fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Przepisy

Przepisy na zdrowe i szybkie dipy z awokado

Znaczenie tłuszczów w diecie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zmieniło się diametralnie. Z diet niskotłuszczowych przeszliśmy do epoki diety o wysokim jego udziale w żywieniu. Obecny trend wydaje się przemawiać za zbilansowaną dietą o umiarkowanej podaży tego makroskładnika w diecie. Bez względu na modę, niepodważalnym faktem jest to, że tłuszcz z pożywienia jest potrzebny dla zdrowia każdej osoby.

Istnieje wiele podziałów tłuszczów. Jednym z ważniejszych kryterium jest podział ze względu na wiązania chemiczne występujące w ich budowie: Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Takie przepisy powstają kiedy nie możesz się zdecydować czy masz ochotę na jabłecznik czy na bananowca 😁 takie połączenie idealne na chłodne dni. Zapach jabłek i bananów unoszący się w całej kuchni natychmiast ogrzewa klimat.  Nie mogło też obyć się bez czekolady! Ja wybrałam czekoladę firmy Cocoa cappuccino z morwą, która najzdrowsza z czekolad! Warto doczytać o jej właściwościach na naszym blogu.

 

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Bezy – najprostszy deser na świecie

Dziś mamy dla Was jeden z najprostszych przepisów na całkiem dietetyczny deser, do przygotowania którego potrzebować będziecie jedynie trzech składników, które z pewnością każdy z Was ma zawsze pod ręką!

Składniki:

Oddziel starannie białka od żółtek. Żółtka możesz później wykorzystać w innym przepisie lub dodać do jajecznicy. Czyste białka jajek ubij (możesz to zrobić ze szczyptą soli). Stopniowo dodawaj erytrytol do smaku. Kiedy piana jest już sztywna i ubita, wyłóż ją na papier. Możesz to zrobić łyżką lub wyciąć otwór w rogu papieru do pieczenia i uformować bardziej finezyjne bezy.

Continue reading

Przepisy

Zielone kopytka z czubricą

Chłodne dni, chłodne wieczory, szaro, buro… nie pozostaje nic jak podkolorować sobie życie w kuchni dlatego dziś przepis na pyszne zielone kopytka z tajnym składnikiem, który ostatnio odkryłam. Mianowicie – czubryca (często tez użyta jest pisownia – czubrica)! Zatem kilka info – lecznicze właściwości czubrycy:

Podstawową właściwością lecznicą czubrycy jest jej zdolność do hamowania rozwoju drożdżaków, bakterii, gronkowców oraz paciorkowców. Przyprawa łagodzi również niektóre dolegliwości żołądkowe – m.in. wzdęcia oraz niestrawność. Sam cząber górski wykazuje działanie odkażające. Przygotowane z tego zioła preparaty można stosować w przypadkach drobnych poparzeń skórnych, ukąszeń owadów i innych dolegliwości natury dermatologicznej. Cząber górski dodatkowo pomaga w walce z nudnościami, wymiotami, biegunką, zapaleniem pęcherza moczowego oraz bólu gardła. Ziele może również mieć korzystny wpływ dla pań cierpiących na nieregularne miesiączki. Jako ciekawostkę można dodać, iż ostatnie badania wykazują także, że olejki eteryczne z cząbru górskiego mogą hamować aktywność i rozwój wirusa HIV.

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Klasyczne zielone smoothie

Kilka dni temu przetestowaliśmy nasz nowy blender G21 przygotowując klasyczne zielone smoothie na bazie najbardziej popularnych składników, czyli szpinaku, ananasa i banana. Ponieważ lubimy raczej gęste koktajle, dodaliśmy tylko 100ml wody kokosowej – dlaczego akurat woda kokosowa a nie woda mineralna – o tym poniżej.

Opcja do miksowania smoothie którą posiada Blender G21 SMART Smoothie Vitality, jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Bez względu na to w jakiej kolejności ułożycie składniki, tryb ten daje Wam gwarancję, że zmiksowane liście szpinaku stworzą z owocami doskonale kremową konsystencję. Jak widzicie na zdjęciu oraz na animacji poniżej całość została zmiksowana na jednolitą zieloną masę. Mój poprzedni blender miał z tym mały problem i za każdym razem piłem koktajl z pływającymi w środku kawałkami liści ;)

Continue reading

Omlety i naleśniki / Przepisy

Omlet „Owsiany klasyk”

Omlet ze składników które widzicie na to lekka modyfikacja klasycznego już posiłku, opartego na płatkach owsianych, jajkach i odżywce białkowej. Przez długi okres czasu była to moja ulubiona wersja śniadania na słodko ale również też i rozwiązanie kiedy trzeba było zabrać posiłek gdzieś w trasę, nad jezioro czy na jakikolwiek inny wyjazd.

Dziś prezentuję wersję z kilkoma innymi dodatkami takimi jak ulubione orzechy, bakalie, gorzka czekolada, cynamon cejloński itp. Całość oczywiście smażona na nierafinowanym oleju kokosowym. Do tego mocna, gorzka kawa i nie ma możliwości aby zabrakło Wam energii na najbliższe kilka godzin.

Continue reading

Makarony / Przepisy

Spaghetti naleśnikowe z sosem figowym

W sklepach pojawiają się już pierwsze świeże figi, dlatego też dziś przepis z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Figi są bogatym źródłem składników mineralnych. Dostarczają min. magnezu, który działa kojąco na układ nerwowy, niweluje stres i pozytywnie wpływa na sen. O figach powinny pamiętać osoby pijące duże ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę, gdyż te mogą w pewnym stopniu wypłukiwać magnez z organizmu. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości i stanowią efektywny element profilaktyki osteoporozy. Ponieważ są źródłem fosforu, ów wapń jest bez problemu przez organizm absorbowany. Tym samym nie powinno zabraknąć ich w diecie, szczególnie narażonych na odwapnianie kości, kobiet w okresie menopauzy. Zawarty w figach potas pomaga natomiast w walce z nadciśnieniem oraz w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej.
Zatem przedstawiam przepis na spaghetti naleśnikowe z sosem figowo-miodowo-miętowym.
Składniki potrzebne na naleśniki:
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mleka
30g budyniu śmietankowego bezglutenowego
Szczypta soli
1 jajko

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy jedną i drugą mąkę. Dodajemy budyń, szczyptę soli, mleko i jajko. Wszystko razem mieszamy aż będzie gładka masa. Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( u mnie wygodny w sprayu ). Po usmażeniu naleśniki kroimy na paseczki.

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

JAK PRZYGOTOWAĆ MANGO LASSIE

Mango Lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój na bazie jogurtu i wody oraz aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji, doskonale łagodząca smak pikantnych orientalnych dań, a także idealna jako orzeźwienie w upalne dni. Ten bardzo szybki w przygotowaniu koktajl pasuje również do każdego śniadania. Osobiście gwarantuje, że zasmakuje każdemu – u mnie zagościł już na stałe w menu :)

Przygotowaliśmy go oczywiście w naszym nowym nabytku, czyli blenderze wysokiej mocy G21 Smart Smoothie Vitality. W tym miejscu przypominamy Wam, że cały czas macie od nas 10% rabatu na Blendery i inne urządzenia w sklepie vitamoc.pl ! Kod rabatowy „fitnessfood” wpisać należy w pole KUPONY przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym vitamoc.pl. Pole KUPONY pojawi się w lewej dolnej części ekranu, po dodaniu produktu do koszyka, a przed formularzem pytającym o dane do wysyłki.

Continue reading

Oszukane posiłki / Przepisy

Prawdziwe spaghetti Carbonara

Przepis na danie znane chyba każdemu. Spaghetti Carbonara, z tym że prawdziwa, taka jak we Włoszech. Bez śmietany i absolutnie bez mąki dodatku mąki. Z pewnością nie jest danie zbyt dietetyczne, jeśli by patrzeć na ilość kalorii. Kiedy ostatnio policzyłem kaloryczność składników zużytych do przygotowania mojej porcji (byłem bardzo głodny), wyszło mi dobrze ponad tysiąc kcal ;) To z całą pewnością nie jest potrawa do jedzenia na co dzień!

Ale do rzeczy… potrzebować będziemy: Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w łatwy w przygotowaniu – potrzebuję tylko dobrego blendera, łatwy w transporcie i szybki w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

Kolejną zaletą białkowo tłuszczowych posiłków w pierwszej części dnia jest brak gwałtownych skoków cukru i odpowiedzi insuliny jak ma to miejsce przy śniadaniach opartych na węglowodanach. Tyjemy właśnie od węgli a nie od tłuszczy jak wmawia się nam w tzw. mainstreamie i właśnie tak popularne na fit portalach owsianki na jogurcie prowadzą do nie pożądanego zwiększania tkanki tłuszczowej. Ponadto zbyt duża ilość węgli z rana wraz z unikaniem tłuszczów powoduje, że bardzo szybko zaczynamy znów odczuwać głód. Wiele osób sięga w tym momencie po najgorsze z możliwych przekąsek takie jak drożdżówki czy batoniki.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Naturalne lody owocowe

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza… Nie zrażając się tym faktem prezentujemy wam przepis na naturalne lody owocowe, tak zwane sorbety. 100% owoców, bez żadnych dodatków smakowych. Do ich zrobienia oprócz oczywiście owoców, będziemy potrzebowali blendera lub wyciskarki do soków. My zrobiliśmy je w wyciskarce ponieważ tak było nam wygodniej – i tak cały czas jest w użyciu 😊

Owoce możemy dobrać według własnych upodobań, jednak najlepiej wybrać owoce pozbawione tzw. włókien jak np. pomarańcze czy grapefruity.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasteczka quinoa

Dziś mam dla Was przepis na po treningowe wiosenne ciasteczka bogate… No właśnie! Bogate w komosę ryżowa, która najpierw weźmiemy pod lupę! Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Co ciekawe! Quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób ograniczających spożycie mięsa.

 

Continue reading

Obserwuj nas na: