fitness-food.pl zdrowa żywność

Drób

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Kolejny dietetyczny przepis na Fitness Food – rolady drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Podobne do kieszonek ze szpinakiem ale nieco inne w przygotowaniu.

Mięso pieczone w piekarniku bez tłuszczu, idealne dla diet Low Carb. Odpowiednio przyprawione liście szpinaku w połączeniu z czosnkiem, gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami nadają tej potrawie wyjątkowego smaku! Polecam! Smacznego!

Czas przygotowania: 20 min + 35 min pieczenia
Składniki 6 sztuk

  • 3 piersi z kurczaka
  • szpinak mrożony (liście)
  • suszone pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa gyros/kebab
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Piersi dokładnie opłukujemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż i ubijamy młotkiem do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak, po odsączeniu wody podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dodając wyciśnięty czosnek, pieprz, sól, gałkę muszkatołową oraz pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory (ze słoika). Podsmażony już szpinak układamy na mięso i zawijamy w rolady, wykorzystując do tego sznurek lub specjalne metalowe „łapki” do zrazów. Zawinięte już rolady przyprawiamy z zewnątrz ulubioną przyprawą, np. do gyros lub do kebabu. Układamy na żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 35 minut.

Wartości odżywcze

Białko: 129g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: 8g
Kalorie: 594 kcal

* wartości wyliczone dla 600g mięsa

 

11 Comments Roladki drobiowe ze szpinakiem

  1. Karol

    Przez tak krótki czas w piekarniku, nic takiego się nie stanie. Jak widać na zdjęciu rolady nie przywarły a naczynie nie było niczym wysmarowane.

  2. Lilith

    właśnie przygotowałam te roladki, nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale wyszły tak pyszne,że sama nie mogę wyjść z podziwu. Polecam :)

  3. Karol

    My podobnie, przez długi czas byliśmy antyfanami szpinaku. Szpinak przygotowywany przez babcię i sposób w jaki go (nie) przyprawiała skutecznie spowodował nasz uraz do tego warzywa. Dziś umiemy już sami odpowiednio to przyrządzić i szpinak gości na naszych talerzach kilka razy w tygodniu.

  4. Jagoda

    Dzisiaj zrobiłam :)
    jednak w wersji „mini”, tj. z dwóch, „konkretnych” piersi, wyszło mi 9 roladek :)
    Są naprawdę pyszne :)
    Dzięki za ten przepis :)
    Pozdrawiam!

  5. Magda

    Pierwszy raz będę robić coś ze szpinakiem, dlatego nie mam pojęcia ile przypraw do niego dodać. Doradził by mi ktoś ile dokładnie sypiemy przypraw?

  6. Karol

    Musisz dopasować ilość przypraw indywidualnie. Każdy lubi inaczej przyprawione. Do szpinaku pasują najbardziej czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Z dodatków: pleśniowe sery i suszone pomidory.

  7. Margaretka

    Świetny pomysł na obiad 😉 Ja dodatkowo optoczyłam filety w marynarce z oliwy, octu balsamicznego i ziół. Po zwinięciu z farszem takie ruloniki obwinęłam folią aluminiową – kurczak nie był suchy.

  8. Kasiek

    Własnie robię:)zeby byly jeszcze bardziej FIT:)owijam je folią aluminiowa…30 min i gotowe..pozdrawiam

  9. Bea

    zamiast pomidorów co można by dac ?, akurat ich nie mam dzisiaj, może ananas?
    Beata

  10. Karol

    Daj na co masz ochotę ale ciężko znaleźć produkt podobny smakiem do suszonych pomidorów, które akurat świetne współgrają ze szpinakiem :)

Leave A Comment