fitness-food.pl zdrowa żywność

Wołowina

Domowe burgery wołowe

Trzeba przyznać, że hamburgery z wielkich sieci fast foodów są smaczne. Mnie osobiście smakują bardzo ale ilość kalorii i wartości jakimi się charakteryzują są przerażające. O ich szkodliwości i o tym jak bardzo nie pasują do zdrowej zbilansowanej diety nikogo przekonywać nie trzeba. Mogę za to przedstawić Wam przepis na dietetyczną wersję burgera, którego zrobicie sami w domu w ciągu niespełna pół godziny. Chuda wołowina, razowe bułki i trochę warzyw – szczegóły poniżej:

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 2 porcje

  • 250g mielonego z polędwicy wołowej
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • papryka ostra
  • pieprz, sól
  • 2 razowe bułki

Przygotowanie

Mięso wymieszaj w misce wraz z wbitym jajkiem, startą cebulą, przyprawami i bułką tartą (dla odpowiedniej konsystencji). Z powstałej masy uformuj 2 kulki i spłaszcz je aby otrzymać kotlety. Podsmaż każdego z nich na rozgrzanej oliwie z oliwek extra virgin, po minucie z każdej strony. Umieść burgery w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut. Burgery umieść w bułce, dodając wg uznania np. liść sałaty, plaster pomidora, sera, cebuli – tak jak na zdjęciu. Smacznego i od dziś omijamy szerokim łukiem restauracje z dużym żółtym M ;-)

Wartości odżywcze

Białko: 71g
Węglowodany: 80g
Tłuszcz: 17g

6 Comments Domowe burgery wołowe

  1. Rafał

    skoro Burgery od wielkiego M tak smakują to po co do nich dodawać więcej niż potrzeba. Burgery z M to tylko (w założeniu) wołowina, cebulka oraz sól/pieprz. Dobre burgery wychodzą jeżeli dodamy do nich jajko ale to zbędne w tym przypadku, a już świętokradztwem jest dodawanie bułki tartej – w ten sposób uzyskamy kotlety mielone a nie burgery, do burgera możemy dodać jakiejś natki pietruszki bądź kolendry i sos watchester. Co do mięsa, oczywiście najlepszym rodzajem wołowiny jest polędwica, aczkolwiek nie ma potrzeby jej „marnować” na hamburgery, ogólnie za typowe mięso na hamburgery uznawane jest skrzydło wołowe a w drugiej kolejności udziec. Bułki, tutaj mamy pierwszy sekret czy ten hamburger będzie dietetycznym czy też nie, dlatego jakiekolwiek „dietetyczne” pieczywo będzie współtworzyć dietetycznego burgera. Drugi aspekt to sos, w większości hamburgerów albo spotkamy się z sosem opartym na majonezie albo ketchupie, a oba wybitnie do dietetycznych nie należą. O ile warzywa to zdrowa sprawa, nie jest łatwo zrobić naprawdę dobrego burgera na samym mięsie i warzywach bez sosu. Dlatego jeżeli ja już mam jeść burgera patrząc na kalorie polecam podawać go jedynie z serem pleśniowym blue i sosem horse-raddish (chrzanowym). P.S: byłbym zapomniał, podczas smażenia warto burgera docisnąć jakimś ciężkim garnkiem żeby się nie wybrzuszył i zachował taki kształt jaki mu nadaliśmy podczas lepienia, a pod koniec smażenia wrzucamy bułeczki żeby były ciepłe co zdecydowania poprawia walory tego jakże smacznego dania.

  2. Rafał

    Jeszcze mi przyszło do głowy. To co nadaje jedzeniu hamburgerów wyjątkowe doznania kulinarne to dodatkowo akompaniament w jakim jest podany, mówiąc krócej – frytki. Żeby ten problem rozwiązać możemy zrobić hamburgery z jakąś fajną salsą (np z pomidorów i awokado) a pozostałą salsę podać z kukurydzianymi nachos. W ten sposób będziemy mieli przepyszne danie które pozwoli nam na dłuższą chwilę zapomnieć o diecie a jednocześnie nie przysporzy problemów z kaloriami.

  3. Kaziu

    Zrobiłem wczoraj coś podobnego, tylko że mięso poddusiłem chwilkę na patelni (trochę wody wlałem) później włożyłem do piekarnika. Nie dodawałem bułki tartej i konsystencja była dobra, nie rozpadały się. Pycha !

  4. Dorota

    TO ja dorzucę swoje trzy grosze: jako sos polecam gęsty jogurt grecki z czosnkiem a frytki radze zrobić z selera :) surowego selera kroimy jak frytki, dodajemy odrobine oliwy z oliwek, sól, można paprykę i wrzucamy na papier pergaminowy do piekarnika. Pyszne :)

  5. Marek

    Też dorzucę coś od siebie – polecam frytki z batata w piekarniku. Są przepyszne a zdrowsze!

Leave A Comment