fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Zdrowa żywność

Zdrowa żywność

Jak przygotować odtłuszczone masło orzechowe PB2

Jak z pewnością zauważyliście, masło orzechowe to produkt bardzo często pojawiający się we wpisach tego bloga. Dzieje się tak ze względu na to, że jestem absolutnym fanem tego produktu. Nie tylko ze względu na wartości, jakimi charakteryzuje się np. masło migdałowe ale przede wszystkim na fakt, że nie wyobrażam już sobie lepszego substytutu słodyczy niż właśnie 100% krem z orzechów wszelkiego rodzaju. Na stronach naszego sklepu możecie zapoznać się ofertą ponad 20 różnego rodzaju produktów tego typu, zarówno produkowanych w Polsce jak i za granicą, maseł organicznych oraz klasycznych, w małych słoiczkach oraz w 1kg wiaderkach. Dziś dołącza do nich odtłuszczone masło orzechowe w proszku, czyli zupełna nowość w tej kategorii.

Masło PB2 znane jest z pewnością wszystkim zawodnikom, kulturystom oraz fitnesskom, a także każdemu kto choć raz był na restrykcyjnej diecie redukcyjnej albo po prostu bardzo dokładnie liczy ilości tłuszczów w swojej diecie. Największą bowiem zaletą tego produktu jest jego kaloryczność. W tabeli poniżej możecie zobaczyć porównanie masła PB2 z bardzo zbliżonym mu składem i bardzo popularnym naturalnym masłem orzechowym z Primaviki. Jak widzicie kaloryczność odtłuszczonego masła PB2 jest prawie dwa razy mniejsza a tłuszczów jest prawie 5x mniej. Co ciekawe, masło PB2 zawiera prawie trzykrotnie więcej białka na 100g niż masło Primaviki ale za to również prawie trzykrotnie więcej węglowodanów.

Continue reading

Zdrowa żywność

Moje ulubione przyprawy

Większość zawodników oraz amatorów sportów siłowych stosuje się ściśle do rozpisek menu typu 200g mięsa + 100g ryżu + sałata + 10ml oliwy z oliwek. Jedząc przez większość tygodnia podobne posiłki można szybko zwariować i po prostu poddać się, odpuścić. Na tym blogu próbuję pokazać, że dieta to nie tylko nudna pierś kurczaka z ryżem i brokułami. Pokazuję, że można w prosty sposób żonglować poszczególnymi składnikami, używać wielu zamienników i stosować różne sposoby obróbki termicznej, aby zachować odpowiedni bilans wartości odżywczych ale żeby posiłek ten nie był męczarnią. Próbuję pokazać Wam, że to wcale nie jest takie trudne i nie wymaga zbyt wiele czasu. Cały czas jednak znajdują się osoby, które znajdą wymówkę, która nie pozwala im przygotować różnorodnych posiłków i „jadą” cały czas na przysłowiowej kurze z ryżem. To do nich kieruję ten post, w którym proponuję stosowanie różnorodnych mieszanek przypraw, zarówno tych gotowych jak i przygotowanych własnymi siłami.

Zdrowa żywność

Orzechy brazylijskie i ich cenne właściwości

Orzechy są nieodłącznym elementem mojej diety. Orzechy nerkowca, orzechy pekan, migdały ale przede wszystkim orzechy brazylijskie to te rodzaje na które stawiam najczęściej. Dziś opiszę pokrótce właściwości tych ostatnich, a jest o czym pisać. Oprócz genialnego smaku, który sprawia, że można jeść je garściami posiadają one serię zdrowotnych właściwości, które koniecznie musicie poznać. Ale po kolei.

Orzechy brazylijskie jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Brazylii. Rosną jednak również w wielu innych krajach Ameryki Południowej takich jak np. Boliwia, Peru czy Wenezuela. Drzewo orzecha brazylijskiego to wielka dzika roślina, która w warunkach uprawnych nigdy nie zaowocuje. Z jednego drzewa, rocznie uzyskać można nawet do 400 kg nasion. Wyobraźcie sobie zatem, jak wielka musi to być roślina! Drzewo tego orzechowca sięga aż 50 metrów wysokości! Owocem tego wielkiego drzewa jest duża, ważąca nawet 2 kg torebka, w której znajduje się znaczna ilość orzechów. Do rozbicia tej łupiny potrzeba bardzo dużo siły, dlatego na skalę przemysłową wykonuje się to specjalnie przystosowanymi narzędziami.

Continue reading

Zdrowa żywność

Zdrowa żywność – gama wyselekcjonowanych produktów

Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda!
W ostatnim czasie zdrowa żywność zaczyna coraz częściej gościć na naszych stołach. To wynik nie tylko mody, ale także wzrostu świadomości społecznej odnośnie wpływu stylu życia i odżywania na zdrowie i ogólne samopoczucie. Wpływ zdrowej żywności na ogólny dobrostan człowieka został dokładnie przebadany i naukowo potwierdzony.

Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda!

Continue reading

Zdrowa żywność

QUINOA czyli Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, Quinoa, Złoto Inków. To najbardziej popularne nazwy pseudozboża, które według ONZ jest produktem tak bardzo wartościowym, że rok 2013 został nazwany Międzynarodowym Rokiem Quinoa.
W Ameryce Południowej komosa ryżowa jest uważana za „cudowną” roślinę, a na całym świecie zalicza się ją do tak zwanych „super foods”, czyli niezwykle zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu produktów. Quinoa uważana jest za warzywo, chociaż swoim wyglądem przypomina zboże. Mieszkańcy rdzennych And doskonale przystosowali się do niezwykle trudnych, górzystych warunków klimatycznych i glebowych.
Z czasem zaczęli wykorzystywać dostępne, niezbyt liczne i dziko rosnące gatunki roślin przekształcając je w rośliny uprawne. Komosa ryżowa jest odporna na wiatry, susze i zimno panujące w Andach. Jako jedna z niewielu roślin uprawnych doskonale znosi górskie wysokości. Uprawiana jest na terenach górskich Boliwii, Chile, Ekwadoru i Peru.
W dzisiejszych czasach do spożywania quinoi zachęcają dietetycy i szefowie kuchni z całego świata, a także gwiazdy show biznesu, nie zawsze związane z kuchnią (jak np. Oprah Winfrey). Wszyscy doceniają jej walory smakowe ale przede wszystkim zdrowotne.

Quinoa jako jedna z niewielu roślin posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, co oznacza, że stanowi źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do aminokwasów wchodzących w jej skład wchodzą również te, które nie mogą być syntetyzowane z organizmie ludzkim. Jest to np. lizyna, czyli aminokwas będący składnikiem niezbędnym do wzrostu i regeneracji komórek oraz produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. Kolejnym aminokwasem występującym w quinoi jest arginina, która u dzieci stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu a u dorosłych wspomaga system immunologiczny.
Quinoa jest produktem bezglutenowym dlatego szczególną uwagę powinny na nią zwrócić osoby będące na dietach bezglutenowych

Continue reading

Zdrowa żywność

KSYLITOL czyli Cukier brzozowy

Ksylitol, inaczej cukier brzozowy to po prostu alkohole cukrowy. Jest on najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W przeciwieństwie do cukrów takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo zmniejsza szkodliwą tam fermentację. Cukier ten jest powoli przetwarzany w organizmie, tylko z minimalnym udziałem insuliny. Dzięki temu charakteryzuje się czternastokrotnie niższym indeksem glikemicznym niż cukier biały. To właśnie dzięki temu jest doskonałym, naturalnym słodzikiem polecanym szczególnie dla diabetyków.
Ksylitol przeciwdziała również procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek, większa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości,
a co najciekawsze zawiera prawie 2x mniej kalorii niż cukier!

Spośród licznych zalet ksylitolu warto pamiętać o kilku najważniejszych:

Continue reading

Zdrowa żywność

ORKISZ CENNIEJSZY OD ZWYKŁEJ PSZENICY

Orkisz to bardzo stary ale stosunkowo mało popularny gatunek zboża, a dokładniej odmiana pszenicy. W XII wieku jego właściwości doceniła i mocno popularyzowała uzdrowicielka z klasztoru Benedyktynów – Hildegarda z Bingen. Uważała ona, że ten gatunek zboża jest doskonałym lekarstwem, działającym natłuszczająco i rozgrzewająco, bardziej wartościowym od pozostałych ziaren zbóż.

Dziś orkisz staje się ponowie coraz bardziej modny i popularny. Wytwarza się z niego wiele produktów. Pieczywo i mąka orkiszowa, kasza orkiszowa, makaron orkiszowy, kawa z orkiszu ale również ziarno, płatki orkiszowe, otręby oraz ciasteczka orkiszowe to produkty, które coraz częściej znaleźć możemy na sklepowych półkach.

Continue reading

Zdrowa żywność

MASŁO ORZECHOWE

O pozytywnych właściwościach orzechów słyszał na pewno każdy. Nie każdy za to jest w stanie przypisać poszczególne zalety do poszczególnych rodzajów orzechów i z pewnością nie każdy wie, że tych wszystkich walorów możemy dostarczyć naszemu organizmowi pod postacią masła orzechowego. Ale po kolei.
Orzechy są przede wszystkim najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Rozpuszczalna w tłuszczach, których w orzechach z pewnością nie brakuje, odgrywa znaczącą rolę w poprawnym funkcjonowaniu wątroby. Już garść orzechów dziennie wpływa na łagodzenie stresów i dodaje organizmowi energii życiowej.

Poszczególne gatunki orzechów różnią się swoimi właściwościami.
Orzechy ziemne – najbardziej popularne, obniżają ciśnienie, zwiększają ilość pokarmu u karmiących matek, poprawiają pracę żołądka, śledziony i jelit.
Orzechy włoskie – charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega 3, łagodzą ból i stany zapalne, poprawiają pracę mózgu przez co szczególnie poleca się się osobom pracującym umysłowo i studentom podczas sesji. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, miedzi i manganu oraz witamin: B1, B6, E i folanów (kwas foliowy i jego pochodne). Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe, ponieważ dostarczają kwasu linolenowego.
Migdały – to jedyne orzechy o działaniu alkalizującym krew, reszta orzechów ma działanie lekko zakwaszające. Ponadto łagodzą kaszel i nawilżają jelita.
Orzechy nerkowca – są bogate karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i C. Zawierają 45% tłuszczu, który składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasu oleinowego.
Orzechy brazylijskie – skład tłuszczów w orzechach brazylijskich powoduje, że ich spożywanie ma znaczny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia układ odpornościowy.
Orzechy brazylijskie są również bogate w witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek) i bardzo duże ilości selenu, również wykazującego własności przeciw utleniające.

Continue reading

Zdrowa żywność

PESTKI DYNI I ICH WŁAŚCIWOŚCI

Sezon na dynię w pełni, dopiero co opublikowaliśmy przepis na kremową zupę z dyni, zbliża się też halloween. Nie każdy jednak wie jak cenne są pestki tego warzywa. Sama zawartość witamin z serii B liczona jest w kilkunastu procentach średniego dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Pestki dyni to również bogactwo mikroelementów takich jak cynk, magnez, mangan, fosfor i żelazo. Poza witaminami i minerałami, których ilości zawarte w pestkach dyni mogą zawrócić w głowie, znajdziemy tu również fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie dzięki nim, pestki dyni są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Pestki dyni to również, a może i przede wszystkim świetny wybór dla mężczyzn przy zapobieganiu rozrostu i zapaleniu gruczołu krokowego.

Ponadto, dzięki wysokiej zawartości cynku, pestki dyni pomocne są przy zwalczaniu stanów zapalnych skóry (np. przy trądziku), przy łamliwości paznokci i wypadaniu włosów.
W licznych opracowaniach poruszających temat ich cennych właściwości przeczytać możemy również o kukurbitacynie, czyli substancji o silnym działaniu toksycznym, likwidującym drobnoustroje i robaki a będącej jednocześnie nieszkodliwą dla organizmu człowieka. To właśnie jej zawartość pomaga w walce z pasożytami takimi jak tasiemiec, glisty i owsiki.
Przy spożywaniu pestek z dyni należy jednak pamiętać o ich wysokiej kaloryczności. 100g pestek z dyni zawiera około 550 kcal, dlatego każdy powinien odpowiednio obliczyć sobie ich spożycie zgodnie z własnym zapotrzebowaniem kalorycznym.

Continue reading

Zdrowa żywność

OLEJ KOKOSOWY – Zdrowie i szczupła sylwetka

Kokos to owoc palmy kokosowej. Rosną one w krajach tropikalnych i osiągają do 30 m. wysokości. Największe ilości kokosów importuje się z Filipin i to prawdopodobnie właśnie stąd pochodzą pierwsze, oryginalne palmy kokosowe. Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ, sok (wodę kokosową) oraz olej kokosowy.
Miąższ kokosowy składa się głównie z cennych, nasyconych kwasów tłuszczowych a po jego wyciśnięciu i rozgrzaniu otrzymuje się olej kokosowy. Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz. 50% zawartości tego oleju stanowi kwas laurynowy. Ma on silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

Olej kokosowy jest olejem nieschnącym, co oznacza, że po otwarciu może być zdatny do spożycia przez długi czas, nawet do roku. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapachu są natomiast oleje rafinowane i tym właśnie różnią się od olejów tłoczonych na zimno.

Continue reading

Zdrowa żywność

STEWIA – Roślina słodsza od cukru

Stewia (Stevia rebaudiana) to liściasta roślina pochodząca z Ameryku Południowej, a dokładnie z Paragwaju, gdzie od setek lat, już przez Indian Guarani używana była jako forma naturalnego słodziku, środek tonizujące serce oraz lekarstwo na otyłość i nadciśnienie.
Stewia swój niezwykle słodki smak (jest 150 razy słodsza od cukru) zawdzięcza stewiozydom znajdującym się w jej liściach. Posiada również wiele cennych minerałów i mikroelementów oraz szereg witamin. Aczkolwiek jej największą zaletą, szczególnie dla osób chorych na cukrzycę jest to, że mimo swojego niezwykle słodkiego smaku, w ogóle nie zawiera kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia pośrednio wspomaga również odchudzanie poprzez zmniejszenie apetytu na słodycze i tłuste potrawy.

Suszone liście stewii są ok. 40 razy słodsze od sacharozy co znaczy, że jedna łyżeczka jej sproszkowanych liści odpowiada szklance cukru. W przeciwieństwie do wielu sztucznych słodzików, słodkość stewii pozostaje bez zmian także w wysokich temperaturach, nadaje się, więc do gotowania i pieczenia. Stewia nie powoduje próchnicy zębów, a wręcz przeciwnie – działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Poza swoją ojczyzną, stewia stosowana jest od dawna również w Japonii, Chinach i Ameryce Środkowej a ponadto można ją z powodzeniem wyhodować w doniczce we własnym domu. Brakuje doniesień o jakichkolwiek szkodliwych efektach.

Continue reading

Zdrowa żywność

Amarantus (Szarłat) – bogactwo minerałów

Jest jeszcze stosunkowo mało popularny, mało z nas wie tak naprawdę czym właściwie jest i jak wielkie ma zalety. Amarantus, bo o nim mowa, to roślina. Nazywana często zbożem XXI wieku, co jest jednak pewnym uogólnieniem, ponieważ znany był już Majom, Aztekom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie to uznawany był za najważniejszą z roślin uprawnych. Dziś amarantus ponownie staje się coraz bardziej znany i ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze jest produktem coraz częściej wybieranym przez dbających o zdrowie i świadomych konsumentów.

Amarantus to niezwykle cenne źródło białka – zawiera go więcej niż na przykład mleko, a ponadto jest to białko o wysokim stopniu przyswajalności a jego ilość nie obniża się podczas procesów technologicznych. Wartość białka w tym prawdopodobnie najstarszym zbożu wynosi 75 %. Białko amarantusa posiada wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbędnymi, czyli takie które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je jedynie poprzez dostarczenie odpowiednich produktów pokarmowych. Ponadto zboże to jest także dobrym źródłem błonnika, którego zawiera znacznie więcej niż bardziej popularne na naszych talerzach otręby owsiane, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy.

Continue reading

Zdrowa żywność

WODA KOKOSOWA

Woda kokosowa to orzeźwiający, delikatny płyn pochodzący z wnętrza zielonego i młodego jeszcze kokosa. Staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, szczególnie wśród gwiazd filmu i estrady z Madonną na czele oraz wśród znanych sportowców. Od pewnego czasu produkt ten dostępny jest również na polskim rynku i również tutaj zyskuje coraz większą popularność.

Woda kokosowa jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych napojów na świecie. Została nazwana naturalnym napojem izotonicznym, który posiada ten sam poziom elektrolitów co ludzka krew. Zamiennie nazywana bywa też „płynem życia”, ponieważ jest w 100% naturalna, czysta biologicznie i bogata w składniki mineralne. Dzięki zawartości kwasu laurynowego jest ona doskonałym produktem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Kwas ten występuje również w mleku matki ale zawiera mniejsza zawartość tłuszczów od mleka. Ponadto, płyn pochodzący z wnętrza młodego kokosa jest antyalergiczny, nie zawiera cholesterolu, a przy tym jest bardzo pożywny i odżywczy.

Continue reading

Zdrowa żywność

OWOCE GOJI CZYLI „CZERWONE DIAMENTY”

Jagody Goji to z pewnością jedne z najcenniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Jagody te pochodzą z Himalajów gdzie ich cenne właściwości doceniane są już od ponad dwóch tysięcy lat. Najcenniejsze odmiany tego owocu rosną w zachodniej i północno-centralnej i części Chin, Ningxia, a także na terenach zalewowych Żółtej Rzeki.
Krzew tej jagody osiąga wielkość od 1 do 3 metrów wysokości. Jego gałęzie pokryte są kolcami, długie i grube liście mają charakterystyczny szarozielony kolor, natomiast kwiaty przybierają kolor fioletowo-purpurowy. Oczywiście najważniejszą częścią tego krzewu jest owoc, czyli dwu centymetrowa, podłużna, czerwona Jagoda Goi, która dojrzewając robi się coraz bardziej jaskrawa.

Jagoda Goji jest wyjątkowo mocnym antyutleniaczem. Ze względu na substancje, które zawiera przeciwdziała procesom starzenia się i nazywana jest owocem długowieczności. Zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów, bardzo dużą ilość witaminy C, witam z grupy i składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk, selen a także nienasycone kwasy tłuszczowe i flawonoidy. Pod względem wartości odżywczych jest jednym z najcenniejszych owoców na Ziemi. Spożywanie Goji wspomaga budowę nowych komórek oraz regenerację tych zniszczonych, działa wzmacniająco na stawy i kości, poprawia wzrok dzięki obecności zeaksantyny. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Goji jako środka skutecznego w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Spożywanie jagód Goji zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz ma pozytywny wpływ na męską płodność i potencję. Dodatkowe pozytywne korzyści płynące ze spożywania jagód Goji to zahamowanie osteoporozy, oczyszczenie krwi, wzmocnienie oczu i mięśni, zahamowanie syntezy cholesterolu, wzmocnienie organizmu, zapobieganie nowotworom. Obecnie w środowiskach naukowych jagody te uchodzą za najbardziej obiecujący produkt odżywczy wspomagający zdrowie i według naukowców, na przestrzeni dwudziestego pierwszego wieku mogą one zrewolucjonizować medycynę alternatywną.

Continue reading

Obserwuj nas na: