fitness-food.pl zdrowa żywność

Makarony

SZPINAKOWE TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM

Dziś kolejne włoskie danie – makaron tagliatelle. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego estragonu. Szybkie w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje)

  • 400g piersi z kurczaka
  • 220g makaronu tagliatelle
  • 200g szpinaku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 70ml chudej śmietany
  • sól, pieprz

 

Szeroki wybór ekologicznych makaronów w naszym sklepie: https://www.fitness-food.pl/14-makarony

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 min). Pokrojone w bardzo drobną kostkę piersi smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek wraz z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest już usmażone, wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy szpinak (może być zamrożony). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż szpinak się do końca rozmrozi. Wykładając mięso na makaron staramy się nabierać je w taki sposób by śmietana pozostała na patelni. Danie można skropić lekko sokiem z cytryny – kilka kropel.
Smacznego!

Wartości odżywcze

Białko: 112g
Węglowodany: 166g
Tłuszcz: 25g
Kalorie: 1350 kcal

5 Comments SZPINAKOWE TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM

  1. Dziwnograj

    Może i zdrowe ale na redukcyjną dietę troche zbyt kaloryczne :) Chociaż wygląda pysznie

  2. Karol

    Oczywiście. Nie wszystkie dania na tym Blogu są z pewnością dla osób odchudzających się bądź na redukcji ale myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. To akurat jest konkretny posiłek, zdecydowanie bardziej pasujący na okres budowania masy mięśniowej niż na redukcję :)

  3. Łukasz

    super ! wlasnie czegos takiego szukalem. Super stronka, licze na caly czas na wiecej ! mam nadzieje, ze stronka jeszcze bardziej sie rozwinie :) Pozdrawiam !

  4. Aśka

    Czosnku nie można za długo smażyć bo robi się paskudnie gorzki. Może lepiej dodać czosnek tak w połowie smażenia.

  5. Karol

    Nigdy nie smażymy długo czosnku, raczej kilkadziesiąt sekund, aż poczujemy jego zapach. Dodanie czosnku w dalszych etapach jest jak najbardziej wskazane.

Leave A Comment