fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Wołowina

Przepisy / Wołowina

Jak przygotować gulasz wołowy

U wielu z Was wołowina to z pewnością obok drobiu stały składnik diety i jedno z najczęściej spożywanych mięs. Wiem, że wśród czytelników znajduje się wielu fanów steków, tatara a kobiety szczególnie upodobały sobie carpaccio wołowe. Dziś jednak przedstawię Wam jeden z wielu przepisów na gulasz wołowy. Generalnie gulasz to narodowe węgierskie danie, w kórym obok mięsa znajdziemy zawsze dużą ilość cebuli i papryki. Oczywiście wersji tej potrawy można znaleźć dzisiątki albo i setki. Ja proponuje Wam dziś wersję najprosztszą i według mnie taką, która posmakuje zarówno facetom jak i kobietom.

Czas przygotowania ok. godziny
Składniki (4 porcje)

Continue reading

Przepisy / Wołowina

Jak usmażyć stek (T-Bone)

Kilka dni temu zapytałem Was na facebooku jakie potrawy z wołowiny lubicie najbardziej. Wśród najczęściej pojawiających się odpowiedzi padały carpaccio, tatar i steki. O ile carpaccio jest mi nieco obojętne, to tatar i dobry stek to absolutnie dwie pozycje, bez których nie wyobrażam sobie mojej diety. O tatarze pisałem już kilka razy o stekach chyba jeszcze nie. Pierwsze co przychodzi do głowy kiedy usłyszymy słowo stek, to polędwica. Faktycznie, steki z polędwicy wołowej to ekstraklasa. Mało kto jednak wie, również całkiem dobre steki można przygotować z ligawy, rostbefu czy też antrykotu. Każdy z nich przygotowuje się inaczej, a jest jeszcze taki kawałek mięsa wołowego, który łączy przy jednej kości polędwicę oraz rostbef. To właśnie t-bone stek, nazywany tak od charakterystycznego ułożenia kości w literę T, gdzie po dwóch stronach mamy właśnie te dwa rodzaje mięsa.

Przechodząc do konkretów – poniżej punkt po punkcie przedstawiam przepis na usmażenie steka t-bone.
Przy obróbce wołowiny osobiście jestem zwolennikiem używania wyłącznie oliwy i pieprzu (minimalnie soli) i raczej rezygnuję z wszelkiego rodzaju marynat i właśnie dlatego dziś potrzebować będziemy jedynie mięsa, oliwy z oliwek, pieprzu i soli.

Continue reading

Przepisy / Wołowina

Wołowina ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeden z czytelników zwrócił mi ostatnio uwagę, że na blogu pojawia się zbyt mało przepisów z wołowiną. Przejrzałem kategorię i faktycznie, oprócz burgerów, tataru (jak zrobić tatar?), zrazów, gulaszu i kilku innych przepisów, wołowiny na Fitness Food jest zdecydowanie za mało. Pierwsze do głowy przyszły mi steki, ale umówmy się, że usmażenie steka nie jest zbyt wielką filozofią. Dlatego spróbowałem dziś przygotować wołowinę do pary z moimi ulubionymi produktami, tj. ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. Co z tego wyszło, możecie przeczytać poniżej :)

Składniki:

Continue reading

Przepisy / Wołowina

TATAR WOŁOWY

Dziś coś banalnie prostego ale niezwykle smacznego i wartościowego. Potrawa, o ile możną ją tak nazwać znana każdemu, szczególnie lubiana przez mężczyzn i ze względu na surowe mięso mniej popularna wśród kobiet. Świeża mielona polędwica wołowa, trochę cebuli, ogórka, oliwy i przypraw. Pięć minut przygotowywania i gotowe. Do spożycia najlepiej z kawałkiem świeżego, razowego pieczywa, najlepiej według naszego przepisu ;-)

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 2-3 porcje

Continue reading

Przepisy / Wołowina / Zupy

ZUPA GULASZOWA

Po dość długiej przerwie od czasu ostatniego przepisu na dietetyczną zupę, wracamy dziś ponownie do tej kategorii dań. Przyznam, że tą wersję zupy gulaszowej podejrzałem w jednym z telewizyjnych odcinków programu Makłowicza i po minimalnej modyfikacji przyrządzam ją, na przemian z zupą z soczewicy, regularnie. Chuda wołowina smażona na tłuszczu kokosowym, najlepiej rafinowanym – bezwonnym, warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy powodują, że zupa ta staje się idealnym pomysłem na pierwsze danie a pewnie i u niektórych naszych czytelniczek smacznym daniem głównym.

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki 6-8 porcji
Continue reading

Przepisy / Wołowina

BURGERY WOŁOWE

Trzeba przyznać, że hamburgery z wielkich sieci fast foodów są smaczne. Mnie osobiście smakują bardzo ale ilość kalorii i wartości jakimi się charakteryzują są przerażające. O ich szkodliwości i o tym jak bardzo nie pasują do zdrowej zbilansowanej diety nikogo przekonywać nie trzeba. Mogę za to przedstawić Wam przepis na dietetyczną wersję burgera, którego zrobicie sami w domu w ciągu niespełna pół godziny. Chuda wołowina, razowe bułki i trochę warzyw – szczegóły poniżej:

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 2 porcje
Continue reading

Przepisy / Wołowina

ZRAZY WOŁOWE

Dziś przepis na klasyczne danie z wołowiny, tj. zrazy wołowe. Danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Można spokojnie przyrządzić większą ilość roladek i część zamrozić na kolejne dni. Standardowo w środku takiej rolady powinien znaleźć się jeszcze plasterek boczku ale w ramach dietetycznych przepisów na moim blogu zrezygnuję dziś z tej opcji.

Czas przygotowania: 10 minut + 75 minut pieczenia
Składniki (5-6 sztuk)

Continue reading

Przepisy / Wołowina

GULASZ WOŁOWY

Dziś jedno z najbardziej popularnych dań z wołowiny – Gulasz wołowy. Mięso, cebula, papryka i pieczarki. Danie banalnie proste, pieczone w piekarniku w żaroodpornym naczyniu – Blog Kulinarny Fitness Food życzy smacznego!

Czas przygotowania: 100 minut
Składniki (3 porcje)

500g wołowiny ekstra
3 średnie cebule
2 czerwone papryki
300g pieczarek
3-4 ząbki czosnku
bulion wołowy
3 liście laurowe
ziele angielskie
papryka słodka
przyprawa do gulaszu

Continue reading

Przepisy / Wieprzowina / Wołowina

CHILI CON CARNE

Chili con carne ( carne z hiszpańskiego oznacza mięso) – danie pochodzące prawdopodobnie z Meksyku to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, ostrej papryki oraz płynu w postaci wody lub bulionu oraz przypraw. Dodatkowo może zawierać cebulę, pomidory i fasolę.

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (4-5 porcji)

1kg mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina lub 50/50)
400g ryżu
puszka fasoli
puszka kukurydzy
2 puszki pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego (oczywiście pomidory naturalne w sezonie wskazane)
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej (lub drobno pokrojona papryka chili)
2 łyżeczki papryka słodkiej
2 łyżeczki kminku
bulion wołowy
łyżeczka oregano
pieprz, sól
oliwa z oliwek

Continue reading

Obserwuj nas na: