fitness-food.pl zdrowa żywność

Drób

UDKA KURCZAKA DUSZONE W WINIE I WARZYWACH

Dziś po raz pierwszy na blogu udka z kurczaka. Danie bogate w warzywa, duszone razem z mięsem na niewielkiej ilości białego wytrawnego wina. Danie lekkie, bo jak zwykle przygotowane wyłącznie z zastosowaniem zdrowych tłuszczów oraz bez węglowodanów dla osób na dietach nisko węglowych. Smacznego.

Czas przygotowania: 60 min
Składniki 4 porcje

4 udka z kurczaka
2 puszki pomidorów
2 żółte papryki
500g pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

Z 50ml oliwy z oliwek, pieprzu, soli i ziół tworzymy marynatę którą pokrywamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Na dość grubej warstwie oliwy z oliwek podsmażamy udka z każdej ze stron, aż do zarumienienia (nie łatwo jest smażyć 4 udka na jednej patelni, dlatego smażymy po 2 sztuki i odkładamy do drugiego garnka). Gdy wszystkie udka są już podsmażone, wkładamy wszystkie 4 szt. z powrotem na patelnię i obsypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebula, posiekanym czosnkiem i dokładamy liście laurowe. Na wolnym ogniu smażymy wszystko pod przykryciem ok. 10 minut, po czym całą zawartość patelni przekładamy do większego garnka i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę, dusimy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, zalewamy wszytko winem, dodajemy jeszcze pieprzu (ew. odrobinę cukru jeśli wino nadało zbyt kwaśnego smaku) i dusimy ok. 25 minut. Przed podaniem (z brązowym ryżem, razowym makaronem lub solo na dietach low carb) obsypujemy wszystko drobno posiekaną pietruszką. Mięso spożywamy oczywiście bez skóry ;)

Wartości odżywcze

Białko: 107g
Węglowodany: ~0g
Tłuszcz: 76g
Kalorie: 1103 kcal

 

Wybrane składniki niezbędne do przygotowania potrawy znajdziesz w sklepie fitness-food.pl

Leave A Comment