Kategorie produktów

Kasza jaglana i kasza orkiszowa 

Kasza to wyłącznie zdrowe węglowodany, które można nazwać życiodajnymi. Królowała w kuchni staropolskiej i była częściej serwowana niż chleb czy ziemniaki. Uważano ją za pokarm przynoszący zdrowie i siłę. Nasiona zbóż to paliwo dla naszego mózgu, w którym znajduje się bogactwo witamin z grupy B, kwas foliowy oraz witamina E, potas, magnez i żelazo. Najczęściej wybieraną jest kasza gryczana, aczkolwiek wiele cennego bogactwa zawiera także kasza jaglana. Na nowoczesnych stołach pojawia się również kasza Bulgur oraz kasza orkiszowa. Wszystkie są cennym źródłem błonnika i wielu składników mineralnych.

  • komosa ryżowa
    komosa ryżowa

    Komosa ryżowa i Quinoa 

    Komosa ryżowa to pseudozboże o niebywałych właściwościach odżywczych. Chociaż w naszym współczesnym świecie kulinarnym jest uważana za nowość tak naprawdę jej cudowne walory dostrzeżono wieki temu – Quinoa jest uprawiana od ponad 5 tys. lat i pochodzi z Ameryki Południowej. Brak zawartości glutenu sprawia, że z bogactwa, które kryje w sobie komosa ryżowa mogą czerpać także osoby chorujące na celiakię. Szczególnym wyróżnieniem pseudoziarna było nadanie mu wyróżniania superfoods.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,25   |   oddane głosy: 4
    Cena:5,90 zł w magazynie

    Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki,...

  • Bio Planet

    2 Opini
    średnia ocen: 4,40   |   oddane głosy: 5
    Cena:8,20 zł w magazynie

    Bardzo wartościowa kasza posiadająca cenne wartości odżywcze i lecznicze. Wytwarzana jest z gryki, zawiera dużo białka i związków mineralnych: żelaza, wapnia, potasu, fosforu i miedzi oraz witamin: witaminę PP, witaminy z grupy B. Jest cennym źródłem magnezu oraz witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,43   |   oddane głosy: 7
    Cena:8,20 zł w magazynie

    Bardzo wartościowa kasza posiadająca cenne wartości odżywcze i lecznicze. Wytwarzana jest z gryki, zawiera dużo białka i związków mineralnych: żelaza, wapnia, potasu, fosforu i miedzi oraz witamin: witaminę PP, witaminy z grupy B. Jest cennym źródłem magnezu oraz witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

  • Bio Planet

    2 Opini
    średnia ocen: 4,20   |   oddane głosy: 5
    Cena:5,50 zł w magazynie

    Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa. To najstarsza znana kasza. Jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma mało skrobi, za to dużo białka.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,25   |   oddane głosy: 4
    Cena:5,50 zł w magazynie

      Kasza jaglana ekspandowana to praktyczna i wygodna forma wartościowego zboża, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.    

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,33   |   oddane głosy: 6
    Cena:6,50 zł w magazynie

    Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków stanowiąca jeden z głównych składników kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ze względu na swoje właściwości staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Pszenica, z której wytwarzany jest kuskus, działa bowiem wzmacniająco na serce, nerki i wątrobę. Odświeża ciało i odżywia płyny wewnętrzne oraz krew.   

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,40   |   oddane głosy: 5
    Cena:7,40 zł w magazynie

    Charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety z tego rejonu świata. Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Polecany jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,40   |   oddane głosy: 5
    Cena:4,80 zł w magazynie

    Ekologiczna kasza powstała z jęczmienia. Jest jedną z najpopularniejszych kasz na polskich stołach. Najczęściej wykorzystywana do przygotowania krupniku.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,20   |   oddane głosy: 5
    Cena:9,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Orkisz to odmiana pszenicy, która była bardzo popularna w starożytności oraz w średniowieczu. W czasach późniejszych orkisz tracił na popularności ale pod koniec XX wieku ponownie zyskać wielu zwolenników, szczególnie wśród klientów wybierających produkty ekologiczne.

  • Bio Planet

    średnia ocen: 4,30   |   oddane głosy: 10
    Cena:6,00 zł w magazynie

    Ekologiczne sorgo, zwane również afrykańskim prosem, charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekko orzechową nutą. Po ugotowaniu może być dodawane do warzyw, mięsa, ryb, a także zup i sałatek. Zmielone sorgo może być stosowane do wypieków oraz do zagęszczania zup i sosów.

Kasza gryczana najwyższej jakości 

Kasza gryczana zdecydowanie najczęściej gości w naszym menu. Jej głęboki, nieco orzechowy smak i doskonała konsystencja po ugotowaniu są walorami, obok których trudno przejść obojętnie. Bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej dostarcza cenne aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Dodatkowo kasza gryczana jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy tj. kwercetyna i rutyna, dzięki czemu jest ona zalecana osobom o skłonności do przeziębień i z osłabionymi naczyniami krwionośnymi. Wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny sprawia, że kasza gryczana jest polecana diabetykom, poza tym kasza gryczana nie zawiera glutenu. Wytwarzana z nasion gryki dostępna jest w dwóch formach: nieprażonej i prażonej.

Nieprażona kasza gryczana uzyskiwana jest z łamanych ziaren gryki, które nie są poddawane dalszej obróbce. Cechuje się kremową barwą i delikatnym smakiem. Prażona kasza gryczana to zdecydowany aromat i orzechowy kolor oraz smak. Wyrazistość uzyskiwana jest dzięki poddaniu ziaren procesowi prażenia, który wydobywa z nich pełne walory smakowe.

Kasza jaglana i kasza Bulgur w naszym sklepie 

Kasza jaglana uzyskiwana jest z ziaren prosa. Niepozornie małe, okrągłe ziarenka w lekko żółtym kolorze (dostępna jest także kasza jaglana białą, szara i czerwona) zawierają najwięcej z wszystkich kasz miedzi, żelaza, witaminy B1,B2 oraz B6, i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zawartością cynku dorównuje kaszy gryczanej. Ze względu na dużą ilość żelaza powinny po nią sięgać osoby cierpiące na anemię i po przebytych zabiegach. Z kolei spora zawartość krzemu sprawia, że kasza jaglana jest doskonałym wzmocnieniem dla kości, paznokci, stawów oraz odporności. Kasza jaglana to źródło lecytyny, która odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu, oraz ligniny będącej silnym przeciwutleniaczem. Może być składnikiem menu osób chorujących na nietolerancję glutenu.

Kasza jęczmienna to jedna z najczęściej wybieranych kasz, która ze względu na stropień występuje pod wieloma postaciami tj. pęczak, kasza perłowa i kasza wiejska. Kasza jęczmienna to bogactwo fitozwiązków tj. sterole, które odgrywają szczególną rolę przy obniżaniu cholesterolu. Związki przeciwutleniające zawarte w kaszach jaglanych mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe.

Kasza Bulgur to najbogatsza w składniki pszenica durum. Dostępna w trzech wariantach jako kasza drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista różni się stopniem zmielenia pszenicy. Kasza bulgur w swoim składzie zawiera witaminy z grupy B, z naciskiem na witaminę B3 oraz fosfor, miedź, żelazo, fosfor, sód, potas i wapń. To bezspornie królowa pod względem zawartości błonnika. Kasza bulgur wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym więc jest odpowiednia dla diabetyków.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki