fitness-food.pl zdrowa żywność

Sałatki

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM, MANGO I TUŃCZYKIEM

Patrząc za okno można stwierdzić, że wiosna jednak wcale nie spieszy się aby do nas zawitać. Najbliższy tydzień ma być szary, deszczowy i ponury. Na szczęście możemy spróbować przywołać wiosnę na naszych talerzach nadając im nieco kolorów i wiosennych smaków. Co może bardziej przypominać tą piękną porę roku niż sałatka z owocami i świeżym szpinakiem… Przepis na sałatkę:

 

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: (3 porcje)
  • 200g świeżego tuńczyka
  • 1 szt. awokado
  • 1 szt. mango
  • 100g świeżego szpinaku
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • 30g orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny

Składniki niezbędne do przygotowania sałatki znajdziesz na https://www.fitness-food.pl/

 

Przygotowanie

Zgodnie z przepisem „Jak usmażyć stek z tuńczyka„, mięso ryby smarujemy dokładnie oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 1 / 1,5 minuty z każdej strony. Liście szpinaku i sałaty dokładnie płuczemy, po czym dodajemy pokrojone w kostkę awokado i mango. Gdy tuńczyk nieco ostygnie dodajemy do sałatki kawałki ryby oraz na koniec dodajemy orzechy i skrapiamy całość wymieszanymi razem oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego i soku z cytryny. Prawda że proste i szybkie?

3 Comments SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM, MANGO I TUŃCZYKIEM

  1. Lara

    super pomysł na słatkę, chętnie spróbuję. tylko dlaczego smażysz na oliwie w oliwek? Ma niską temperaturę dymienia, nie lepiej na oleju kokosowym lub ordynarnie na smalcu? :)

Leave A Comment