Kategorie produktów

Zielona herbata ekologiczna

Zielona herbata jest najbardziej znaną i cenioną na całym świecie. Swoją imponującą historię rozpoczęła w starożytnych Chinach, gdzie uważano ją za eliksir długowieczności, zdrowia i szczęścia. Kolejne wieki tylko potwierdzały stawiane tezy i przypisywane jej właściwości. Współcześnie wiemy, że każde jej kolejne zaparzenie to zgoła inne dobrodziejstwa. Mniej znana biała herbata jest równie doskonała – w Chinach stanowi synonim bogactwa, nie tylko tego materialnego, ale rzeczywiście sięgają po nią zazwyczaj najbogatsi mieszkańcy. Jeśli więc interesuje Was światowej sławy najlepsza ekologiczna herbata, sklep Fitness&Food proponuje wyłącznie te uchodzące za królowe.

Biała herbata i Sencha

Herbata Biała pochodzi z Chin. To prawdziwa dama wśród innych naparów, różniąca się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim wysublimowanym i niecodziennym lekko słodkawym smakiem. Herbata ekologiczna biała należy do najbardziej wymagających pod kątem produkcji. Ponieważ jest najmniej przetworzona – można by rzec, że to herbata sauté – zawiera najwięcej składników odżywczych tj. związki antyoksydacyjne, witamina C, polifenole, fluor i kofeina. Jej srebrzysto-biały kolor jest wynikiem specjalnego, ekologicznego prowadzenia plantacji, która jest chroniona przed promieniami słonecznymi. Najpopularniejszymi odmianami są Baihao Yinzhen, Bai Mudan, Shoumei. Herbata biała zachowuje swoje właściwości i uwalnia ferie smaku podczas parzenia w temperaturze 85 – 90 st. przez 5 minut. Można ją zaparzać trzykrotnie, wydłużając kolejne parzenie o 60 sekund. To doskonała herbata na uspokojenie, ładzenie stresu czy obniżenie ciśnienia. Dodatkowo herbata biała wzmacnia kości, chroni przed nowotworami i pomaga zachować młodość.

Herbata zielona dostępna w naszym sklepie 

Herbata zielona należy do najbardziej rozpoznawalnych i cenionych. O tym, że herbata zielona na odchudzanie jest najlepszym, naturalnym wspomaganiem mówią nie tylko dietetycy, ale i osoby, które włączyły ją do codziennej diety. W starożytnych Chinach jej spożywanie należało do codziennych rytuałów i od wieków w tej kwestii niewiele się zmieniło. Zielona herbata ekologiczna ceniona jest za bogactwo właściwości, do których należą witamina B, C i E. Co więcej, pomaga ona uregulować poziom cukru i cholesterolu, wspomaga układ pokarmowy i krwionośny, wpływa na ośrodki nerwowe, działa oczyszczająco i wzmacniająco. W zależności od długości parzenia przynosi relaks (parzenie długie) lub pobudzenie (parzenie krótkie). Ciekawostką jest fakt, że niegdyś zielona herbata była podawana w naparstkach, a zaproszenie do jej spożywania było odczytywane w kategoriach zaszczytu? Do jej parzenia używamy wody o temperaturze 60 – 80 st. Celsjusza. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju zielonej herbaty – koniecznie należy się więc zapoznać ze wskazaniami producenta. Nie mniej, jeśli parzymy herbatę zieloną do 3 minut, otrzymamy orzeźwiający i energetyzujący napar, decydując się na dłuższe parzenie, zielona herbata zmieni się w wyciszającą i delikatną.

Zamów teraz Herbatę Sencha 

Herbata Sencha to z kolei wyprawa do dalekiej Japonii. Królowa tamtejszych herbat jest znana z delikatnego smaku pełnego uwodzicielskiego aromatu. Czy wiecie, że „sencha” oznacza duszenie? W istocie jest to nazwanie procesu produkcji japońskiej zielonej herbaty, której listki są wielokrotnie zwijane i suszone. To doskonała herbata na trawienie. Zawarte w niej polifenole przyspieszają spalanie tłuszczy i pobudzają metabolizm. Ponieważ herbata sencha charakteryzuje się delikatną goryczką, doskonale reguluje poziom cukru we krwi, stąd jest to herbata dla diabetyków. Ekologiczna herbata Sencha wymaga zaparzania w temperaturze 70-75 st. Celsjusza przez 2 minuty.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki