fitness-food.pl zdrowa żywność

Musli

MUSLI DR BIRCHERA

Właśnie przed chwilą uświadomiłem sobie, że naszym blogu kulinarnym nie mamy jeszcze przepisu na najbardziej popularne dietetyczne i pożywne śniadanie, przepisu na musli. Musli było kiedyś posiłkiem popularnym jedynie wśród pasterzy. Jego smakowe i odżywcze wartości odkrył i propagował szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939). Poniżej przedstawiam Wam przepis na klasyczne musli ze świeżymi owocami. Jest to chyba najszybsze śniadanie jakie można sobie wymyślić. Gotowe w 5 minut, bez gotowania, bez dodatku cukru, idealne dla osób zapracowanych i nie lubiących spędzać zbyt wiele czasu w kuchni jeszcze przed wyjściem do pracy. Musli skomponowane z odpowiednich naturalnych produktów może mieć wiele pozytywnych właściwości. Regularne spożywanie naturalnego musli poprawia koncentrację i samopoczucie, wzmacnia pracę serca i reguluje ciśnienie, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność organizmu.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 porcja

  • 100g płatków owsianych
  • 200ml mleka
  • pół obranego jabłka
  • 50ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 25g ulubionych orzechów
  • maliny
  • cynamon

Skomponuj swoje ulubione musli, wybierz składniki z https://www.fitness-food.pl/

Przygotowanie

Płatki owsiane zalewamy mlekiem (jeśli wolimy miękkie musli, odstawiamy zalane płatki na kilka godzin). Jabłko ucieramy na tarce, dodajemy sok jabłkowy i jogurt po czym łączymy je z płatkami i mieszamy. Obsypujemy wszystko ulubionymi orzechami (ja wybrałem nerkowce), dodajemy maliny i wszystko lekko oprószamy cynamonem.

Wartości odżywcze

Białko: 27g
Węglowodany: 91g
Tłuszcz: 25g
Kalorie: 685 kcal

2 Comments MUSLI DR BIRCHERA

  1. ewa

    Tylko, że müsli dra Bircher-Bennera to nie była zwykła mieszanka zbóż z produktem mlecznym i dodatkami. Tam było kilka haczyków. Ówczesne płatki owsiane czy owies nie przypominał dzisiejszych płatków owsianych, poza tym moczono go przez noc w zakwaszonej wodzie, co powodowało częściowe pozbycie się kwasu fitynowego (każde ziarna zbóż go mają, orzechy też mają itd). W oryginalnej recepcie jest też kondensowane mleko (w jego czasach świeże mleko było bakteriologicznie niebezpieczne). Podawano to w jego alpejskim sanatorium jako lekkostrawną kolację! Za jej najważniejszy składnik Bircher uznawał surowe jabłka dlatego, że generalnie był zwolennikiem surowej diety :)

Leave A Comment