fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Koktajle i napoje / Przepisy

JAK PRZYGOTOWAĆ MANGO LASSIE

Mango Lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój na bazie jogurtu i wody oraz aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji, doskonale łagodząca smak pikantnych orientalnych dań, a także idealna jako orzeźwienie w upalne dni. Ten bardzo szybki w przygotowaniu koktajl pasuje również do każdego śniadania. Osobiście gwarantuje, że zasmakuje każdemu – u mnie zagościł już na stałe w menu :)

Przygotowaliśmy go oczywiście w naszym nowym nabytku, czyli blenderze wysokiej mocy G21 Smart Smoothie Vitality. W tym miejscu przypominamy Wam, że cały czas macie od nas 10% rabatu na Blendery i inne urządzenia w sklepie vitamoc.pl ! Kod rabatowy „fitnessfood” wpisać należy w pole KUPONY przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym vitamoc.pl. Pole KUPONY pojawi się w lewej dolnej części ekranu, po dodaniu produktu do koszyka, a przed formularzem pytającym o dane do wysyłki.

Continue reading

Oszukane posiłki / Przepisy

Prawdziwe spaghetti Carbonara

Przepis na danie znane chyba każdemu. Spaghetti Carbonara, z tym że prawdziwa, taka jak we Włoszech. Bez śmietany i absolutnie bez mąki dodatku mąki. Z pewnością nie jest danie zbyt dietetyczne, jeśli by patrzeć na ilość kalorii. Kiedy ostatnio policzyłem kaloryczność składników zużytych do przygotowania mojej porcji (byłem bardzo głodny), wyszło mi dobrze ponad tysiąc kcal ;) To z całą pewnością nie jest potrawa do jedzenia na co dzień!

Ale do rzeczy… potrzebować będziemy: Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w łatwy w przygotowaniu – potrzebuję tylko dobrego blendera, łatwy w transporcie i szybki w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

Kolejną zaletą białkowo tłuszczowych posiłków w pierwszej części dnia jest brak gwałtownych skoków cukru i odpowiedzi insuliny jak ma to miejsce przy śniadaniach opartych na węglowodanach. Tyjemy właśnie od węgli a nie od tłuszczy jak wmawia się nam w tzw. mainstreamie i właśnie tak popularne na fit portalach owsianki na jogurcie prowadzą do nie pożądanego zwiększania tkanki tłuszczowej. Ponadto zbyt duża ilość węgli z rana wraz z unikaniem tłuszczów powoduje, że bardzo szybko zaczynamy znów odczuwać głód. Wiele osób sięga w tym momencie po najgorsze z możliwych przekąsek takie jak drożdżówki czy batoniki.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Naturalne lody owocowe

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza… Nie zrażając się tym faktem prezentujemy wam przepis na naturalne lody owocowe, tak zwane sorbety. 100% owoców, bez żadnych dodatków smakowych. Do ich zrobienia oprócz oczywiście owoców, będziemy potrzebowali blendera lub wyciskarki do soków. My zrobiliśmy je w wyciskarce ponieważ tak było nam wygodniej – i tak cały czas jest w użyciu 😊

Owoce możemy dobrać według własnych upodobań, jednak najlepiej wybrać owoce pozbawione tzw. włókien jak np. pomarańcze czy grapefruity.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciasteczka quinoa

Dziś mam dla Was przepis na po treningowe wiosenne ciasteczka bogate… No właśnie! Bogate w komosę ryżowa, która najpierw weźmiemy pod lupę! Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Co ciekawe! Quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób ograniczających spożycie mięsa.

 

Continue reading

Omlety i naleśniki / Przepisy

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bez wątpienia smak dzieciństwa, smażone na oleju rzepakowym (bo w tych czasach nikt nie słyszał o oleju kokosowym:), podawane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Zaraz po naleśnikach było to moje ulubione danie obiadowe. Było, ponieważ choć placki są pyszne, są też niestety bardzo kaloryczne. Można oczywiście przygotować ich lżejszą wersję pieczoną, ale to już nie to samo.
Dzisiaj podamy przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, nazywane u Wielkopolsce plyndzami:) Placki mają to do siebie, że zjadamy ich znacznie więcej niż ziemniaków. Dlatego współczuć można tylko osobie która będzie musiała ucierać ziemniaki na tarce. Próbowałam kiedyś zmiksować je w blenderze, ale w efekcie uzyskałam tylko mało zachęcającą papkę, z której ni jak nie dało się odcedzić wody. Przygotowując ostatnio sok w naszej wyciskarce wolnoobrotowej zwróciłam uwagę na pojemnik w którym są resztki wyciśniętych owoców i warzyw. Są one prawie zupełnie suche i rozdrobnione co natchnęło mnie do małego eksperymentu.

A gdyby tak przepuścić przez wyciskarkę ziemniaki?

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Owocowy zawrót głowy

Jak zapewne zauważyliście od dobrego pół roku w naszej kuchni korzystamy z wyciskarki wolnoobrotowej Chamber G21. Dostaliśmy ją w ramach współpracy od firmy Vitamoc i po przetestowaniu oraz napisaniu recenzji przeszła ona na naszą własność. Przez całą zimę i pierwsze tygodnie wiosny, która niestety nie rozpieszczała prawdziwie wiosenną pogodą królowały u nas soki warzywne. Teraz, kiedy na rynku pojawia się coraz więcej świeżych i sezonowych owoców, nie sposób nie wykorzystać ich przy przyrządzaniu prawdziwych multiwitaminowych bomb!

Co będzie nam potrzebne?

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Ciastko z pianką kokosową i borówkami

Sezon na truskawki już właściwie w pełni a sezon na borówki już za chwilę! Dlatego dziś przepis z wykorzystaniem tego wartościowego, leśnego owocu. Przybliżę kilka zdrowotnych właściwości, które posiadają borówki. Borówkę amerykańską charakteryzują wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.

Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Wielowarstwowy tort z masłem orzechowym

Dziś mamy dla Was przepis pełen słodkości! Co prawda wszystkie te składniki w połączeniu razem stworzą niezłą bombę kaloryczną ale raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na małe szaleństwo ;-)
Najważniejszym składnikiem tego przepisu jest uwielbiane przez wszystkich masło orzechowe Maslove. Możecie oczywiście użyć innego, ale zawsze wybierajcie takie 100%, bez dodatków tłuszczu palmowego, cukru, soli i innych dotatków.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Bezglutenowa, dietetyczna tarta truskawkowa

Odkąd na rynku pojawiły się truskawki nie mogę powstrzymać się aby ich nie dodawać ich do przygotowywanych deserów! Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze. Są bardzo bogate w witaminę C, są również źródłem innych witamin: kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Owoce działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Są niskokaloryczne – 100 g truskawek dostarcza jedynie ok. 32 kcal.Truskawki w połączeniu z pysznym bezglutenowym budyniem truskawkowym smakują wyśmienicie! A propos budyniu! Za dziecka uwielbialiśmy go wszyscy ale wraz z wiekiem niestety przestajemy go doceniać… Dlatego dziś spróbuję przekonać Was do tego składnika ponieważ jest pyszny, szybki w przygotowaniu i doskonale zastępuje wysoko kaloryczne kremy :)

Potrzebne składniki:
* 200g namoczonych przez noc daktyli
* 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców
* 2 łyżki kakao
* 120g płatków owsianych
* 40g płatków jaglanych
* 50g słonecznika
* 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
Budyń truskawkowy bezglutenowy
* Ok 150g truskawek
* 1 czubata łyżka lejącego miodu
* 1 łyżeczka czubata erytrytolu
Mleko kokosowe Real Thai (najlepsze, bo z największą aż 85% zawartością kokosowa i bez innych dodatków) – dobrze schłodzone – najlepiej całą noc.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Odchudzony świąteczny makowiec

Święta, zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia to raj dla wielbicieli słodkości. Serniki, keksy, makowce –  wszystko jest tak smaczne, że można by nie odchodzić od stołu. Niestety każdy z tych wypieków zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezliczone kalorie. Jeśli trafiłeś na naszego bloga, jasne jest, że unikasz tych elementów. Dlatego poniżej propozycja odchudzonego makowca, która jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego kultowego wypieku. Odchudzenie tego makowca nie odnosi się co prawda do jego kaloryczności ale do składników już jak najbardziej!

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Dietetyczne babeczki

Za oknem robi się coraz cieplej i ładniej więc podrzucam szybki przepis na babeczki, które ulepszą Wasz #coffeetime bez konieczności zbyt długiego przesiadywania w kuchni i przygotowywania całości… Zawiera sporo pestek łuskanych słonecznika, które mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość witaminy E. Nasiona słonecznika są również skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Przepis na kokosanki (bez cukru i bez mąki)

Znacie ten moment kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego ? Jeśli jeszcze do tego dochodzi lenistwo i nie chce nam się nawet wyjść do sklepu, z pomocą pojawiają się te oto proste  4-składnikowe kokosanki.  Zakładam, że każdy z was ma w domu jajka. Masło klarowane również powinno mieć swoje stałe miejsce w kuchni szanującego się fit maniaka ;-).
Ksylitol można zastąpić erytrolem, stewią lub miodem. Ciacha są proste w wykonaniu i razem z pieczeniem czas ich przygotowania to 20 minut. Właściwie wystarczy wymieszać składniki  i uformować ciacha, a za 15 minut możemy się już cieszyć pachnącymi w całym domu pysznymi kokosankami.

Składniki:
65g masła klarowanego ghee
50g ksylitolu
200g wiórków kokosowych
2 białka jaj

Continue reading

Obserwuj nas na: