Kategorie produktów

Zdrowe zamienniki cukru

Wszyscy wiemy, że cukier w nadmiernej ilości jest szkodliwy. Szkodzi nie tylko naszemu zdrowiu, figurze ale również powoduje próchnicę i szybsze psucie się zębów. Co zrobić kiedy nie wyobrażamy sobie wypicia gorzkiej kawy, a dzień bez słodyczy to dzień stracony? Odpowiedz jest prosta, postawić na zdrowy zamiennik w postaci cukru brzozowego, stewii, erytrolu czy cukru kokosowego. Zamienniki cukru są mniej kaloryczne, nie powodują próchnicy, mogą również stosować je diabetycy. Nadają się do wypieków, słodzenia napojów, a syrop daktylowy z powodzeniem może zastąpić polewę do lodów.

  • stewia
    stewia

    Naturalna i ekologiczna Stewia

    Stewia to słodzik pochodzenia naturalnego, swój słodki smak zawdzięcza glikozydom stewiowym które występują w jej liściach i łodygach. Nie ma kalorii, może być bezpiecznie stosowana przez diabetyków. Jej liście są cennym źródłem mikroelementów takich jak magnez, żelazo, wapń i potas. Jest również bogata w polifenole i flawonoidy, czyli substancje zwalczające wolne rodniki. Należy do najlepiej przebadanych słodzików, nie wykazuje działania rakotwórczego, genotoksycznego można więc powiedzieć że jest zdrowym cukrem. 

  • ksylitol
    ksylitol

    Cukier brązowy i ksylitol fiński 

    Ksylitol to słodzik pochodzenia naturalnego, jego nazwa zwyczajowa to cukier brzozowy. Oryginalny pochodzi z Finlandii i jest wytwarzany jak sama nazwa wskazuje z brzozy. W sklepach często można go spotkać w podejrzanie niskiej cenie, powinno to wzbudzić naszą podejrzliwość ponieważ często mamy wtedy do czynienia z ksylitolem produkowanym z kukurydzy. Tylko oryginalny fiński ksylitol jest wytwarzany z brzozy i to właśnie taki należy wybierać aby mieć pewność że wybieramy produkt najwyższej jakości.

  • pozostałe cukry
    pozostałe cukry

    Cukier kokosowy i erytol 

    Wśród zamienników cukru znajdziemy pozbawiony kalorii erytrol zwany również erytrytolem oraz produkty pochodzenia roślinnego jak cukier kokosowy czy syrop daktylowy. Naturalne syropy ekologiczne świetnie sprawdzą się jako polewy do lodów czy deserów. Czy można wyobrazić sobie naleśniki bez pysznego lejącego syropu klonowego? Cukier daktylowy będzie bez wątpienia lepszym wyborem niż bezwartościowy i kaloryczny biały cukier. Cukier kokosowy świetnie sprawdzi się do wypieków ciast, oraz słodzenia napojów, jego smak docenią nawet dzieci.

     

  • słodkie syropy
    słodkie syropy

    Słodkie i naturalne syropy

    stanowią doskonały dodatek do dań takich jak owsianki, omlety czy desery. Sprawdzą się jako słodzik do ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem bakalii i świeżych owoców, jako polewa do lodów lub jako podbicie kaloryczności koktajlu stosowanego w okresie zwiększonej podaży kalorycznej, czyli w przypadku budowy masy mięśniowej. Ze względu na swój naturalny skład i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków, mogą stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych syropów opartych na syropie glukozowo-fruktozowym oraz posiadających w swoim składzie bardzo duży udział białego cukru.

Ksylitol - oryginalny cukier brzozowy z Finlandii

Ma właściwości przeciwgrzybiczne i nie powoduje próchnicy zębów. W smaku nie jest tak słodki jak cukier ale za to cechuje się zmniejszoną kalorycznością. Stewia to wyciąg z rośliny o takiej samej nazwie, zawiera w swoich liściach glikozydy stewiowe które są odpowiedzialne za jej słodki smak. W smaku jest o wiele słodsza niż cukier co sprawia że jest niezwykle wydajnym słodzikiem. Co ciekawe stewia nie zawiera kalorii, z powodzeniem mogą stosować ją również diabetycy ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Erytrol zwany również erytrytolem to związek naturalnie występujący w owocach, pyłkach kwiatów i winie. Wygląda jak klasyczny cukier, ale charakteryzuje się słodyczą na poziomie 60-70% z cukru. Nie zawiera kalorii więc będzie najlepszym wyborem dla osób odchudzających się oraz chorych na cukrzycę.

Słodkie syropy

Syrop daktylowy to całkowicie naturalny produkt powstający ze zmielenia daktyli. Ma piękny głęboki kolor i intensywny smak, z wyglądu przypomina miód. Świetnie sprawdzi się w roli polewy do deserów i ciast. Syrop klonowy czyli maple syrup to tradycyjny kanadyjski przysmak tak chętnie dodawany przez amerykanów do naleśników. Jest pełen mikroelementów takich jak cynk mangan i magnez. Nie należy do niskokalorycznych produktów dlatego osoby które są na diecie powinny go raczej unikać. Jak widać istnieje szeroki wybór produktów które mogą zastąpić biały cukier. Każdy znajdzie coś dla siebie zaczynając od osób na dietach, poprzez takie które nie mogą spożywać cukru w ogóle a kończąc na takich które chcą wprowadzić zdrowszy zamiennik o takich samych walorach smakowych jak tradycyjny cukier.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki