Kategorie produktów

Czekolada bez laktozy

Czekolada bez laktozy jest idealnym zamiennikiem dla czekoladoholika, który z przyczyn zdrowotnych jest zmuszony unikać lub wykluczyć laktozę, czyli cukier mleczny. W dietach eliminacyjnych niełatwo jest czasem znaleźć alternatywę dla typowych mlecznych słodkości. Tutaj nie musimy szukać długo, bo ta czekolada sprawdzi się doskonale, a każda brązowa kostka będzie rozkoszą w ustach smakosza czekoladowych wyrobów.

Dlaczego nie trawisz laktozy?

Złe trawienie laktozy wynika z jednej z trzech przyczyny:

-       hipolaktazja/niedobór laktazy - niska aktywność laktazy w nabłonku jelita cienkiego w stosunku do obserwowanego u niemowląt. Weryfikowalny bezpośrednio za pomocą biopsji jelita cienkiego,

-       zespół złego wchłaniania laktozy – upośledzenie wchłaniania laktozy przez jelito cienkie. Identyfikuje się za pomocą testu wodorowego lub wodorowo-metanowego drogą oddechową lub pomiarem stężenia glukozy we krwi po obciążeniu laktozą.

-       nietolerancja laktozy – zespół objawów klinicznych (wzdęcia, nudności, biegunki, bóle brzucha, przelewanie się treści pokarmowej w jelitach, oddawanie nadmiernej ilości gazów po spożyciu, wymioty). Objawy są zgłaszane przez pacjenta.

Im więcej laktozy zostanie spożyte, tym objawy są silniejsze i mogą pojawiać się kilka minut lub nawet po kilkunastu godzinach od spożycia produktu zawierającego laktozę. Laktozę znajdziemy w mleku krowim, owczym i kozim, mleku w proszku, śmietanie, jogurcie, maślance, kefirze, serkach, twarogach, serach, twarożkach, lodach, a także w koktajlach mlecznych i napojach na bazie mleka, bitej śmietanie, śmietance do kawy, lodach, sorbetach, puddingach, sosach, zupach krem, sosach śmietanowych, produktach piekarniczych (np. drożdżówka z budyniem), sosach do sałatek, płatkach śniadaniowych, batonach zbożowych, zupach instant, mieszankach ryżu i makaronów w postaci gotowych dań, cukierkach, przekąskach, gotowych mieszankach do przyrządzania naleśników, ciast i ciasteczek, a także w czekoladzie.

Czekolada, która zawiera laktozę posiada w składzie tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko w proszku, mleko pełne w proszku lub serwatka w proszku. Substancje mogą występować jednocześnie. Najczęściej czekolada z laktozą to czekolada mleczna, chociaż w czekoladach gorzkich również może znajdować się substancja zawierająca laktoza. Najprościej i najpewniej jest przeczytać etykietę. W ofercie sklepu wszystkie czekolady bez laktozy zostały wytworzone z wysokiej jakości ziaren kakaowca, tłuszczu lub masy kakaowej oraz dodatku naturalnych roślinnych słodyczy takich jak np. cukier kokosowy.

Czekolada bez laktozy może zostać wykorzystana do przygotowania wielu słodkich deserów takich jak muffiny i babeczki czekoladowe, jako dodatek do słodkich omletów i naleśników, jako czekolada do picia lub po prostu zjedzona wprost z papierka.

 

 

 

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
299,00 zł Do darmowej dostawy brakuje:
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki