Kategorie produktów

Gorzka czekolada BIO

Mała, czarna, niezbyt słodka, lecz o potężnych właściwościach - ciemna kostka. Gorzka czekolada chociaż należy do kategorii słodyczy to jest przyjemnością, której można doznawać bez poczucia winy. Ma wiele zdrowotnych korzyści i coraz chętniej mówi się, że powinna (!) być składnikiem zdrowej, odżywczej diety każdego człowieka. Jej właściwości zawdzięcza produktowi, z którego jest głównie wytwarzana. Są to surowe, gorzkie, cierpkie ziarna kakaowca. Z tego względu dodaje się m.in. cukier lub inne substancje słodzące, by polepszyć jej smak. W składzie gorzkiej czekolady znajduje się co najmniej 60% kakao, a im większa zawartość, tym lepiej dla nas, gdyż jest to bogactwo prozdrowotnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), których często spożywamy za mało. 

Antyoksydanty są związkami chemicznymi naturalnie występującymi w niektórych produktach (głównie owoce, warzywa, zioła, kawa, herbata), a ich działanie polega na ochronie zdrowych komórek przed wolnymi rodnikami, co ogranicza rozwój takich chorób jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, miażdżyca, nowotwory, zaćma, udar mózgu czy zawał serca. To właśnie dzięki temu powinniśmy jeść regularnie gorzką czekoladę, a liczne badania przekonują nas o tym bezapelacyjnie.

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę

Zjedzenie jednej kostki gorzkiej czekolady 20 minut przed i 5 minut po posiłku może zmniejszyć apetyt aż o 50%. Może to być skuteczne narzędzie w czasie odchudzania i tym samym w walce z otyłością, która jest bezpośrednią przyczyną wielu chorób. Oprócz tego, zauważa się wiele walorów zdrowotnych. Flawonoidy w czekoladzie mają potencjał zmniejszania poziomu insuliny, co może być pomocne u osób z insulinoopornością i cukrzycą. Zawarty tłuszcz w gorzkiej czekoladzie spowalnia uwalnianie cukru do krwiobiegu, co potencjalnie może pomóc lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Same antyoksydanty, które znajdziemy w czekoladzie spowalniają starzenie się komórek organizmu, zatem można zdecydowanie powiedzieć, że służy zachowaniu młodości na dłużej.

Dzięki zawartości teobrominy oraz fenyloetyloaminy, czyli substancji, które biorą udział w regulacji wydzielania serotoniny czekolada gorzka okazuje się być naturalnym antydepresantem. Może także służyć jako pomoc w czasie obniżonego nastroju i apatii. W jednym badaniu zauważono, że osoby jedzące gorzką czekoladę mają zwykle lepsze nawyki żywieniowe, co przekłada się na zmniejszone ryzyko wystąpienia wylewu i chorób sercowo-naczyniowych. Wiemy również, że dobre nawyki żywieniowe to lepsze samopoczucie i poziom energii każdego dnia. Co więcej, ta mała czarna kostka może obniżać ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.

Nie sposób nie wspomnieć o wpływie czekolady na profil lipidowy. W badaniu z udziałem mężczyzn udowodniono, że regularna konsumpcja gorzkiej czekolady obniża cholesterol LDL, co tym samym poprawia cały profil cholesterolowy i w ten sposób ryzyko udaru czy wylewu ulega zmniejszeniu. Kobiety w ciąży mogą również znaleźć wiele korzyści z konsumpcji. Okazuje się, że regularna konsumpcja małych ilości gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, czyli podwyższonego ciśnieniu krwi u kobiety po 20 tygodniu ciąży. Warto również wspomnieć, że gorzka czekolada poprawia funkcje kognitywne wspierając mózg w procesie przetwarzania i zapamiętywania informacji.

Jeśli zatem jesteśmy w trakcie intensywnej nauki lub silnego wysiłku psychicznego - sięgnijmy po kostkę gorzkiej czekolady, a będzie łatwiej uczyć się i pracować. Zwiększona szybkość reakcji, uważność oraz zdolność do rozwiązywania problemów to także korzyści, które zostały dostrzeżone w trakcie obserwacji osób regularnie konsumujących produkt spożywczy. Mało się mówi o tym, że antyoksydanty zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą polepszać odporność i tym samym odpowiedź immunologiczną ze strony organizmu. To sprawia, że czekolada gorzka może mieć działanie antyzapalne. Jest także dobra dla skóry. Zawarte flawanole mają działanie ochronne na komórki i pomagają chronić przed promieniowaniem UV, a także zachować właściwe nawodnienie komórek, co bezpośrednio przyczynia się do poprawy wyglądu skóry.

Zawarte witaminy, minerały i substancje w czekoladzie zasługują na krótkie omówienie, gdyż mogą stanowić znaczny udział w pokrywaniu zapotrzebowania człowieka w codziennym żywieniu. W 20g (czyli ok. 2-3 kostki) gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70-85% znajdziemy:

-        ok. 2g błonnika,

-        ok. 2,5 mg żelaza (ok. 12,5% dziennego zapotrzebowania na żelazo),

-        ok. 46 mg magnezu (ok. 12% dziennego zapotrzebowania na magnez),

-        ok. 60 mg fosforu (ok. 5% dziennego zapotrzebowania na fosfor),

-        ok. 0,36 mg miedzi (ok. 17% dziennego zapotrzebowania na miedź),

-        ok. 0,38 mg manganu (ok. 20% dziennego zapotrzebowania na mangan),

-        ok. 16 mg kofeiny (ok. 4% dopuszczalnej dawki kofeiny w ciągu doby),

-        ok. 160 mg teobrominy.

Wzrost popularności konsumpcji czekolady wynika z coraz większego zainteresowania naukowców nad jej zdrowotnymi właściwościami. Nic dziwnego - gorzka czekolada jest dobra m.in. dla mózgu, zdrowia psychicznego, serca, odporności i skóry. Mimo wszystko warto zachować zdrowy rozsądek i spożywać ją z umiarem, tj. 2-3 kostki dziennie. Najlepsze korzyści zostaną odniesione, gdy konsumpcja będzie regularna. Ważne jest, aby kupować czekoladę o zawartości kakao min. 60, a najlepiej 70% kakao, bowiem taka ma najwięcej zdrowotnych walorów i może mieć znaczny potencjał odżywczy w dobrze zbilansowanej diecie.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki