fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Przepisy

Ciastka i desery / Przepisy

Keto pączki

Tłusty Czwartek już niedługo, wiemy że większość z Was tego dnia nie będzie się przejmowała liczeniem kalorii i dietą :) Jednak dla tych którzy nie mogą jeść tradycyjnych pączków ze względu na nietolerancje lub określony model odżywiania przygotowaliśmy keto pączki, ze śladową ilością węglowodanów i bez glutenu oczywiście ;).

Są one miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Robi się je naprawdę w mgnieniu oka i równie szybko znikają one z talerza.

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Keto bułki z babki jajowatej

Dieta ketogeniczna i inne odmiany diet LCHF (low carb high fat) zyskują ostatnio na popularności. Bardzo ciekawe przepisy na posiłki pasujące do tych sposobów odżywiania znaleźć można na blogu Ola La LCHF, z którego właśnie pochodzi ten przepis na doskonałe, keto bułki pieczone na bazie łupin babki jajowatej. Bułki nie zawierające węglowodanów, glutenu, wprost idealne na dietach LCHF.

Czas przygotowania takiego pieczywa to 40 minut łącznie z pieczeniem!!

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Jak zrobić mleko migdałowe

W czasach, gdy coraz więcej osób cierpi na nietolerancje laktozy mleka roślinne zyskują na popularności. Mleko kokosowe, ryżowe czy mleko migdałowe zajmują coraz większą powierzchnię na sklepowych półkach. Z produktami tego typu wiąże się niestety jeden duży problem, mianowicie procentowa zawartość głównego składnika na 100g produktu… O przy mleczku kokosowym w puszcze, np. takim jak mleko kokosowe Real Thai problem ten nie występuje, ponieważ zawiera ono 85% kokosowa oraz 15% wody, to już przy mleku migdałowym jest w tej materii dużo gorzej. Osobiście nie spotkałem mleka migdałowego w którego składzie migdały przekraczałyby 5%. Co więcej, bardzo częsta praktyką jest dodawanie do produkty inny składników w tym cukru i aromatów smakowych.

Co więc zrobić jeśli chcemy uzyskać prawdziwe, naturalne i niesłodzone mleko migdałowe? Musimy przygotować je sami :)

Continue reading

Omlety i naleśniki / Przepisy

Shakshuka – nasza wersja

Shakshuka to potrawa zanana z kuchni afrykańskiej – egipskiej/marokańskiej/tunezyjskiej.  Jest to danie jednogarnkowe a samo słowo oznacza po prostu bałagan. Najważniejszym elementem tej potrawy jest połączenie całych kurzych jaj z pikantnym sosem pomidorowym i innymi warzywami.  Osobiście podaję Shakshukę najczęściej na śniadanie i mam swoją, nieco odmienną od oryginału wersję. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Orzeźwiający sok z zielonych warzyw i owoców

Jak zapewne zauważyliście na naszym Instagramie, od pewnego czasu testujemy wyciskarkę wolnoobrotową G21 Chamber. Właściwa faza testów jest już za nami i recenzję tego urządzenia  możecie przeczytać tutaj. Sprzęt cały czas sprawuje się bardzo dobrze, radzi sobie zarówno z miękkimi owocami, jak i z bulwiastymi warzywami. Na tym etapie chcielibyśmy zacząć dzielić się z Wami przepisami na soki warzywne i owocowe oraz dowolne ich mixy. Tak na prawdę mając do dyspozycji takie urządzenie nie musicie korzystać z żadnych podpowiedzi w postaci gotowych przepisów. Najlepiej dać się ponieść wyobraźni i tworzyć takie kombinacje na jakie tylko przyjdzie Wam ochota. Do tego wszystkich Was gorąco zachęcamy. Jeśli jednak są wśród naszych czytelników osoby, które nie mają pomysłów na połączenia warzywno – owocowe lub po prostu boją się eksperymentować, w najbliższych dniach opublikujemy kilka przepisów, które u nas sprawdziły się w 100% i z których korzystamy regularnie.

Na pierwszy ogień pójdzie orzeźwiający sok zielonych owoców i warzyw.

Continue reading

Ciastka i desery / Przepisy

Pożywne batony domowej produkcji

Chyba każdy z Was próbował już kiedyś przygotować w domu pożywne i w miarę dietetyczne, pożywne batony. My po raz kolejny podjęliśmy wyzwanie w dniu dzisiejszym i oto jego efekty ;). Do przygotowania batonów potrzebne będą nam składniki widoczne na zdjęciu, czyli:

Składniki suche:

Continue reading

Omlety i naleśniki / Przepisy

Wytrawny omlet z mąki żołędziowej z tuńczykiem i warzywami

Żeby nie było, że na śniadanie jemy tylko jajka i boczek, dziś polecamy przepis na wytrawny omlet z bezglutenowej mąki żołędziowej z tuńczykiem i świeżymi warzywami.

 

Składniki na omlet:

 

 

Continue reading

Pieczywo i pizza / Przepisy

Bezglutenowy chleb gryczany

Gluten. Ostatnio wróg publiczny numer jeden. Nawet jeśli jesteś szczęściarzem i nie chorujesz na celiakię, warto zadbać o swoje zdrowie i choć trochę go ograniczyć. Prezentowany poniżej przepis na chleb jest w 100% bezglutenowy i co tu dużo mówić bardzo smaczny. Nie wymaga użycia drożdży ani zakwasu, właściwie można powiedzieć że robi się sam. Jedyne co potrzebujemy to kasza gryczana niepalona (to bardzo ważne – z kaszy gryczanej palonej niestety nie da się go zrobić), woda, przyprawy i trochę cierpliwości. Chlebek jest ciekawy w smaku, ma chrupiącą skórkę oraz wilgotny miąższ. Moczenie kaszy jest konieczne ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwego kwasu fitynowego (osobny artykuł o nim już niebawem) i doprowadzamy do naturalnej fermentacji kaszy. Chleb nie urośnie może tak spektakularnie jak na drożdżach ale widoczne będzie delikatne wybrzuszenie.

Przygotowanie

Continue reading

Koktajle i napoje / Przepisy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w przygotowaniu i bardzo łatwy w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

Kolejną zaletą białkowo tłuszczowych posiłków w pierwszej części dnia jest brak gwałtownych skoków cukru i odpowiedzi insuliny jak ma to miejsce przy śniadaniach opartych na węglowodanach. Tyjemy właśnie od węgli a nie od tłuszczy jak wmawia się nam w tzw. mainstreamie i właśnie tak popularne na fit portalach owsianki na jogurcie prowadzą do nie pożądanego zwiększania tkanki tłuszczowej. Ponadto zbyt duża ilość węgli z rana wraz z unikaniem tłuszczów powoduje, że bardzo szybko zaczynamy znów odczuwać głód. Wiele osób sięga w tym momencie po najgorsze z możliwych przekąsek takie jak drożdżówki czy batoniki.

Continue reading

Obserwuj nas na: