonaniu i razem z pieczeniem czas ich przygotowania to 20 minut. Właściwie wystarczy wymieszać składniki  i uformować ciacha, a za 15 minut możemy się już cieszyć pachnącymi w całym domu pysznymi kokosankami.

Składniki:
65g masła klarowanego ghee
50g ksylitolu
200g wiórków kokosowych
2 białka jaj

Continue reading

Przepisy / Wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Wraz z modą na street food i wyrastającymi jak grzyby po deszczu „burgerowniami” pojawiają się również foodtrucki serwujące kanapki z wieprzowiną. Najczęściej stosowaną formą podania tego mięsa wydaję się być pulled pork, czyli wyczesana lub szarpana wieprzowina. Przygotowywana najczęściej z łopatki ma doskonały smak, delikatną strukturę a dzięki swojej cenie (ok. 15 zł/kg) jest dostępna praktycznie dla każdego i nie podnosi znacząco ceny finalnego produktu, jak ma to często miejsce w przypadku dań z wołowiny.

Poniższy przepis jest modyfikacją i udoskonaloną, wielokrotnie przetestowaną wersją przepisu znalezionego niegdyś w internecie. Potrzebujecie jedynie dość dużej ilości mięsa (1,5kg to raczej minimum), cebulę i zestawu przypraw…

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Keto pączki

Tłusty Czwartek już niedługo, wiemy że większość z Was tego dnia nie będzie się przejmowała liczeniem kalorii i dietą :) Jednak dla tych którzy nie mogą jeść tradycyjnych pączków ze względu na nietolerancje lub określony model odżywiania przygotowaliśmy keto pączki, ze śladową ilością węglowodanów i bez glutenu oczywiście ;).

Są one miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Robi się je naprawdę w mgnieniu oka i równie szybko znikają one z talerza.

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Keto bułki z babki jajowatej

Dieta ketogeniczna i inne odmiany diet LCHF (low carb high fat) zyskują ostatnio na popularności. Bardzo ciekawe przepisy na posiłki pasujące do tych sposobów odżywiania znaleźć można na blogu Ola La LCHF, z którego właśnie pochodzi ten przepis na doskonałe, keto bułki pieczone na bazie łupin babki jajowatej. Bułki nie zawierające węglowodanów, glutenu, wprost idealne na dietach LCHF.

Czas przygotowania takiego pieczywa to 40 minut łącznie z pieczeniem!!

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Jak zrobić mleko migdałowe

W czasach, gdy coraz więcej osób cierpi na nietolerancje laktozy mleka roślinne zyskują na popularności. Mleko kokosowe, ryżowe czy mleko migdałowe zajmują coraz większą powierzchnię na sklepowych półkach. Z produktami tego typu wiąże się niestety jeden duży problem, mianowicie procentowa zawartość głównego składnika na 100g produktu… O przy mleczku kokosowym w puszcze, np. takim jak mleko kokosowe Real Thai problem ten nie występuje, ponieważ zawiera ono 85% kokosowa oraz 15% wody, to już przy mleku migdałowym jest w tej materii dużo gorzej. Osobiście nie spotkałem mleka migdałowego w którego składzie migdały przekraczałyby 5%. Co więcej, bardzo częsta praktyką jest dodawanie do produkty inny składników w tym cukru i aromatów smakowych.

Co więc zrobić jeśli chcemy uzyskać prawdziwe, naturalne i niesłodzone mleko migdałowe? Musimy przygotować je sami :)

Continue reading

Obserwuj nas na: