Agar agar bezglutenowy BIO 60g (Rapunzel)

Agar agar bezglutenowy BIO 60g (Rapunzel) 5.00 3

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 3

cena: 24,50 zł

Opis produktu

Agar-agar to naturalna substancja żelująca wytwarzana z glonów morskich- krasnorostów, które pozyskiwane są przede wszystkim u wybrzeży krajów azjatyckich. 

Rapunzel
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Agar-agar to naturalna substancja żelująca wytwarzana z glonów morskich- krasnorostów, które pozyskiwane są przede wszystkim u wybrzeży krajów azjatyckich. Agar bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 85-95 °C, natomiast żeluje w temperaturze 32-45 °C. Najczęściej występuje pod postacią proszku albo granulatu. Jest substancją bezbarwną, bezwonną i bezsmakową. Uznawany jest za produkt ekologiczny, bezpieczny dla człowieka, polecany w zdrowej kuchni. Odmianą agaru o słabszych właściwościach żelujących jest agaroid. 100 g sproszkowanego agaru zawiera 306-310 kalorii. Jest to wprawdzie niewiele mniej niż w przypadku żelatyny, jednak do tego samego celu wystarcza mniejsza ilość agaru niż żelatyny.

 

Agar-agar stosowany jest jako środek żelujący w produkcji żywności, przede wszystkim do wyrobu słodyczy takich jak galaretki, ptasie mleczka oraz dżemy. W domowej kuchni może stanowić alternatywę dla żelatyny wieprzowej. Agar żeluje kilkakrotnie szybciej niż pozyskiwana z kości i chrząstek żelatyna Wykazuje także dużą odporność na działanie bakterii, które redukują właściwości żelujące. Co więcej, jest produktem roślinnym, dlatego może być stosowany nawet przez wegetarianów oraz wegan. Ze względu na temperatury rozpuszczania i żelowania wskazane jest stosowanie agaru w okolicy temperatury wrzenia, aby możliwe było dokładne rozpuszczenie, a tym samym uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Nie ma potrzeby chłodzenia żelowanych potraw w lodówce, jak w przypadku stosowania żelatyny.

 

A co możemy przygotować przy użyciu tego oryginalnego produktu? Np. dietetyczny i bezglutenowy torcik-sernik z kaszy jaglanej z malinami wg. przepisy Karoliny Kociędy, dostępny tutaj: 

http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/03/urodzinowy-fit-torcik-z-kaszy-jaglanej.html

 

Waga: 60g

Napisz opinię

Agar agar bezglutenowy BIO 60g (Rapunzel)

Agar-agar to naturalna substancja żelująca wytwarzana z glonów morskich- krasnorostów, które pozyskiwane są przede wszystkim u wybrzeży krajów azjatyckich. 

Napisz opinię

 
Komentarze(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane