Kategorie produktów

Kasza i ryż

Węglowodany stanowią jeden z podstawowych elementów diety, jednak w bardzo dużej mierze ich podaż zapewniamy sobie za pomocą pieczywa, ziemniaków lub makaronów. Warto zatem uzupełnić swój jadłospis o smaczne, zdrowe i mniej kaloryczne kasze oraz ryż. Oba te zboża stanowią bardzo dobre źródło węglowodanów, a przy okazji wielu cennych składników odżywczych. Kasza zapewnia naszemu organizmowi skrobię, kwas foliowy, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B. Z kolei ryż stanowi bogate źródło potasu, magnezu i witaminy B1. Dzięki współpracy z kilkoma wiodącymi producentami żywości ekologicznej, jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom różnorodny wybór kilku rodzajów kasz i ryżu wywodzących się z naturalnych upraw bio. Warto pamiętać, że poza swoimi wartościami odżywczymi, kasze i ryż stanowią również świetną bazę dla różnorodnych obiadów, w tym również potraw wegetariańskich i wegańskich.

  • kasza
    kasza

    Kasza jaglana i kasza orkiszowa 

    Kasza to wyłącznie zdrowe węglowodany, które można nazwać życiodajnymi. Królowała w kuchni staropolskiej i była częściej serwowana niż chleb czy ziemniaki. Uważano ją za pokarm przynoszący zdrowie i siłę. Nasiona zbóż to paliwo dla naszego mózgu, w którym znajduje się bogactwo witamin z grupy B, kwas foliowy oraz witamina E, potas, magnez i żelazo. Najczęściej wybieraną jest kasza gryczana (palona i niepalona), aczkolwiek wiele cennego bogactwa zawiera także kasza jaglana oraz kaszka kukurydziana. Na nowoczesnych stołach pojawia się również kasza Bulgur, sorgo oraz kasza orkiszowa. Wszystkie są cennym źródłem błonnika i wielu składników mineralnych. Zapraszamy serdecznie do zakupów osoby chcące spożywać pyszne, ekologiczne kasze najwyższej jakości.

  • ryż
    ryż

    Ryż ekologiczny i pełnoziarnisty

    Ryż to uczta dla podniebienia i solidny zastrzyk dobroci dla naszego organizmu, a konkretnie dla zdrowia. Ta jednoroczna roślina zbożowa bezspornie należy do najważniejszych i najczęściej uprawianych na świecie, co więcej stanowi podstawę menu dla mieszkańców Azji. Ryż ekologiczny jest oceanem właściwości, z których należy wymienić bogactwo potasu i antyoksydantów. Chcąc wzbogacić dietę o witaminę B1 warto postawić na ryż brązowy, natomiast miłośnicy delikatnych smaków powinny sięgnąć po ryż jaśminowy. Szukając szlachetnych doznań i nowych dań warto postawić na czarny ryż, który zawiera blisko 20 aminokwasów. W naszym kompleksowo zaopatrzonym sklepie oferujemy nie tylko ryż czarny, ale ryż czerwony, ryż brązowy, ryż basmati oraz ryż jaśminowy. Zapraszamy serdecznie do zakupów w naszym sklepie internetowym wszystkich zwolenników zdrowych, smacznych, ekologicznych produktów.

Ekologiczna kasza najwyższej jakości

O smakowych, odżywczych i zdrowotnych właściwościach kaszy można pisać długie artykuły. Każdy rodzaj ekologicznej kaszy gwarantuje bowiem inne doznania smakowe oraz rozmaite, dobroczynne składniki. Jedną z najchętniej wybieranych przez klientów kasz jest kasza gryczana, która zachwyca swoim głębokim smakiem, konsystencją oraz dużą zawartością aminokwasów egzogennych, przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyna i rutyna) oraz błonnika. Kasza gryczana dostępna jest w formie nieprażonej i prażonej (tą drugą cechuje dużo bardziej głęboki smak). Dostępna w naszym sklepie ekologiczna kasza jaglana to świetne źródło żelaza, krzemu, lecytyny, ligniny oraz witamin z grupy B. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby o niskiej odporności organizmu. Bardzo lubiana kasza jęczmienna cechuje się wysoką zawartością tzw. steroli (doceniane w profilaktyce antycholesterolowej) oraz nieocenionych w profilaktyce przeciwutleniaczy. Kasza bulgur dostępna jest w kilku wersjach, ze względu na stopień zmielenia pszenicy. Zawiera liczne witaminy (świetne źródło witaminy B3!), najwięcej błonnika spośród wszystkich kasz oraz cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Z kolei ekologiczna kasza kuskus to nie tylko świetna baza do zdrowych sałatek, ale również doskonałe źródło składników odżywczych, odpowiedzialnych za nasze samopoczucie, koncentrację i energię. 

Czarny, brązowy, jaśminowy – ekologiczny ryż dostępny w naszym sklepie

Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej, jednak również w Polsce stanowi znany i lubiany składnik obiadów. Szczególnie popularny jest ryż podawany z warzywami lub jako dodatek do mięs i sosów. Niewiele osób wie, że ryż występuje pod kilkoma postaciami, które różnią się od siebie kolorem, smakiem i właściwościami. Ryż czarny cechuje się wyrazistym smakiem oraz wysoką zawartością aminokwasów, żelaza, cynku i karotenu. Ryż brązowy polecany jest z kolei osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu oraz osobom będącym na niskokalorycznej diecie. Jest to również świetne źródło błonnika! Ryż jaśminowy jest delikatny w smaku, posiada nieco klejącą konsystencję, jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy z grupy B oraz fosfor i potas. W naszym sklepie dostępny jest również ryż biały basmati oraz ryż czerwony pełnoziarnisty.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
299,00 zł Do darmowej dostawy brakuje:
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki