fitness-food.pl zdrowa żywność

Makarony

ZIELONE SPAGHETTI

Nigdy nie lubiłem szpinaku. W dzieciństwie jedzenie szpinaku na obiad mogło równać się tylko z piciem tranu, coś strasznego. Było tak do dnia, kiedy to pewnego razu spróbowałem w jakieś restauracji bardzo podobnego do poniższego dania. Makaron z pszenicy durum lub razowy, liście szpinaku świeże lub mrożone, sporo czosnku, pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Reszta poniżej:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki (4-5 porcji)

  • 800g mielonej piersi z indyka lub kurczaka
  • 400g szpinaku
  • 400-500g makaronu durum
  • kubek chudej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Makaron (forma dowolna, do spaghetti, kolanka itp.) wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy 10-12 min.
Na patelnię na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli dodajemy mielone mięso, przyprawiamy grubo mielonym pieprzem (dość intensywnie) i solą. Smażymy.

Gdy mięso jest już praktycznie usmażone dodajemy szpinak (może być mrożony [ale wcześniej rozmrożony] lub świeże liście), wyduszony czosnek i płaską łyżeczkę zmielonej gałki muszkatołowej. Przykrywamy przykrywka i dusimy przez 10 minut. Na koniec dolewamy kubek śmietany, dokładnie mieszamy i po kilku minutach zdejmujemy z ognia.

Wykładając mięso i szpinak na ugotowany wcześniej makaron starajmy się nie nabierać śmietany, niech pozostanie na patelni.

Smacznego!

Wartości odżywcze:

Białko: 214 g
Węglowodany: 373 g
Tłuszcz: 27 g *
Kalorie: 2602 kcal

* wliczono 60ml śmietany 12% czyli pół kubka (reszta zostaje na patelni)

 

Szeroki wybór makaronów – przejdź do sklepu: https://www.fitness-food.pl/14-makarony

5 Comments ZIELONE SPAGHETTI

  1. Magda

    Świetne danie! Ten nielubiany przez niektórych, specyficzny smak papki szpinaku z dzieciństwa ginie w czosnku i pieprzu i teraz smakuje wyśmienicie ! Zrobiłam to spaghetti chłopakowi, zjadł 2 porcje! Użyłam po 50% mięsa mielonego z udka kurczaka i 50% mielonego wieprzowego. Super! Dzięki za przepis! Polecam wszystkim!

  2. Arleta

    Super przepis, danie łatwe i szybkie do przygotowania, tanie i do tego bardzo bardzo smaczne i nie tylko mi smakowało :) polecam :)

  3. Karol

    Myślę, że tak. Należy jednak uważać z ilością, kubek naturalnego jogurtu sprawi, że z pewnością zniknie większość charakterystycznego dla tej potrawy smaku (czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz), będzie trzeba doprawiać. Jogurt grecki 0% też będzie nie najgorszą alternatywą dla śmietany.

  4. Mariolen

    Bardzo smaczne ! Łatwe i szybkie do przygotowania :) Palce lizać ! Chyba polubię szpinak :)

Leave A Comment