fitness-food.pl zdrowa żywność

Wołowina

Wołowina ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeden z czytelników zwrócił mi ostatnio uwagę, że na blogu pojawia się zbyt mało przepisów z wołowiną. Przejrzałem kategorię i faktycznie, oprócz burgerów, tataru (jak zrobić tatar?), zrazów, gulaszu i kilku innych przepisów, wołowiny na Fitness Food jest zdecydowanie za mało. Pierwsze do głowy przyszły mi steki, ale umówmy się, że usmażenie steka nie jest zbyt wielką filozofią. Dlatego spróbowałem dziś przygotować wołowinę do pary z moimi ulubionymi produktami, tj. ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. Co z tego wyszło, możecie przeczytać poniżej :)

Składniki:

  • 500g wołowina mielona
  • 400g szpinaku (liście)
  • kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 100g sera pleśniowego lazur
  • czosnek
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni z rozgrzanym olejem kokosowym lub ryżowym szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, które smażymy przez 10 minut i dodajemy liście szpinaku. Całość odpowiednio przyprawiamy pieprzem, solą i najważniejszą gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i sprasowane 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu przez kilka minut, po czym wykładamy do żaroodpornego naczynia mieszając z pokruszonym serem pleśniowym i zapiekamy w piekarniku (280 stopni) przez 15 minut. Całość podajemy z ulubionym makaronem orkiszowym lub jak na zdjęciu z mieszanką czarnego (lub dzikiego) i białego ryżu.

Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy możesz kupić w sklepie Fitness Food

 

1 Comment Wołowina ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Leave A Comment