fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Omlety i naleśniki / Przepisy

Shakshuka – nasza wersja

Shakshuka to potrawa zanana z kuchni afrykańskiej – egipskiej/marokańskiej/tunezyjskiej.  Jest to danie jednogarnkowe a samo słowo oznacza po prostu bałagan. Najważniejszym elementem tej potrawy jest połączenie całych kurzych jaj z pikantnym sosem pomidorowym i innymi warzywami.  Osobiście podaję Shakshukę najczęściej na śniadanie i mam swoją, nieco odmienną od oryginału wersję. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Orzeźwiający sok z zielonych warzyw i owoców

Jak zapewne zauważyliście na naszym Instagramie, od pewnego czasu testujemy wyciskarkę wolnoobrotową G21 Chamber. Właściwa faza testów jest już za nami i recenzję tego urządzenia  możecie przeczytać tutaj. Sprzęt cały czas sprawuje się bardzo dobrze, radzi sobie zarówno z miękkimi owocami, jak i z bulwiastymi warzywami. Na tym etapie chcielibyśmy zacząć dzielić się z Wami przepisami na soki warzywne i owocowe oraz dowolne ich mixy. Tak na prawdę mając do dyspozycji takie urządzenie nie musicie korzystać z żadnych podpowiedzi w postaci gotowych przepisów. Najlepiej dać się ponieść wyobraźni i tworzyć takie kombinacje na jakie tylko przyjdzie Wam ochota. Do tego wszystkich Was gorąco zachęcamy. Jeśli jednak są wśród naszych czytelników osoby, które nie mają pomysłów na połączenia warzywno – owocowe lub po prostu boją się eksperymentować, w najbliższych dniach opublikujemy kilka przepisów, które u nas sprawdziły się w 100% i z których korzystamy regularnie.

Na pierwszy ogień pójdzie orzeźwiający sok zielonych owoców i warzyw.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Pożywne batony domowej produkcji

Chyba każdy z Was próbował już kiedyś przygotować w domu pożywne i w miarę dietetyczne, pożywne batony. My po raz kolejny podjęliśmy wyzwanie w dniu dzisiejszym i oto jego efekty ;). Do przygotowania batonów potrzebne będą nam składniki widoczne na zdjęciu, czyli:

Składniki suche:

Continue reading

Omlety i naleśniki / Przepisy

Wytrawny omlet z mąki żołędziowej z tuńczykiem i warzywami

Żeby nie było, że na śniadanie jemy tylko jajka i boczek, dziś polecamy przepis na wytrawny omlet z bezglutenowej mąki żołędziowej z tuńczykiem i świeżymi warzywami.

 

Składniki na omlet:

 

 

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Bezglutenowy chleb gryczany

Gluten. Ostatnio wróg publiczny numer jeden. Nawet jeśli jesteś szczęściarzem i nie chorujesz na celiakię, warto zadbać o swoje zdrowie i choć trochę go ograniczyć. Prezentowany poniżej przepis na chleb jest w 100% bezglutenowy i co tu dużo mówić bardzo smaczny. Nie wymaga użycia drożdży ani zakwasu, właściwie można powiedzieć że robi się sam. Jedyne co potrzebujemy to kasza gryczana niepalona (to bardzo ważne – z kaszy gryczanej palonej niestety nie da się go zrobić), woda, przyprawy i trochę cierpliwości. Chlebek jest ciekawy w smaku, ma chrupiącą skórkę oraz wilgotny miąższ. Moczenie kaszy jest konieczne ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwego kwasu fitynowego (osobny artykuł o nim już niebawem) i doprowadzamy do naturalnej fermentacji kaszy. Chleb nie urośnie może tak spektakularnie jak na drożdżach ale widoczne będzie delikatne wybrzuszenie.

Przygotowanie

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w przygotowaniu i bardzo łatwy w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

Kolejną zaletą białkowo tłuszczowych posiłków w pierwszej części dnia jest brak gwałtownych skoków cukru i odpowiedzi insuliny jak ma to miejsce przy śniadaniach opartych na węglowodanach. Tyjemy właśnie od węgli a nie od tłuszczy jak wmawia się nam w tzw. mainstreamie i właśnie tak popularne na fit portalach owsianki na jogurcie prowadzą do nie pożądanego zwiększania tkanki tłuszczowej. Ponadto zbyt duża ilość węgli z rana wraz z unikaniem tłuszczów powoduje, że bardzo szybko zaczynamy znów odczuwać głód. Wiele osób sięga w tym momencie po najgorsze z możliwych przekąsek takie jak drożdżówki czy batoniki.

Continue reading

Drób / Przepisy

Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową

Większość znajomych z którymi rozmawiam na tematy odżywiania nie jest w stanie zaakceptować wątróbki w swoim menu. Jedni mają związane z nią przykre wspomnienia z dzieciństwa, innym nie pasuje jej struktura, inni twierdzą że podroby są nic nie warte. Inni jak mantrę powielają mit o tym, że jest ona zbiornikiem toksyn, co jest nieprawdą bo faktycznie wątróbka pełni rolę „filtra” ale wszystkie toksyny odkładają się w tkance tłuszczowej drobiu. Sugerując kolegom z siłowni włączenie wątroby do menu słyszałem już również że „ma za mało białka”, co znów jest nie prawdą, bo 100g wątróbki drobiowej to ok 19g białka, przy czym pierś z kurczaka ma go ok. 21g… że nie wspomnę o cenie ok 3zł za kilogram wątróbki :)

Ja podroby uwielbiam od dziecka. Wątróbka była zawsze moim numerem jeden. Lubiłem również żołądki i serca przygotowywane przez babcię i choć sam przyrządzać ich jeszcze nie umiem, mam zamiar to w najbliższym czasie zmienić.

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Czym jest kuloodporna kawa czyli bulletproof coffee

Z pewnością wielu z Was słysząc, że można pić kawę z masłem puka się w czoło. Tym właśnie jest kuloodporna kawa czyli połączenie świeżo zmielonej kawy z tłuszczami w postaci klarowanego masła i/lub oleju kokosowego. Napój propagowany przez blogera piszącego o zdrowym odżywaniu – Davea Aspreya nie jest jednak całkowicie nowym pomysłem. Mocną kawę łączono już z tłuszczem dużo wcześniej między innymi w Tybecie. To zresztą z podróży po Azji, gdzie popularnym zwyczajem jest picie herbaty z dodatkiem masła z mleka jaków, swój pomysł na przygotowanie kuloodpornej kawy zaczerpnął Dave.

Łączenie mocnej kawy z tłuszczami MCT (olej kokosowy) jest doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub też świetną, naturalną alternatywą dla suplementów przed treningowych. Jeśli nie każdemu znane jest z kolei pojęcie tłuszczów MCT już tłumaczę, że przypominają one bardziej węglowodany niż tłuszcze. Lepiej rozpuszczają się w wodzie, nie wymagają żółci, aby być przyswojonymi i wchłaniają się lepiej niż zwyczajne tłuszcze. W dodatku, wchodzą do krwiobiegu szybciej niż jakiekolwiek inne tłuszcze i są zabierane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają użyte w charakterze natychmiastowego źródła energii, co z pewnością jest ich największą zaletą i jednocześnie największą zaletą kuloodpornej kawy.

Continue reading

Grill / Przepisy

Jak upiec ziemniaki

Ziemniak, kiedyś obowiązkowy punkt obiadu dziś niestety trochę demonizowany przez zawartość skrobi i rzekomą kaloryczność, a szkoda. Ziemniaki tak naprawdę mają mało kalorii bo w 100 g tylko 75 kcal, ale w połączeniu z ciężkimi sosami pieczeniowymi są istną bombą kaloryczną. Najzdrowsza forma ziemniaka to gotowany w mundurkach lub pieczony,  mam taką opinię że cokolwiek jest upieczone w piekarniku zawsze będzie smaczne więc właśnie taką formę wam dzisiaj zaprezentuje. Ważne jest aby nie obierać ziemniaków ze skóry gdyż to ona ma najwięcej witamin i przy okazji potrawa wygląda lepiej wizualnie.

 

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Bezglutenowa pizza z kalafiora

Ostatnio bardzo często pytacie nas zarówno o produkty bezglutenowe jak i o konkretne przepisy bezpieczne dla osób z celakią lub też wszystkich którzy z własnej woli zrezygnowali z pszenicy i zbóż zawierających gluten. Jednym z ciekawszych przepisów na jakie ostatnio trafiłam była pizza, przy której pieczeniu nie użyto ani grama mąki. Można oczywiście próbować przygotować pizzę na spodzie z mąki gryczanej lub jaglanej ale tutaj idziemy o krok dalej i robimy spód z… z kalafiora. Uwierzcie mi, to smakuje :)

 

Continue reading

Obserwuj nas na: