Cukier i zamienniki 

Wszyscy wiemy, że cukier w nadmiernej ilości jest szkodliwy. Szkodzi nie tylko naszemu zdrowiu, figurze ale również powoduje próchnicę i szybsze psucie się zębów. Co zrobić kiedy nie wyobrażamy sobie wypicia gorzkiej kawy, a dzień bez słodyczy to dzień stracony? Odpowiedz jest prosta, postawić na zdrowy zamiennik w postaci cukru brzozowego, stewii, erytrolu czy cukru kokosowego. Zamienniki cukru są mniej kaloryczne, nie powodują próchnicy, mogą również stosować je diabetycy. Nadają się do wypieków, słodzenia napojów, a syrop daktylowy z powodzeniem może zastąpić polewę do lodów.

Zdrowe zamienniki cukru

Ksylitol to oryginalny fiński cukier brzozowy. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i nie powoduje próchnicy zębów. W smaku nie jest tak słodki jak cukier ale za to cechuje się zmniejszoną kalorycznością. Stewia to wyciąg z rośliny o takiej samej nazwie, zawiera w swoich liściach glikozydy stewiowe które są odpowiedzialne za jej słodki smak. W smaku jest o wiele słodsza niż cukier co sprawia że jest niezwykle wydajnym słodzikiem. Co ciekawe stewia nie zawiera kalorii, z powodzeniem mogą stosować ją również diabetycy ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Erytrol zwany również erytrytolem to związek naturalnie występujący w owocach, pyłkach kwiatów i winie. Wygląda jak klasyczny cukier, ale charakteryzuje się słodyczą na poziomie 60-70% z cukru. Nie zawiera kalorii więc będzie najlepszym wyborem dla osób odchudzających się oraz chorych na cukrzycę.

Słodkie syropy

Syrop daktylowy to całkowicie naturalny produkt powstający ze zmielenia daktyli. Ma piękny głęboki kolor i intensywny smak, z wyglądu przypomina miód. Świetnie sprawdzi się w roli polewy do deserów i ciast. Syrop klonowy czyli maple syrup to tradycyjny kanadyjski przysmak tak chętnie dodawany przez amerykanów do naleśników. Jest pełen mikroelementów takich jak cynk mangan i magnez. Nie należy do niskokalorycznych produktów dlatego osoby które są na diecie powinny go raczej unikać. Jak widać istnieje szeroki wybór produktów które mogą zastąpić biały cukier. Każdy znajdzie coś dla siebie zaczynając od osób na dietach, poprzez takie które nie mogą spożywać cukru w ogóle a kończąc na takich które chcą wprowadzić zdrowszy zamiennik o takich samych walorach smakowych jak tradycyjny cukier.

  • stewia
    stewia

    Stewia to słodzik pochodzenia naturalnego, swój słodki smak zawdzięcza glikozydom stewiowym które występują w jej liściach i łodygach. Nie ma kalorii, może być bezpiecznie stosowana przez diabetyków. Jej liście są cennym źródłem mikroelementów takich jak magnez, żelazo, wapń i potas. Jest również bogata w polifenole i flawonoidy, czyli substancje zwalczające wolne rodniki. Należy do najlepiej przebadanych słodzików, nie wykazuje działania rakotwórczego, genotoksycznego można więc powiedzieć że jest zdrowym cukrem. 

    Naturalna stewia bez dodatków

    Stewia w proszku jest nawet kilkadziesiąt razy bardziej słodka niż zwykły cukier. Ma dosyć intensywny smak dlatego należy ją odpowiednio dawkować, dzięki czemu jest też bardzo ekonomicznym słodzikiem, jednorazowo użyjemy jej naprawdę niewiele. W przeciwieństwie do aspartamu stewia jest w 100% naturalnym słodzikiem. Glikozydy stewiowe trawione są w przewodzie pokarmowym do stewiolu, który jest wydalany wraz z moczem. Bezpieczna dzienna dawka stewii to 4 mg/ kilogram masy ciała. Powinny spożywać ją szczególnie osoby nie potrafiące zrezygnować z cukru a nie mogące go spożywać jak np. cukrzycy.

    Ekologiczne słodziki ze stewii

    Stewia ekologiczna nie zawiera kalorii dlatego też nie tuczy, znajdzie zastosowanie w dietach osób odchudzających się. Stewia jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, nie podnosi poziomu insuliny i glukozy we krwi. Ostatnie doniesienia mówią że może nawet poprawiać wrażliwość insulinową. Osoby stosujące ten słodzik zauważyły znaczny spadek ciśnienia tętniczego, oczywiście dotyczy to tylko osób z nadciśnieniem, osoby zdrowe nie muszą się tego obawiać. Stewia występuje w postaci proszku lub skoncentrowanego płynu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty czy kawy. Nie należy jej jednak stosować do wypieku ciast drożdżowych ponieważ hamuje rozwój grzybów i ciasto po prostu nie wyrośnie. Udowodniono również że jest świetnym środkiem do walki z próchnicą, znajduje się w składzie wielu naturalnych past do zębów. Stewia bez dodatków ma również działanie antybakteryjne, dlatego sprawdzi się jako płyn do płukania jamy ustnej przy zapaleniu gardła. W naszym sklepie znajdą Państwo szeroki wybór słodzików ze stewii w atrakcyjnych cenach.

  • ksylitol
    ksylitol

    Ksylitol , powszechnie znany jako "cukier brzozowy" to w pełni naturalny słodzik, występujący między innymi w jagodach, owocach, warzywach i grzybach. W przemyśle jest on uzyskiwany z kory brzozy poprzez dzielenie i wytapianie strukturalnych włókien drewna - ksylanu. Cukier z brzozy to wysokiej jakości ksylitol pozyskiwany wyłącznie z drzewa brzozowego. Właściciel fińskiej marki – Danisco/Santini - jest jedynym producentem oryginalnego ksylitolu w obrębie Unii Europejskiej. Ksylitol tej marki sprzedawany w naszym sklepie produkowany jest w Finlandii z kory brzozowej a nie jak zalewający nasz rynek tani "cukier brzozowy" z Chin produkowany z kukurydzy, w dodatku często genetycznie modyfikowanej. Oryginalny ksylitol działa bakteriobójczo, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Likwiduje zapalenie dziąseł, pomaga w walce z próchnicą, ma znaczenie w leczeniu zakażenia jamy ustnej, a także odświeża oddech i jest skuteczny przy likwidowaniu zajadów w kącikach ust . Badania pokazują, że ksylitol poprawia przemianę materii i oddziałuje ogólną kondycję metaboliczną organizmu.

  • pozostałe
    pozostałe

    W tej kategorii znajdą Państwo pozostałe alternatywne rozwiązania, dzięki którym Wasze desery, omlety i naleśniki nadal pozbawione będą białego cukru ale zachowają słodki smak. Ekologiczne syropy z agawy, syrop daktylowy, klonowy i organiczna melasa to popularne substytuty cukru, które sprawią że owsiany placek z truskawkami na śniadanie czy naleśniki na obiad nadal będą chętnie spożywane przez Wasze dzieci ale ich wartości odżywcze będą zdecydowanie lepsze! Zachęcamy również do zapoznania się produktami takimi jak cukier kokosowy, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym a także erytrol, będący poliolem nie posiadającym w ogóle kalorii.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki