fitness-food.pl zdrowa żywność

Artykuły

5 suplementów pomagających kontrolować cukier w organizmie

Kontrola cukru we krwi to podstawa redukcji tkanki tłuszczowej. W sytuacji, gdy nasz organizm ma problem z cukrem i jego tolerancją – możemy trenować intensywnie i w ogóle nie chudnąć. Kontrola cukru we krwi jest także istotna w celu zachowania koncentracji i skupienia na wykonywanych zadaniach. Często bywa tak, że po zjedzeniu posiłku czujemy ospałość albo mamy ochotę na coś słodkiego. To może być sygnał zachwianej gospodarki cukrowej. Niezbędna okaże się analiza diety m.in. pod kątem ilości makroskładników (ilości białek tłuszczy, węglowodanów), sposobu kompozycji posiłków (ile białka, tłuszczy, węglowodanów przypada na jeden posiłek), zapotrzebowania na węglowodany w stosunku do naszej aktywności w ciągu dnia (im niższa aktywność, tym mniej potrzebujemy węglowodanów), stanu zdrowia (wiele chorób np. cukrzyca wymaga szczególnej kontroli zwłaszcza podaży węglowodanów) i samopoczucia.

Selekcja i dobór produktów żywnościowych czasem nie wystarczy, aby uregulować gospodarkę cukrową. Wszystko to, co jemy ma wpływ, chociaż w zróżnicowanym stopniu na poziom glukozy w naszym organizmie. Gdy glukoza rośnie, nasza trzustka wydziela hormon o nazwie insulina po to, aby obniżyć glukozę do optymalnego poziomu. Czasami jednak trzustka jest upośledzona, a wielomiesięczne czy wieloletnie nawyki żywieniowe i następnie zmiana ku lepszemu nie wystarczy, by cukier był w ciągu dnia stabilny, a trzustka w sposób optymalny generowała insulinę. Pomijając stan przedcukrzycowy – insulinooporność, gdy trzustka nadmiernie wydziela insulinę, czy cukrzycę typu 2 jako konsekwencja nieleczonej insulinooporności warto zadbać o gospodarkę cukrową w celu ochrony przed wystąpieniem ww. schorzeń.

 

 

Jakie suplementy warto zastosować w celu regulacji poziomu cukru i poprawy gospodarki cukrowej?

 

Witamina D3

Coraz więcej badań mówi o cudownych właściwościach tej witaminy. W jednym doświadczeniu grupa ekspertów ds. endokrynologii obserwowała 170 osób (1). Okazało się, że podniesienie poziomu witaminy D w organizmie znacznie zmniejszyło ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy. Działanie te można tłumaczyć faktem, że witamina D zmniejsza nadaktywność insuliny i reguluje jej poziom. Środowisko lekarskie w USA zaleca zażywać 2000-5000 jednostek witaminy D dziennie zwłaszcza o tej porze roku, gdy mamy niewiele słońca, a jeśli występuje to zbyt krótko lub nie korzystamy z jego obecności ze względu na intensywny tryb życia i pracę w pomieszczeniach do późnych godzin.

 

Magnez

Jako jeden z najważniejszych minerałów, magnez jest niezbędny do zachowania dobrej gospodarki cukrowej. Sytuacja jest podobna jak w suplementacji witaminą D. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko rozwoju chorób – IO (insulinooporność) czy cukrzycy. Z jednej strony należy zwrócić uwagę na żywność bogatą w magnez – m.in. zielone warzywa, ale z drugiej często ilości dostarczane z żywności będa niewystarczające, dlatego warto uzupełnić dobrym suplementem. Polecam magnez w formie cytrynianu.

Kwasy omega-3

Omega-3 zwiększają insulinowrażliwość (2) i dzięki temu lepiej kontrolujemy nasz cukier w organizmie. W tym celu należy spożywać żywność bogatą w kwasy O-3, czyli tłuste ryby, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane, ale i warto suplementować kwasy w formie kapsułek.

 

Chrom

Chrom jest pierwiastkiem ułatwiającym kontrolę cukru we krwi i zwiększającym tolerancję spożywanych węglowodanów z diety (3). Dobra forma chromu w suplemencie to pikolinian chromu, natomiast chrom w żywności znajdziemy w drożdżach, orzechach brazylijskich, ziemniakach zielonych warzywach, czerwonym mięsie, jajach i rybach.

 

Kwas alfaliponowy (ALA)

ALA działa jak antyoksydant i pomaga rozkładać węglowodany na czynniki pierwsze poprzez efektywniejszy transport glukozy (4) i zwiększanie tolerancji naszego organizmu na dostarczane ilości węglowodanów. ALA znajdziemy w małych ilościach w wątrobie, szpinaku i generalnie czerwonym mięsie. Zaleca się spożywanie ALA w ilościach 200-400 mg dziennie w celu lepszej kontroli cukru.

 

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140623092052.htm
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3320694
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3308119/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3308119/

 

 Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

Sprawdzone suplementy diety, witaminy i minerały najlepszych marek – przejdź do sklepu – kliknij: https://www.fitness-food.pl/70-suplementy-diety

Leave A Comment