fitness-food.pl zdrowa żywność

Zupy

ZUPA Z SOCZEWICY

Soczewica jako jedna z odmian roślin bobowatych cechuje się wysokimi właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera wiele białka, skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, będące ważnym budulcem ludzkich kości.
Duża zawartość żelaza i kwasu foliowego występujących w soczewicy sprawia, że spożywanie jej wzmacnia także układ krwionośny, sprzyjając tworzeniu się czerwonych krwinek i ponosząc poziom hemoglobiny.
Dania z soczewicy, ze względu na dużą ilość błonnika poleca się również osobom stosującym diety odchudzające.

Czas przygotowania: ~60 minut
Składniki (10-12 porcji)

400g soczewicy zielonej
3 średniej wielkości kolorowe papryki
3 cebule
3 ząbki czosnku
4 średniej wielkości marchewki
puszka pomidorów lub pudełko przecieru pomidorowego
por
1,5 kostki warzywnej
płaska łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
oliwa z oliwek
pieprz

Przygotowanie

Dobrze opłukaną soczewicę należy dzień wcześniej zalać dużą ilością wody aby napęczniała i zmiękła. Wodę w której stała soczewica wymieniamy napełniając duży garnek do połowy. Do wody wrzucić należy posiekaną w cienkie plasterki marchew oraz por (w całości), kostkę warzywną i zacząć gotować.

Na osobnej patelni na oliwie z oliwek należy podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać należy pokrojoną również w drobną kostkę paprykę i dusić pod przykryciem aż zmięknie (można dolewać odrobinę wody). Następnie dorzucamy przecier pomidorowy (lub puszkę zmiksowanych pomidorów), wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Gdy marchew w garnku z soczewicą zmięknie wyciągamy z wody por i wrzucamy do garnka całą zawartość patelni. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.

Zupa najlepiej smakuje gdy jej konsystencja przypomina zupę gulaszową, o czym decyduje ilość wody z którą rozpoczynamy gotowanie soczewicy i marchwi. Zupę przechowywaną w lodówce można spokojnie spożywać jeszcze na trzeci dzień po przygotowaniu – stąd duże ilości składników w powyższym przepisie. Dodatkowo muszę zaznaczyć, że zupa soczewicowa smakuje najlepiej na drugi dzień.

Smacznego!

Wartości odżywcze

Białko: 109g
Węglowodany: 215g
Tłuszcz: 44g*
Kalorie: 1705 kcal

* wliczono ~30g oliwy z oliwek

1 Comment ZUPA Z SOCZEWICY

Leave A Comment