fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Pieczywo i pizza / Przepisy

Bezglutenowy chleb gryczany

Gluten. Ostatnio wróg publiczny numer jeden. Nawet jeśli jesteś szczęściarzem i nie chorujesz na celiakię, warto zadbać o swoje zdrowie i choć trochę go ograniczyć. Prezentowany poniżej przepis na chleb jest w 100% bezglutenowy i co tu dużo mówić bardzo smaczny. Nie wymaga użycia drożdży ani zakwasu, właściwie można powiedzieć że robi się sam. Jedyne co potrzebujemy to kasza gryczana niepalona (to bardzo ważne – z kaszy gryczanej palonej niestety nie da się go zrobić), woda, przyprawy i trochę cierpliwości. Chlebek jest ciekawy w smaku, ma chrupiącą skórkę oraz wilgotny miąższ. Moczenie kaszy jest konieczne ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwego kwasu fitynowego (osobny artykuł o nim już niebawem) i doprowadzamy do naturalnej fermentacji kaszy. Chleb nie urośnie może tak spektakularnie jak na drożdżach ale widoczne będzie delikatne wybrzuszenie.

Przygotowanie

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w przygotowaniu i bardzo łatwy w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

Kolejną zaletą białkowo tłuszczowych posiłków w pierwszej części dnia jest brak gwałtownych skoków cukru i odpowiedzi insuliny jak ma to miejsce przy śniadaniach opartych na węglowodanach. Tyjemy właśnie od węgli a nie od tłuszczy jak wmawia się nam w tzw. mainstreamie i właśnie tak popularne na fit portalach owsianki na jogurcie prowadzą do nie pożądanego zwiększania tkanki tłuszczowej. Ponadto zbyt duża ilość węgli z rana wraz z unikaniem tłuszczów powoduje, że bardzo szybko zaczynamy znów odczuwać głód. Wiele osób sięga w tym momencie po najgorsze z możliwych przekąsek takie jak drożdżówki czy batoniki.

Continue reading

Drób / Przepisy

Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową

Większość znajomych z którymi rozmawiam na tematy odżywiania nie jest w stanie zaakceptować wątróbki w swoim menu. Jedni mają związane z nią przykre wspomnienia z dzieciństwa, innym nie pasuje jej struktura, inni twierdzą że podroby są nic nie warte. Inni jak mantrę powielają mit o tym, że jest ona zbiornikiem toksyn, co jest nieprawdą bo faktycznie wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Sugerując kolegom z siłowni włączenie wątroby do menu słyszałem już również że „ma za mało białka”, co znów jest nie prawdą, bo 100g wątróbki drobiowej to ok 19g białka, przy czym pierś z kurczaka ma go ok. 21g… że nie wspomnę o cenie ok 3zł za kilogram wątróbki :)

Ja podroby uwielbiam od dziecka. Wątróbka była zawsze moim numerem jeden. Lubiłem również żołądki i serca przygotowywane przez babcię i choć sam przyrządzać ich jeszcze nie umiem, mam zamiar to w najbliższym czasie zmienić.

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Czym jest kuloodporna kawa czyli bulletproof coffee

Z pewnością wielu z Was słysząc, że można pić kawę z masłem puka się w czoło. Tym właśnie jest kuloodporna kawa czyli połączenie świeżo zmielonej kawy z tłuszczami w postaci klarowanego masła i/lub oleju kokosowego. Napój propagowany przez blogera piszącego o zdrowym odżywaniu – Davea Aspreya nie jest jednak całkowicie nowym pomysłem. Mocną kawę łączono już z tłuszczem dużo wcześniej między innymi w Tybecie. To zresztą z podróży po Azji, gdzie popularnym zwyczajem jest picie herbaty z dodatkiem masła z mleka jaków, swój pomysł na przygotowanie kuloodpornej kawy zaczerpnął Dave.

Łączenie mocnej kawy z tłuszczami MCT (olej kokosowy) jest doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub też świetną, naturalną alternatywą dla suplementów przed treningowych. Jeśli nie każdemu znane jest z kolei pojęcie tłuszczów MCT już tłumaczę, że przypominają one bardziej węglowodany niż tłuszcze. Lepiej rozpuszczają się w wodzie, nie wymagają żółci, aby być przyswojonymi i wchłaniają się lepiej niż zwyczajne tłuszcze. W dodatku, wchodzą do krwiobiegu szybciej niż jakiekolwiek inne tłuszcze i są zabierane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają użyte w charakterze natychmiastowego źródła energii, co z pewnością jest ich największą zaletą i jednocześnie największą zaletą kuloodpornej kawy.

Continue reading

Grill / Przepisy

Jak upiec ziemniaki

Ziemniak, kiedyś obowiązkowy punkt obiadu dziś niestety trochę demonizowany przez zawartość skrobi i rzekomą kaloryczność, a szkoda. Ziemniaki tak naprawdę mają mało kalorii bo w 100 g tylko 75 kcal, ale w połączeniu z ciężkimi sosami pieczeniowymi są istną bombą kaloryczną. Najzdrowsza forma ziemniaka to gotowany w mundurkach lub pieczony,  mam taką opinię że cokolwiek jest upieczone w piekarniku zawsze będzie smaczne więc właśnie taką formę wam dzisiaj zaprezentuje. Ważne jest aby nie obierać ziemniaków ze skóry gdyż to ona ma najwięcej witamin i przy okazji potrawa wygląda lepiej wizualnie.

 

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Bezglutenowa pizza z kalafiora

Ostatnio bardzo często pytacie nas zarówno o produkty bezglutenowe jak i o konkretne przepisy bezpieczne dla osób z celakią lub też wszystkich którzy z własnej woli zrezygnowali z pszenicy i zbóż zawierających gluten. Jednym z ciekawszych przepisów na jakie ostatnio trafiłam była pizza, przy której pieczeniu nie użyto ani grama mąki. Można oczywiście próbować przygotować pizzę na spodzie z mąki gryczanej lub jaglanej ale tutaj idziemy o krok dalej i robimy spód z… z kalafiora. Uwierzcie mi, to smakuje :)

 

Continue reading

Przepisy / Sosy i marynaty

Przepis na sosy i dipy idealne do grilla

Pogoda powoli zaczyna nas rozpieszczać, a co za tym idzie sezon grillowy tak ukochany przez Polaków właśnie się rozpoczyna. Ja osobiście nie wyobrażam sobie mięsa czy ryby bez dodatku smakowitego dipu, który doskonale podkreśla smak potraw. Nie byłabym sobą gdyby sosy nie były dietetyczne, więc nigdzie w składzie nie znajdziemy majonezu. Poniżej podaję przepisy na 4 różne dipy, na pewno każdy znajdzie coś w swoim guście. Sos czosnkowy, doskonały do mięs i pieczonych ziemniaków tak zwany klasyk. Sos koperkowy najlepiej komponuje się z rybą,bardzo odświeżający i orzeźwiający smak. Sos paprykowy również do mięs, ostatnio mój numer jeden, za sprawą wędzonej papryki którą niedawno odkryłam i wreszcie salsa mango, świetnie smakuje z krewetkami lub ośmiornicą.

 

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Dietetyczne lody domowe

Nie znam chyba osoby która nie lubi lodów, kojarzą się z wakacjami, wolnym czasem, świeżym powietrzem . Są też niestety bardzo kaloryczne, ale nie tym razem :) Ten przepis to połączenie sorbetu z tradycyjnym mlecznym posmakiem lodów . Czyli dla każdego coś dobrego. Wykonanie jest bardzo proste, robią się błyskawicznie. Najwięcej czasu tak naprawdę zajmuje schłodzenie ich do pożądanej konsystencji . Z podanych składników otrzymamy około 400ml lodów czyli standardowe pudełko, 1 porcja to tylko 111 kcal.

Składniki:

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Chleb orkiszowy dla niecierpliwych

Robienie chleba zawsze kojarzyło mi się z mozolnym wyrabianiem, później oczekiwaniem aż wyrośnie a na końcu okazywało się że chleb się lepił i nie był najlepszy w smaku . Ten przepis całkowicie odmienił moje spojrzenie . Udał się już za pierwszym razem, był przepyszny w smaku, wilgotny ale nie klejący i miał piękne dziurki w środku. Całkowity czas od wyrobienia do wyciągnięcia upieczonego bochenka to niecałe 2 godziny, więc nawet średniozaawansowana kuchennie osoba sobie z nim poradzi . Wyrobienie zajęło mi niecałe 10 min, nie trzeba wyrabiać go ręcznie na stolnicy więc nawet nie nabrudzimy specjalnie robiąc go. Wyrastanie to około 20-30 min, trzeba tylko pilnować żeby nie wykipiał, co niestety ostatnio mi się zdarzyło . Pieczenie to 40-50 min.

Składniki:

Continue reading

Kanapki i przekąski / Przepisy

Jak zrobić czipsy z topinamburu

Dziś przepis dla wszystkich tych którzy widząc w marketach tajemnicze bulwy o nazwie topinambur zastanawiają się co to jest i jak można to ugryźć. Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty uprawiany jest w Polsce juz od początku XVIII wieku, teraz za sprawą rozmaitych programów kulinarnych przechodzi swój renesans. Z wyglądu przypomina trochę korzeń imbiru, smakowo to coś pomiędzy ziemniakiem a pasternakiem z delikatną orzechową nutą. Topinambur poza swoimi walorami smakowymi, cechuje się również właściwościami zdrowotnymi. W przeciwieństwie do ziemniaków, zawiera inulinę zamiast skrobi więc jest polecany dla diabetyków. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę nerek i jest pomocny w walce ze stresem.

Topinambur nie jest łatwo dostępnym produktem, należy szukać go w sklepach typu Alma lub Piotr i Paweł. Cena waha się w okolicach 10 zł/kg. My mieliśmy szczęście otrzymać go od znajomego leśnika który zdradził, że topinambur jest sadzony w okolicach pól uprawnych aby zmniejszyć straty spowodowane przez dziki, które są prawdziwymi smakoszami topinamburu.
Co ciekawe topinambur w postaci czipsów zawiera więcej błonnika pokarmowego niż jego świeży odpowiednik. Może być więc świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych czipsów podawanych podczas imprez ze znajomymi.

Continue reading

Drób / Przepisy

Jak usmażyć pierś z kaczki

Pieczona kaczka od zawsze była moim ulubionym daniem. Cały czas kojarzy mi się z różnymi świętami i uroczystościami kiedy to babcia przygotowywała ją w brytfannie z jabłkami i majerankiem. Do tego obowiązkowo pyzy i modra kapusta oraz genialny sos. Dziś nadal o czasu do czasu szykuję kaczkę wg tego przepisu ale zdecydowanie częściej griluję samą pierś i zjadam ją z nieco mniej kalorycznymi dodatkami, tak jak np. dziś w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków. Ponieważ mięso to jest bardzo delikatne i wymaga specjalnego traktowania, wielu z was pyta jak usmażyć pierś z kaczki. Ja od zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu Gordona Ramseya (video) i jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu oraz trzymam się kilku zasad.

Przygotowanie:

Continue reading

Drób / Przepisy / Sałatki

Przepis na sałatkę Cezar

Generalnie jedną z większych zalet sałatek jest krótki czas potrzebny na ich przygotowanie. Dziś jednak mam dla Was przepis na sałatkę, przy której z pewnością spędzicie trochę czasu. Gwarantuję jednak że warto. Kilku jej składników będzie musieli trochę poszukać, ponieważ nie w każdym sklepie znajdziecie wędzoną paprykę i sos worcester ale kiedy już je nabędziecie przydadzą się Wam one do kolejnych ciekawych potraw.

Składniki:

Continue reading

Obserwuj nas na: