Herbata Yerba Mate

Herbata yerba mate to listki ostrokrzewu paragwajskiego o wyjątkowych właściwościach. Niepisanym ambasadorem Yerba Mate jest podróżnik Wojciech Cejrowski, który zwykł popijać tę herbatę z tradycyjnej bombilii. Wiecznie zielone i dzikie drzewo rosnące pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paragwaju rodzi doskonałe w smaku liście, które doceniane są przede wszystkim ze względu na wszechstronne działanie na organizm. Do tychże zaliczają się właściwości pobudzające, oczyszczające i ogólnie wzmacniające.

Yerba Mate najwyższej jakości 

Najlepsza Yerba Mate działa orzeźwiająco, poprawiając nie tylko wydolność fizyczną, ale także i pamięć. W istocie Yerba Mate jest napojem, chociaż zwykło się ją nazywać herbatą, prawdopodobnie dlatego, że sposób jej przygotowywania jest prawdziwym rytuałem, który można przyrównać do sposobu parzenia herbat szlachetnych.

Chcąc odkryć prawdziwą moc Yerba Mate, sklep Fitness&Food stanie się przewodnikiem po najlepszych i najdoskonalszych smakach, jakie uwalniają się podczas przygotowywania naparu. Ostrokrzew paragwajski zaskoczy smakoszy goryczką i głębią smaku, a także wyraźnym pobudzeniem organizmu. Co ważne, najlepsza Yerba Mate to także oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawa przemiany materii, likwidacja zmęczenia przy jednoczesnej poprawie samopoczucia. Regularne picie naparu podnosi odporność organizmu i pozytywnie wpływa na jędrność skór. W przeciwieństwie do kawy napar nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie pozostawia nieestetycznego osadu na zębach, za to reguluje ciśnienie i nie drażni żołądka.

Najlepsza Herbata Yerba Mate właściwości 

Herbata Yerba Mare w swoim składzie zawiera ponad 200 komponentów, z których najważniejszymi są ksantyny (kofeina, teobromina i teofilina), polifenole, saponiny, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, krzem oraz witaminy A, B1,B2,E, C, PP, H.

Idealnym naczyniem do przygotowania Yerba Mate jest bombilla przypominająca obły kubek z sitkiem i rurką. Susz Yerba Mate należy wsypać bezpośrednio do bombilli do 3/4 objętości – osoby początkujące powinny zmniejszyć dawkę. Oczywiście napar można przygotować w kubku i zaparzaczu. Idealna temperatura wody powinna wynosić ok. 70 – 80 st.C. Przed zalaniem suszu wodą, należy go przemieszać, przykrywając wylot kubka dłonią i poruszając naczyniem w jedną stronę. Kolejno należy wlać niewielką ilość wody i poczekać aż zostanie ona wchłonięta. Po chwili kubek należy zalać gorącą wodą i odczekać 2-3 minuty. Jedna porcja Yerba Mate może być zalewana wielokrotnie.

Najlepsza Yerba Mate jest doskonała także w upalne dni. Można przygotować ją w wersji na zimno, używając do jej przyrządzenia zimnej, a nawet lodowatej wody. Zamiast niej można użyć soku owocowego – idealną kompozycją będzie sok jabłkowy lub pomarańczowy. W tej wersji fantastycznie sprawdza się Yerba Mate z guaraną lub dodatkiem cząstek owoców.

Czy wiecie, że tradycyjne spożywanie Yerba Mate jest tożsame z paleniem fajki pokoju? Napar spożywany jest w kręgu, a najważniejszą w nim osobą jest gospodarz, czyli osoba, która przygotowała Yerba Mate. Cebator (gospodarz) spożywa pierwszą porcję herbaty, a kolejne zaparzania podaje swoim gościom według hierarchii społecznej, jaką zajmują. Goście mają obowiązek wypicia całej porcji. Istotne w rytuale są same fusy, które należy oddać Matce Ziemi – mówiąc wprost, należy je wyrzucić do ziemi.

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki