fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Warzywa

Warzywa

Kasza bulgur z zielonymi szparagami, fetą i suszonymi pomidorami

Jako że sezon szparagowy trwa niestety bardzo krótko, trzeba wykorzystać ten okres jak najlepiej. Dziś zaproponuję Wam potrawę, którą niektórzy potraktują jako sałatkę ale dla mnie jest to po prostu kasza z warzywami. Mogę jednak zagwarantować, że to nie będzie zwykła kasza. Oryginalna w smaku kasza bulgur, aromatyczne suszone pomidory i reszta składników sprawiają, że danie to zapada w pamięć na długo. Ale do rzeczy…

Składniki (3-4 porcje)

Continue reading

Warzywa

RISOTTO Z CZARNĄ SOCZEWICĄ

Przygotowanie risotto to z pewnością nieco bardziej wymagająca czynność, której nie można porównać z ugotowaniem torebki zwykłego ryżu. Nie mniej jednak warto spędzić w kuchni trochę więcej czasu aby uzyskać tak bardzo aromatyczne włoskie danie. Całkiem inny sposób przygotowania ryżu, polegający nie na ugotowaniu go w garnku z wodą a użyciu do tego głębokiej patelni pełnej innych składników oraz systematycznym dolewaniu bulionu sprawia, że ryż smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Na risotto szczególną uwagę powinny zwrócić te osoby, które na co dzień jadają głównie ryż, kurczaka i brokuły. Risotto z pewnością odmieni ich dotychczasowy sposób postrzegania potraw na bazie ryżu ;-)

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki 4-5 porcji
Continue reading

Warzywa

NADZIEWANA CUKINIA GOTOWANA NA PARZE

Blog kulinarny, Dietetyczne przepisy - Nadziewana cukinia gotowana na parze

Ostatnio bardzo często próbuję różnych wersji przygotowywania cukinii. Jej duża zaletą jest to, że można ją wydrążyć i nadziewać na różne sposoby, a później zapiekać (wkrótce), smażyć, czy tak jak dziś, gotować. Gotować na parze. Dodatkowo taka wersja przygotowania cukinii jest bardzo prosta i bardzo szybka a rodzaj nadzienia ograniczony jest tylko i wyłącznie Waszą wyobraźnią. Ja osobiście jeszcze ani razu nie powtórzyłem identycznego nadzienia. Jedną z jego wersji przedstawię Wam poniżej.

Continue reading

Warzywa

INNA SURÓWKA Z MARCHWI

Surówka to szybszy niż sałatka, sposób na przygotowanie warzyw do posiłku. Surówka z marchwi jest chyba najprostsza, ale zamiast robić ją standardowo razem z jabłkiem, można od czasu do czasu spróbować innej wersji. Prawdopodobnie zauważyliście już, że bardzo lubię oliwki, kapary i suszone pomidory. Spróbuję dziś zatem zrobić surówkę z marchwi, w której zamiast jabłka pojawią się oliwki i suszone pomidory.

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki Continue reading

Warzywa

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

Dziś szybkie w przygotowaniu, wegetariańskie danie z grilla, lekkie i smaczne, czyli grillowany bakłażan. Przyprawiony aromatycznymi ziołami z odrobiną czosnku i pieprzu ziołowego. Danie bardzo lekkie, bo to przecież warzywo. Sam osobiście traktuje to tylko i wyłącznie jako dodatek do konkretnego mięsnego grillowania i prawdopodobnie podobnie potraktują ten przepis wszyscy panowie czytający ten blog. Wiem jednak, że wśród czytelniczek jest duże zainteresowanie na delikatne i lekkie, niekoniecznie mięsne grillowanie – stąd właśnie ten dietetyczny przepis.

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki 2 porcje
Continue reading

Warzywa

DIETETYCZNY PASZTET Z SOCZEWICY

W swoim mailach często prosicie o przepisy na dietetyczne dania wegetariańskie. Przyznaję, mamy ich na razie niewiele na blogu ale postaramy się to zmienić. Dziś specjalnie dla naszych wegetariańskich czytelników ale i dla całej reszty, pasztet z soczewicy. Bardzo prosty w przygotowaniu, pasujący do obiadu jako substytut mięsa lub jako dodatek do razowego pieczywa.

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 5 – 10 porcji
Continue reading

Warzywa

„DOMOWE” WARZYWA NA PATELNIĘ

Domowe warzywa na patelnię. Nie można tego co prawda nazwać przepisem ale na pewno jest to ciekawy pomysł. Zamiast kupować gotowe mixy warzyw, których zawartość to bardzo często głównie ziemniaki i marchew plus mniejsze ilości tych smaczniejszych i bardziej wartościowych warzyw, możemy zrobić swój własny mix, wg własnych proporcji i preferencji.

Dziś wybrałem zestaw klasyczny, można go oczywiście dowolnie modyfikować. Zamiast pieczarek, możemy użyć grzybków mun i dodać pędy bambusa oraz kiełki sojowe, curry i już mamy mieszankę azjatycką. Zamiast zielonej fasolki strączkowej fasolę czerwoną, do tego groszek, ostre przyprawy i mieszanka zaczyna przypominać danie meksykańskie. Domowe warzywa na patelnię – blog kulinarny fitness food zaprasza!

Continue reading

Warzywa

RYŻ Z WARZYWAMI

Ryż z warzywami. Przepis dedykuje kolegom z treningów ;), którzy nie mogą już patrzeć na kolejne (po kilka dziennie) pudełko suchego ryżu. Warzywa w tym przepisie sprawiają że ryż wreszcie ma smak i nie jest taki suchy.

Dla dodatkowego urozmaicenia polecam od czasu do czasu zmieszać ryż (brązowy/basmati/paraboiled) z czarnym ryżem, jak na zdjęciu powyżej. Nawet mała ilości tego ryżu nadaje zupełnie innego smaku.

Czas przygotowania: 20 min
Składniki 2 porcje

Continue reading