fitness-food.pl zdrowa żywność

Drób

SŁODKO-OSTRA PIERŚ Z KURCZAKA Z ANANASEM

Dziś po raz pierwszy w dziale drobiowym ;) danie ze słodkim, owocowym akcentem łamanym dodatkowo ostrą papryką. Pierś z kurczaka duszona w soku z ananasa to mała odmiana dla dotychczasowych przepisów zarówno z drobiu jak i wieprzowiny. Poza stosunkowo długim czasem marynowania mięsa (3-4 godziny), danie bardzo szybkie do przygotowania. Z założenia danie to podaje się z ryżem (całkiem dobrze smakuje z ryżem basmati) ale osoby na dietach nisko węglowodanowych spokojnie mogą przygotować jedynie mięso z ananasem. Smacznego.

Czas przygotowania:
Składniki (3-4 porcje)

3 piersi z kurczaka
puszka ananasów
duży jogurt naturalny
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki curry
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki soli
oliwa z oliwek
cytryna
300g ryżu

Przygotowanie

Po oczyszczeniu piersi kroimy je wzdłuż i ubijamy lekko młotkiem do mięsa. Cebulę siekamy na drobną kostkę i wraz z wyduszonym czosnkiem i jogurtem umieszczamy w misce. Dodajemy przyprawy i sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej marynacie umieszczamy kawałki mięsa i trzymamy w lodówce przez kilka godzin.
Po zamarynowaniu smażymy mięso na oliwie z oliwek z każdej ze stron, po kilku minutach na każdym kawałku piersi układamy po plasterku ananasa, zalewamy wszystko 3/4 szklanki soku ananasowego (z puszki), nie wielką ilością pozostałej marynaty i dusimy pod przykrywką ok. 10 minut (na wolnym ogniu). Podajemy z ryżem.

Wartości odżywcze

Białko: 151g
Węglowodany: 224g
Tłuszcz: 29g
Kalorie: 1776 kcal

Leave A Comment